Palau de les Arts Reina Sofia

Onderwerpen

Een van de grootste gebouwen uit de Ciudad de las Artes y las Ciencias is het Palau de les Arts Reina Sofia. Dit wordt het ‘Operagebouw’ genoemd, verwijzend naar de voornamelijk opera’s die er plaatsvinden. Op Verrassend Valencia vind je meer informatie over dit gebouw.

Constructie

Het Operagebouw is ontworpen door de Valenciaanse Santiago Calatrava. Het is één van de meest iconische gebouwen uit de Ciudad de las Artes y las Ciencias. In 1995 werd begonnen met bouwen en sinds 2005 is het gebouw toegankelijk voor het publiek. Bijzonder is dat de binnenkant van de hoofdzaal is bekleed met donkerblauw mozaïek, wat natuurlijk een tijdrovende klus is. Je zou denken dat de akoestiek daardoor niet heel goed zou zijn, maar het is juist bijzonder goed vanwege de golvende beweging. Verschillende andere zalen zijn van binnen met hout bekleed met ook weer een super goede akoestiek.

Het gebouw is 75 meter hoog en heeft een oppervlakte van 40.000m². Er zijn vier podia voor opera, muziek, ballet en theater. Er zijn verschillende verdiepingen, trappen, contrasten. Op verschillende verdiepingen is ook vegetatie te vinden. Dit zie je bijvoorbeeld wanneer je vanaf de straatkant tegen het Operagebouw aankijkt. Dan zie je als het ware een grote tuin. Het gebouw is een echt plaatje! De meningen zijn verdeeld, wat het Operagebouw moet voorstellen. Sommigen zien het gebouw als een ineengedoken vogel, anderen zien het weer als een helm of schip.

De materialen die gebruikt zijn voor het Palau de les Arts Reina Sofia, zijn vooral wit beton, glas, metaal en mozaïek. Helaas zijn de mozaïeken tegeltjes van het gebouw gehaald, omdat deze vanaf 2012 van het Operagebouw afvielen. Dit vond de gemeente te gevaarlijk en er werd besloten alle tegels eraf te halen. Eind 2014 is men begonnen het dak van het Operagebouw te restaureren en inmiddels ziet het dak er weer uit zoals het hoort!

Vier zalen

Sala Principal

De Grote Zaal heeft 1.470 zitplaatsen. Eigenlijk is dit de zaal voor opera’s, maar er vinden soms ook dans- en andere voorstellingen plaats. Er zijn vier balkons en er is de mogelijkheid om twee opera’s plaats te laten vinden. De zaal is namelijk zo groot om er twee opera’s in te huizen zodat er in twee dagen twee verschillende optredens kunnen plaatsvinden. In de orkestbak passen 120 musici. Dit is de derde grootste orkestbak ter wereld.

Auditorio

Het Auditorio is een concertzaal en vind je boven de Sala Principal. Hier zijn 1.420 zitplaatsen.

Aula Magistral

De Aula Magistral is een kleinere zaal met plek voor 400 man. Deze zaal is bedoeld voor kamermuziek.

Martin y Soler Theater

De theaterzaal heeft 400 zitplaatsen en wordt gebruikt voor operettes en soms theaterproducties. Ook dient de Martin y Soler zaal als trainingszaal bij voorbereidingen van producties.

BannerCAC

Constructiefouten

Zoals eerder is aangegeven, is de bouw van het Operagebouw niet helemaal vloeiend verlopen. Tegeltjes die van het gebouw afvallen… maar ook andere fouten in de constructie. Zo is er een tribune van de Sala Principal ingestort en in 2007 overstroomde de zaal enkele keren. Ook het Martin y Soler Theater had schade geleden door de overstromingen.

Bijzondere binnenhalers

De voormalige directrice van het Operagebouw is de Zwitserse Helga Schmidt. Zij was voorheen de directrice van het Royal Opera House in Londen. Deze dame heeft veel goede internationale muzikanten naar het Operagebouw gekregen om met haar te werken, zoals Lorin Maazel (nu muzikaal directeur van het Operagebouw) en Zubin Mehta (zorgt voor het jaarlijkse festival ‘Festival de Mediterraneo’). Sinds 2012 is Davide Livermore de directeur van het Operagebouw. Een andere bekende muzikant die aan het Operagebouw verbonden is, is de wereldberoemde operazanger Plácido Domingo.

Voorstellingen

Regelmatig zijn er optredens in het Operagebouw. Bekijk het overzicht van optredens. Zie je een optreden dat je aanspreekt? Dan kun je de tickets als volgt bestellen:

Kaarten bestellen

Loket

 • Website
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.30 uur
  Op zaterdag en zondag opent het loket twee uur voor aanvang van de geprogrameerde voorstelling.
 • Toegangsprijzen:
  Prijzen van kaartjes zijn afhankelijk van de voorstelling die plaatsvindt en de plaats. Soms kun je kaartjes bemachtigen van €10, maar voor de beste plekken bij een groot opera ben je zo’n €140 kwijt.
 • +34 902 202 383, maandag t/m vrijdag 10.30 – 14.30
  +34 902 444 300, instant ticket
  +34 902 150 025, ticketmaster

Rondleiding Operagebouw

Vindt er geen opera plaats wanneer je naar Valencia gaat, maar zou je het Operagebouw wel van binnen willen bekijken? Dan is het een idee om met de Engelstalige rondleiding (1 uur) mee te gaan. Je kunt kaartjes voor de rondleiding via deze website bestellen.

 • Tijden start rondleiding
  Maandag t/m zaterdag: 10.45, 12.00, 13.30, 15.45 en 17.00 uur
  Zondag: 10.45, 12.00 en 13.30 uur
 • Toegangsprijzen
  €12,00 (algemeen)
  €9,00 (kinderen van 5-12 jaar en 65+)

Tips

 • Elke dag kun je last minute korting krijgen. Een uur voordat een voorstelling begint, kun je 50% korting op een kaartje krijgen. Houd er wel rekening mee dat wanneer je met een paar mensen bent, je waarschijnlijk niet naast elkaar zit en dat er geen zekerheid is dat je een kaartje bemachtigt.
 • Wil je met een groep het Operagebouw van binnen bekijken en een Nederlandse rondleiding krijgen? Neem dan contact op met Verrassend Valencia. Wil je meer informatie over het gebouw, maar ook over de andere gebouwen van de Stad van Kunst en Wetenschap? Dan kun je natuurlijk onze CAC rondleiding boeken.
 • Ook is het mogelijk om een speciale rondleiding met een architect/ingenieur te krijgen en achter de schermen te kijken in het operagebouw. Bijvoorbeeld een kijkje onder het mechanische podium en andere bijzondere plekken.
 • Voor meer informatie kan je contact opnemen met Verrassend Valencia.