Palau de Justícia

Onderwerpen

Het rechtssysteem in Spanje: nét even anders dan in Nederland. Er zijn (vaak) strengere regels en procedures kunnen lang duren. Bijna alles wordt geregeld via Palau de Justícia. Verhuis je naar Spanje? Dan is het verstandig om je een beetje in te lezen in dit systeem. Ben je benieuwd? Lees snel verder. 

De geschiedenis van Palau de Justícia 

Het huidige Paleis van Justitie – oftewel het Valenciaanse Palau de Justícia – bevindt zich in de straat met dezelfde naam. Dit gebouw is in opdracht van koning Carlos III gebouwd tussen 1758 en 1802 en was oorspronkelijk ‘Casa Aduana’ oftewel het douanekantoor. Alle overzeese handel werd in die tijd door het gebouw geleid, in een periode dat Valencia één van de belangrijkste Spaanse economische centra van de 18e eeuw was. In 1828 is besloten dat dit gebouw een nieuwe functie zou krijgen: de verbouwing tot een tabaksfabriek startte. Veel later, in 1914 is de fabriek omgebouwd tot het huidige Paleis van Justitie.  

Palau de Justícia nu

Het gebouw is een groot rechthoekig blok, maar de versieringen op het gebouw en de nissen laten zien dat dit gebouw geïnspireerd is op de neoklassieke stijl. Als je kijkt naar de centrale deuropening zie je dat Carlos III wordt afgebeeld tussen twee Deugden. Dit werk is van Ignacio Vergara. Ben je benieuwd hoe het er van binnen uitziet? Het Palau de Justícia is geopend voor bezoekers en je betaalt geen entree. 

Het douanekantoor werd niet voor niets gebouwd op deze locatie! Waar nu de rotonde ligt met een soort triomfpoort, stond vroeger de Puerta del Mar: de stadspoort waar de weg van de zeehaven van Valencia de stad binnenkwam. Vandaar dat hier ook alle goederen die via de zee naar Valencia kwamen hier langs de douane moesten. Het douanekantoor werd ook beveiligd door het kasteel van Valencia wat tegenover de hoofdingang lag. Dit kasteel, gebouwd in 1574, behield zijn functie veel langer dan het douanekantoor. Pas in 1958 werd het kasteel gesloopt en bleef alleen de zogenaamde Capitanía General (één van de hoofdkwartieren van het Spaanse leger) over op Plaça Tetuan, schuin tegenover het Palau de Justícia.

  • Carrer del Palau de Justícia 1
  • Maandag t/m vrijdag: 09.00 – 14.00 uur

Het rechtssysteem van Spanje: wat zijn de verschillen met Nederland? 

In Spanje wordt het Burgerlijk Rechtssysteem gebruikt. Dit systeem wordt over heel de wereld vaak gebruikt en is ontwikkeld op basis van wetboeken en uitgebreide wetten. Deze wetboeken en wetten hebben hun wortels in het Romeinse en Napoleontische recht. 

Hoe ziet dat er dan in de praktijk uit? Als je kijkt naar de civiele procedures, dan is de Spaanse procedure een stuk formeler dan in Nederland. Het Spaanse rechtssysteem kent vele formaliteiten, hoe klein ze ook zijn, waarbij zowel de betrokken partijen als de rechtbank schriftelijke processtukken moeten indienen. Met als gevolg dat de hoeveelheid “papier” gedurende het verloop van de procedure steeds verder toeneemt. Ieder detail wordt getoetst, waardoor procedures vaak lang duren en ook nog erg kostbaar kunnen worden. Dat betekent dat als je in Spanje ‘je gelijk wil halen’, een lange adem moet hebben (langer dan in Nederland).

Een bekende moord in Spanje: de Bretón zaak

Net zoals in Nederland, kent Spanje een aantal bekende, gruwelijke moorden. Een van de bekendste moorden van de afgelopen jaren was de moord op de kinderen Ruth en José, die ongeveer zes en twee jaar oud waren. José Bretón heeft zijn kinderen vermoord en hun lichamen in oktober 2011 verbrand op het familielandgoed Las Quemadillas in Córdoba. 

De jury oordeelde dat Bretón zijn kinderen heeft vermoord nadat hij hen grote doses anxiolytica en antidepressiva had toegediend. Later heeft hij hun lichamen verbrand. Zijn motief? Het was een vorm van wraak op zijn vrouw, omdat zij van hem wilde scheiden. 

De resten van de verbrande lichamen zijn gevonden en werd bewezen dat Bretón de medicijnen en de brandstof dagen daarvoor had verkregen, waarvoor hij in juli 2013 werd veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf. Gedurende het hele proces bleef Bretón koud en onbewogen en ontkent hij tot op de dag van vandaag dat hij degene was die een einde maakte aan het leven van zijn kinderen.

Tribunal de las Aguas 

Bij de gotische ingang van de kathedraal in Valencia – op Plaza de la Virgen – komt iedere donderdag om 12 uur het Tribunal de las Aguas (het Watertribunaal) samen. Wat dat precies inhoudt? Zodra er onenigheid ontstaat bij boeren die te maken hebben met waterkanalen of irrigatie, kunnen ze naar het Watertribunaal komen. Er wordt dan gesproken over het conflict en een uitspraak gedaan: deze is direct bindend. Dat betekent dat boeren niet in hoger beroep kunnen gaan. Wil je meer weten over Tribunal de las Aguas? Lees er meer over op de pagina Plaza de la Virgen

Tips

  • Ben je geïnteresseerd in andere bezienswaardigheden van Valencia? Bekijk alles op de pagina Bezienswaardigheden
  • Er is nog veel meer prachtige architectuur in Valencia te ontdekken! Lees er meer over op de pagina Architectuur in Valencia
  • Ga je verhuizen naar Valencia? Neem dan eens een kijkje op de pagina Wonen in Valencia. Je leest er over de belangrijkste punten!