Agua de Valencia

Onderwerpen

Agua de Valencia betekent letterlijk ‘Valenciaans water’. Laat dat ingrediënt nu net niet voorkomen in deze cocktail. Deze Valenciaanse cocktail bestaat uit sinaasappelsap, wodka, cava, gin en suiker. De cocktail is bedacht door Constante Gil in 1959 in de Cervecería Madrid de Valencia.

Feitjes over Agua de Valencia

Eigenlijk wordt Agua de Valencia (ook wel Aigua de València in het Valenciaans) alleen in de stad Valencia gedronken. De cocktail wordt op twee manieren geserveerd. Je kunt een ‘copa’ (een groot bol glas) of een ‘jarra’ (karaf) bestellen. Vooral dat laatste is een handige en leuke optie als je met meerdere mensen bent.

Volgens schrijfster María Ángeles Arazo kwam Agua de Valencia in het einde van de jaren ’50 tot stand. In die tijd kwamen er vaak Baskische reizigers naar Cervecería Madrid de Valencia die graag het drankje ‘Agua de Bilbao’ bestelden. De reizigers bedoelden hiermee de beste mousserende wijn die de bar had. De eigenaar werd het na een tijdje beu om steeds hetzelfde te moeten schenken. Hij bood ze daarom het drankje ‘Agua de Valencia’ aan. De Baskische bezoekers wilden dit graag proberen. Het zelf bedachte drankje van Constante Gil viel in de smaak! Bij de volgende bezoeken aan de bar bestelden de reizigers nooit meer iets anders. Vanaf de jaren ’70 werd het drankje steeds populairder en tegenwoordig is Agua de Valencia niet meer weg te denken in het historisch centrum van Valencia.

Van kunstschilder tot cocktailshaker

Constante Gil Rodríguez is de bedenker van de Agua de Valencia. Maar hij is niet de typische cocktailshaker zoals je misschien zou denken. In 1926 zag Constante het levenslicht in Rianjo, een dorp in de provincie La Coruña in het noorden van Spanje. In 1948 verhuisde hij naar Valencia om aan de slag te gaan als schilder, dit was namelijk zijn beroep van oorsprong. Samen met een aantal andere (Valenciaanse) artiesten startte hij de Grupo Bulto. Samen maakten zij verschillende werken. Eerder hebben deze kunstwerken in het IVAM gehangen, het museum voor de moderne kunst.

De groep mannen kwam vaak samen in hun stamkroeg om te socializen, maar ook om over kunst te praten. In één van die cafés, Cervecería Madrid de Valencia (1956-2000) waar Constante Gil mede-eigenaar van was, bedacht hij het drankje Agua de Valencia. Constante Gil heeft geprobeerd het drankje achter zijn naam te krijgen en er patent op te krijgen. Helaas werd dit geweigerd en maken nu diverse bedrijven het drankje met deze naam.

Agua de Valencia drinken

Op veel verschillende plekken in Valencia kun je dit lekkere drankje drinken. Heerlijk op een terras in de zon of in de schaduw. Maar wat is nou de beste plek om een ‘copa de Agua de Valencia’ te drinken? Naast de Cervecería de Madrid, raadt de familie van Constante Gil ons twee andere leuke gezellige cafeetjes in het centrum van Valencia aan. Ook hebben wij zelf onze favoriete plekjes toegevoegd.

Café Sant Jaume

Eén van de gezelligste straten van het oude centrum van Valencia is Carrer de Caballeros. Je vindt hier een hoop cafés en terrassen. Ook is hier Café Sant Jaume gevestigd; dit café is gespecialiseerd in Agua de Valencia. Er is een terras, maar ook een klein gezellig gedeelte binnen.

 • Carrer de Caballeros 51
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 12.00 – 01.30 uur

Café Infanta Valencia

Eén van de bekendste cafés uit het oude centrum is Infanta. Dit café ligt aan een leuk pleintje op Plaza del Tossal. Je kunt hier niet alleen terecht voor een heerlijke karaf Agua de Valencia, maar ook voor lekkere tapas. Ga bijvoorbeeld voor de huisgemaakte Spaanse kroketjes.

 • Plaça del Tossal 3
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 12.00 – 01.30 uur

Café de Las Horas

Je waant je in de jaren ’20 als je binnenkomt bij dit bijzondere café. Overal zijn tierelantijntjes en unieke details te vinden. Je bestelt hier niet alleen een heerlijke kan Agua de Valencia, maar ook een lekker aperitief zoals vermut. Combineer dit met wat lekkere tapas en je hebt een heerlijke middag.

 • Carrer Conde de Almodovar 1
 • Website
 • Maandag t/m zondag van 10.00 – 01.30 uur

Maak je eigen Agua de Valencia!

De ingrediënten voor één ‘copa’ Agua de Valencia:

 • 70 cl. cava
 • 25 cl. (verse) sinaasappelsap
 • 5 cl. wodka
 • 5 cl. gin
 • Suiker naar smaak
 • 1 limoen of sinaasappel als garnering
 • ijsblokjes (naar wens)

Meng de sinaasappelsap met de wodka en gin in het glas. Snijd de limoen of sinaasappel in schijfjes. Voeg deze toe aan het glas of garneer deze op de rand van het glas. Voeg wat suiker toe naar smaak, roer dit een klein beetje door. Om de cocktail helemaal af te maken schenk je vlak voor het serveren de cava in. Toe aan wat verkoeling? Voeg dan de ijsblokjes toe.

Tip! Wil je je Agua de Valencia extra speciaal maken? Maak dan een leuk suikerrandje aan het glas. Dit doe je door de rand van het glas in te smeren met een beetje honing of siroop. Strooi een laagje suiker op een bordje en dip daarna de rand van het glas in de suiker. Easy peasy lemon squeezy!

Meer tips voor een lekkere Agua de Valencia

 • Gebruik verse sinaasappels uit het seizoen van het Valenciaanse platteland. Gebruik géén sinaasappellikeur, want de smaak van echte, pure sinaasappels is het allerlekkerst!
 • Om de beste smaak te behalen is het belangrijk om goede kwaliteit wodka en gin te gebruiken.
 • Ben je niet zo van de zoete drankjes? Om een iets drogere Agua de Valencia te maken, laat je de suiker weg en gebruik je een Cava Brut of een Cava Brut Nature.
 • We raden je aan om de Agua de Valencia een tijdje voor het nuttigen te maken en deze hierna in de koelkast te laten. Zo mengen de aroma’s beter.