Agua de Valencia

Agua de Valencia betekent letterlijk ‘Valenciaans water’, maar dit is nu net een ingrediënt dat niet hierin voorkomt. Het is een cocktail uit de Spaanse stad Valencia bestaande uit sinaasappelsap, wodka, cava, gin en suiker. De cocktail is bedacht door Constante Gil in 1959 in de Cervecería Madrid de Valencia.

Agua de Valencia facts

Agua de Valencia (of Aigua de València in het Valenciaans) is een cocktail die voornamelijk in de stad Valencia gedronken wordt. Deze wordt op twee manieren geserveerd: in een ‘copa’ (groot bol glas) of in een ‘jarra’ (karaf). Volgens de schrijfster María Ángeles Arazo kwam de Agua de Valencia als volgt tot stand. Eind jaren ’50 kwamen er vaak Baskische reizigers naar de Cervecería Madrid die om “Agua de Bilbao” vroegen. Hiermee bedoelden zij de beste mousserende wijn die de bar had. De eigenaar van de bar werd na een tijdje moe om steeds hetzelfde te schenken en bood daarom de “Agua de Valencia” aan. Hiermee werd de cocktail van Conste bedoeld. De Baskische bezoekers gingen op het aanbod in en besloten bij verdere bezoeken nooit meer iets anders te bestellen. Vanaf de jaren ’70 won het drankje populariteit en tegenwoordig is de Agua de Valencia niet meer weg te denken in het historisch centrum van Valencia.

Over Constante Gil

Constante Gil Rodríguez is de bedenker van de Agua de Valencia. Maar hij is niet de typische cocktailshaker zoals je misschien zou denken. In 1926 zag Constante het levenslicht in Rianjo, een dorp in de provincie La Coruña in het noorden van Spanje. In 1948 verhuisde hij naar Valencia om aan de slag te gaan als schilder, dit was namelijk zijn beroep van oorsprong. Samen met een aantal andere (Valenciaanse) artiesten startte hij de Grupo Bulto. Samen maakten zij verschillende werken. Eerder hebben deze kunstwerken in het IVAM gehangen, het museum voor de moderne kunst. De groep mannen kwam vaak samen in hun stamkroeg om te socializen, maar ook om over kunst te praten. In één van die cafés, Cervecería Madrid de Valencia (1956-2000) waar Constante Gil mede-eigenaar van was, bedacht hij het drankje Agua de Valencia. Constante Gil heeft geprobeerd het drankje achter zijn naam te krijgen en er patent op te krijgen. Helaas werd dit geweigerd en maken nu diverse bedrijven het drankje met deze naam.

Agua de Valencia in Valencia

Op heel veel plekken in Valencia kun je op een terrasje plaatsnemen en de Agua de Valencia proberen, maar waar drink je de beste? De familie van de bedenker raadt twee plekken in het centrum van Valencia aan waar je terecht kunt:

Café Sant Jaume

Eén van de gezelligste straten van het oude centrum van Valencia is de Calle Caballeros; je vindt hier een hoop cafés en terrassen. Ook is hier Café Sant Jaume gevestigd; dit café is gespecialiseerd in Agua de Valencia. Er is een terras, maar ook een klein en gezellig gedeelte binnen.

Locatie
Calle Caballeros 51
46001 Valencia
Website

Openingstijden
Ma t/m zo van 12:00 – 01:30

Café Infanta Valencia

Eén van de bekendste cafés uit het oude centrum is Infanta. Dit café ligt aan het pleintje Plaza Tossal. Niet alleen kun je hier terecht voor een karaf Agua de Valencia (of een andere cocktail), je kunt hier ook elk moment van de dag wat happen. Ga bijvoorbeeld voor de huisgemaakte Spaanse kroketjes of een andere tapa of begin de dag hier met een vers ontbijt.

Locatie
Plaza del Tossal 3
46001 Valencia
Website

Openingstijden
Ma t/m do van 09:30 – 02:00

Zelf maken?

Voor één copa Agua de Valencia:

  • 70 cl cava
  • 25 cl sinaasappelsap
  • 5 cl wodka
  • 5 cl gin
  • Suiker naar smaak

Extra tips om zelf Agua de Valencia te maken

  • Gebruik sinaasappels uit het seizoen van het Valenciaanse platteland en gebruik geen sinaasappellikeur. Ga echt voor de pure sinaasappels.
  • Het is belangrijk om de beste kwaliteit wodka en gin te gebruiken.
  • Wanneer je liever een iets drogere Agua de Valencia wilt, voeg dan geen suiker toe en gebruik Cava Brut of Cava Brut Nature.
  • Het is aan te raden om Agua de Valencia een tijdje voor het nuttigen te maken en deze in de koelkast te laten; zo mengen de aroma’s beter.

Comments are closed.