Sagunto

Onderwerpen

Ten noorden van de stad Valencia vind je aan de voet van een heuvel het plaatsje Sagunto. Sagunto is een stad van tegenstellingen. Er zijn mooie historische monumenten van meer dan 2000 jaar oud, maar er is ook een modern centrum, een drukke haven en een heerlijk strand. Een prachtige plaats om Spanje en haar geschiedenis te ontdekken!

Een historisch belangrijke stad

Sagunto heeft een rijke geschiedenis en is van groot belang geweest voor Spanje. Bijna alle heersers die Spanje door de geschiedenis heeft gehad, hebben hun stempel op de stad gedrukt. Dit is terug te zien in de vele historische monumenten die in de stad te bezichtigen zijn. Het kasteel dat zich naast de stad bevindt, is bewoond geweest door Romeinen, Moren, Iberiërs en Carthagers.

De verovering van Hannibal

Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Sagunto was de ‘belegering van Saguntum’ in 219 v.Chr. Tijdens deze belegering bestormde Hannibal de stad om deze te veroveren van de Romeinen. Het gevecht eindigde na maanden in een bloedbad dat de inwoners van de stad geen schijn van kans gaf. Dit vormde de oorzaak van de Tweede Punische Oorlog, een van de belangrijkste oorlogen in de Spaanse oudheid. Uiteindelijk veroverden de Romeinen de stad vier jaar later weer terug en benoemden het als Romeinse voorkeursstad.

Stadscentrum

In het centrum van Sagunto kun je een bezoekje brengen aan Plaza Mayor. In de middeleeuwen vond hier de vele handel uit de regio plaats. Let vooral op de mooie zuilengalerijen die het plein omringen. Direct aan Plaza Mayor staat de Santa Maria. Dit is een gotische kerk uit 1334. Zwervend door de straatjes van het centrum kom je daarnaast vele andere prachtige gebouwen tegen, zoals het achttiende-eeuwse paleis ‘Palacio Municipal’.

Joodse wijk

Wanneer je vanuit het centrum richting de heuvel loopt, passeer je de ‘Judería’. Dit is de voormalige Joodse wijk van de stad. Aan de ingang van deze Joodse wijk staat een authentieke middeleeuwse toegangspoort. Wanneer je tijd hebt, kun je nog even door de smalle straatjes van de wijk wandelen en de typische witte huisjes bewonderen.

Teatro romano de Sagunto

Om de rijke geschiedenis van Sagunto te ervaren, moet je de berg naast de stad op. Allereerst vind je op je tocht omhoog een Romeins theater uit de eerste eeuw. Dit is een van best bewaarde Romeinse theaters in Spanje. Het theater is prachtig gerestaureerd en er zijn nu verschillende theater- en muziekvoorstellingen te zien.

 • Carrer del Castell (zonder nummer)
 • Website
 • Openingstijden theater:
  1 april tot 1 oktober
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 20.00 uur
  Zondagen en feestdagen: 10.00 – 14.00 uur
  1 oktober tot 1 april
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 18.00 uur
  Zondagen en feestdagen: 10.00 – 14.00 uur
 • GRATIS

Castillo de Sagunto

Het is zeker de moeite waard om na een bezoek aan het theater nog iets verder de berg op te gaan. Hier ligt namelijk het ‘Castillo de Sagunt’. Dit eeuwenoude fort is een prachtige bezienswaardigheid. Sinds 1931 is het een Nationaal Monument. Het fort bestaat uit diverse torens en pleintjes en een kilometer lange Romeinse beschermingsmuur. Daarnaast heb je bovenop de berg natuurlijk een geweldig uitzicht.

 • Carrer del Castell (zonder nummer)
 • Website
 • Openingstijden castillo:
  1 april tot 1 oktober
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 20.00 uur
  Zondagen en feestdagen: 10.00 – 14.00 uur
  1 oktober tot 1 april
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 18.00 uur
  Zondagen en feestdagen: 10.00 – 14.00 uur
 • GRATIS

Haven en strand

Een paar kilometer aan de oostelijke kant van Sagunto ligt de nog zeer actieve haven. In de omgeving van de haven vind je vele typisch Spaanse sinaasappelboomgaarden en de zandstranden van de stad. Sagunto ligt aan de ‘Costa del Azahar’, wat ‘Oranjebloesemkust’ betekent. Deze naam is afkomstig van de belangrijke rol die de sinaasappelboom in dit gebied vroeger voor de Moren speelde.

Bereikbaarheid

Vanuit Valencia is Sagunto op diverse manieren goed bereikbaar. De steden liggen slechts 30 kilometer van elkaar vandaan.

 • Wanneer je over een auto beschikt, ben je binnen een half uurtje rijden in Sagunto.
 • Vanaf station Valencia Nord gaan er dagelijks vele treinen naar Sagunto. De treinreis duurt 30 minuten. Hoe laat de treinen precies vertrekken, kun je vinden op de (Engelstalige) website van RENFE. Selecteer als je bestemming treinstation ‘Sagunt’.
 • Het is ook mogelijk om met de bus naar Sagunto te reizen. Je doet er dan wel iets langer dan een half uur over. De vertrektijden van bus 115 naar Sagunto vind je op de website van AVSA.

Gastronomisch genieten

El Mirador de Sagunto

Een prachtige plek om heerlijk te lunchen is bij restaurante ‘El Mirador de Sagunto’, oftewel het uitzichtpunt van Sagunto. Binnen kun je heel goed genieten van een overheerlijke lunch, maar als het weer het toelaat (rond de 300 dagen zon per jaar) dan is een tafel in de tuin met uitzicht op de oude muren en het kasteel ook echt een aanrader. Er is een ‘lunchmenu del día’ voor €12,00 van dinsdag t/m donderdag en het volledige menu en het weekendmenu voor €26,00. Ook kun je a la carte verschillende lekkernijen bestellen, waaronder lamskoteletjes, dorade, rijstgerechten en nog veel meer. Meer informatie kun je vinden op ‘el Mirador de Sagunto‘. Tip: ook erg lekker om verschillende gerechtjes te bestellen voor in het midden van de tafel en die te delen.

 • Carrer de Llíria 46
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag: gesloten
  Dinsdag t/m zondag: 13.00 – 15.45 uur
  Op vrijdag en zaterdag zijn er opties voor diner. Deze dienen vooraf gereserveerd te worden.

Arrels Restaurant

Tegenover Museu Històric vind je Arrels Restaurant. Dit restaurant heeft een Michelinster en dat is meer dan terecht! Het eten is van hoge kwaliteit en het personeel ontzettend vriendelijk. Je zit gezellig in het mooie restaurant en bent verzekerd van goed eten. Wat ons betreft zeker de moeite waard om hier wat te eten!

 • Carrer del Castell 18
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag: gesloten
  Dinsdag en woensdag: 13.30 – 16.30 uur
  Donderdag t/m zaterdag: 13.30 – 16.30 en 20.00 – 23.30 uur
  Zondag: gesloten

Tips!

 • Wil je een typische souvenir uit Sagunto meenemen? Kies dan voor de ‘botijo de corcho’. Dit is een horizontale kurken veldfles die traditioneel door de inwoners van Sagunto werd gemaakt en gebruikt werd door de boeren om vers water in te bewaren.
 • Kijk niet raar op wanneer je verspreid door de stad bordjes met het woord ‘Arse’ erop vindt. Vooral voor Engelse toeristen is dit een grote bron van hilariteit. Arse was de naam van Sagunto toen het nog een Iberische nederzetting was!
 • Breng een bezoekje aan de toeristeninformatie van Sagunto. Ze beschikken daar over wandelroutes en kunnen je alles vertellen over de bereikbaarheid van het kasteel.