Sagunto

Ten noorden van de stad Valencia vind je aan de voet van een heuvel het plaatsje Sagunto. Sagunto is een stad van tegenstellingen. Er zijn mooie historische monumenten van meer dan 2000 jaar oud, maar er is ook een modern centrum, een drukke haven en een heerlijk strand. Een prachtige plaats om Spanje en haar geschiedenis te ontdekken!

sagunto

Een historisch belangrijke stad

Sagunto heeft een rijke geschiedenis en is van groot belang geweest voor Spanje. Bijna alle heersers die Spanje door de geschiedenis heeft gehad, hebben hun stempel op de stad gedrukt. Dit is terug te zien in de vele historische monumenten die in de stad te bezichtigen zijn. Het kasteel dat zich naast de stad bevindt, is bewoond geweest door Romeinen, Moren, Iberiërs en Carthagers.

De verovering van Hannibal

Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Sagunto was de ‘belegering van Saguntum’ in 219 v.Chr. Tijdens deze belegering bestormde Hannibal de stad om deze te veroveren van de Romeinen. Het gevecht eindigde na maanden in een bloedbad dat de inwoners van de stad geen schijn van kans gaf. Dit vormde de oorzaak van de Tweede Punische Oorlog, een van de belangrijkste oorlogen in de Spaanse oudheid. Uiteindelijk veroverden de Romeinen de stad 4 jaar later weer terug en benoemden het als Romeinse voorkeursstad.

Stadscentrum

In het centrum van Sagunto kan je een bezoekje brengen aan Plaza Mayor. In de Middeleeuwen vond hier de vele handel uit de regio plaats. Let vooral op de mooie zuilengalerijen die het plein omringen. Direct aan Plaza Mayor staat de Santa Maria. Dit is een gotische kerk uit 1334. Zwervend door de straatjes van het centrum kom je daarnaast vele andere prachtige gebouwen tegen, zoals het 18e-eeuwse paleis ‘Palacio Municipal’.

Joodse wijk

Wanneer je vanuit het centrum richting de heuvel loopt, passeer je de ‘Judería’. Dit is de voormalige Joodse wijk van de stad. Aan de ingang van deze Joodse wijk staat een authentieke middeleeuwse toegangspoort. Wanneer je tijd hebt kun je nog even door de smalle straatjes van de wijk wandelen en de typische witte huisjes bewonderen.

sagunto2

Teatro romano de Sagunto

Om de rijke geschiedenis van Sagunto te ervaren moet je de berg naast de stad op. Allereerst vind je op je tocht omhoog een Romeins theater uit de 1e eeuw. Dit is een van best bewaarde Romeinse theaters in Spanje. Het theater is prachtig gerestaureerd en er zijn nu verschillende theater- en muziekvoorstellingen te zien.

Openingstijden theater:
1 april tot 1 november:
Dinsdag t/m zaterdag 10:00 – 20:00
Zon- en feestdagen 10:00 – 14:00

1 november tot 1 april:
Dinsdag t/m zaterdag 10:00 – 18:00
Zon- en feestdagen 10:00 – 14:00

Castillo de Sagunt

Het is zeker de moeite waard om na een bezoek aan het theater nog iets verder de berg op te gaan. Hier ligt namelijk het ‘Castillo de Sagunt’. Dit eeuwenoude fort is een prachtige bezienswaardigheid. Sinds 1931 is het een Nationaal Monument. Het fort bestaat uit diverse torens en pleintjes en een kilometer lange Romeinse beschermingsmuur. Daarnaast heb je bovenop de berg natuurlijk een geweldig uitzicht.

Openingstijden fort:
1 juni tot 1 oktober:
Dinsdag t/m zaterdag 10:00 – 20:00
Zon- en feestdagen 10:00 – 14:00

1 oktober tot 1 mei:
Dinsdag t/m zaterdag 10:00 – 18:00
Zon- en feestdagen 10:00 – 14:00

Haven en strand

Een paar kilometer aan de oostelijke kant van Sagunto ligt de nog zeer actieve haven. In de omgeving van de haven vind je vele typisch Spaanse sinaasappelboomgaarden en de zandstranden van de stad. Sagunto ligt aan de ‘Costa del Azahar’, wat ‘Oranjebloesemkust’ betekent. Deze naam is afkomstig van de belangrijke rol die de sinaasappelboom in dit gebied vroeger voor de Moren speelde.

Bereikbaarheid
Vanuit Valencia is Sagunto op diverse manieren goed bereikbaar. De steden liggen slechts 30 kilometer van elkaar vandaan.
• Wanneer je over een auto beschikt ben je binnen een half uurtje rijden in Sagunto.
• Vanaf station Valencia Nord gaan er dagelijks vele treinen naar Sagunto. De treinreis duurt 30 minuten. Hoe laat de treinen precies vertrekken kan je vinden op de (Engelstalige) website van RENFE. Selecteer als je bestemming treinstation `Sagunt`.
• Het is ook mogelijk om met de bus naar Sagunto te reizen. Je doet er dan wel iets langer dan een half uur over. De vertrektijden van bus 115 naar Sagunto vind je op de website van AVSA.

Gastronomisch genieten

El Mirador de Sagunto
Een prachtige plek om heerlijk te lunchen is bij restaurante ‘El Mirador de Sagunto’, oftewel het uitzichtpunt van Sagunto. Binnen kan je heel goed genieten van een overheerlijke lunch, maar als het weer het toelaat (rond de 300 dagen zon per jaar) dan is een tafel in de tuin met uitzicht op de oude muren en het kasteel ook echt een aanrader. Er is een ‘menu del día’ voor € 11 van dinsdag – vrijdag en in het weekend voor € 25. Ook kan je a la carte verschillende lekkernijen bestellen, waaronder lamskoteletjes, dorade, rijstgerechten en nog veel meer. Meer informatie kan je vinden op ‘el Mirador de Sagunto‘.
Tip: ook erg lekker om verschillende gerechtjes te bestellen voor in het midden van de tafel en die te delen.

Openingstijden:

Lunch, dinsdag t/m zondag vanaf 13:00
Diner, vrijdag + zaterdag

El Mirador de Sagunto

Palau del Duc
Heerlijk lunchen in een Middeleeuws paleis, dat kan bij ‘Palau del Duc’. In één van de vroegere paardenstallen van het ‘Palacio de los Duques de Gaeta’ is dit restaurant gevestigd. Jamon Iberico uit Salamanca, kazen uit Almedijar, Entrecote ( Black Angus), maar ook enorm verrassende gerechtjes zoals Steak tartar van krab of een tataki van tonijn met gin tonic ijs en inktvis zout en nog veel meer.
Kijk voor meer informatie op ´Palau del Duc´.

Openingstijden:
Lunch, maandag – donderdag van 13:00 – 16:30 & vrijdag + zaterdag van 13:00 – 16:00
Diner, vrijdag + zaterdag van 20:30 – 23:30

Palau del duc compl

Tips

• Wil je een typisch souvenir uit Sagunto meenemen? Kies dan voor de ‘botijo de corcho’. Dit is een horizontale kurken veldfles die traditioneel door de inwoners van Sagunto werd gemaakt en gebruikt werd door de boeren om vers water in te bewaren.
• Kijk niet raar op wanneer je verspreidt door de stad bordjes met het woord ‘Arse’ erop vindt. Vooral voor Engelse toeristen is dit een grote bron van hilariteit. Arse was de naam van Sagunto toen het nog een Iberische nederzetting was!
• Breng een bezoekje aan de toeristeninformatie van Sagunto. Ze beschikken daar over wandelroutes en kunnen je alles vertellen over de bereikbaarheid van het kasteel.

Tourist Info
Plaza Cronista Chabret s/n
46500 Sagunto, Valencia

Comments are closed.