Manuel

Op zo’n drie kwartier rijden van Valencia treffen wij het pittoreske dorpje Manuel aan. Het dorpje ligt vlakbij de stad Xativa, een stad die bekend staat om zijn middeleeuwse uitstraling en zijn goed geconserveerde kasteel die stamt uit begin 11de eeuw. Het dorpje maakt onderdeel uit van de ‘comarca’ Ribera Alta, een soort county in de provincie Valencia. Wat is er zoal in Manuel te beleven en wat maakt de ligging van dit leuke dorpje nou zo bijzonder?

Geschiedenis

Hoewel de oorsprong van het dorpje niet bekend is, is wel duidelijk dat de naam Manuel van Moorse oorsprong is (‘Mahuel’). De naam betekent uitgang of samenvloeiing van wateren. De van oorsprong kleine Moorse nederzetting is tot 1663 niet exponentieel gegroeid: op dat moment had het dorp 40 bewoonde huizen. Cavanilles, een Spaanse katholieke priester en botanicus, schreef over de levendige rijst, katoen, tarwe en maisverbouwing. Ook werden er sinds 1782, op verzoek van Carlos III, een aantal zoutpannen geëxploiteerd. Op kunstmatig wijze werden zogenaamde ‘bekken’ aangelegd. In deze bekken stond een klein laagje zeewater, dat op den duur verdampte waardoor het in dit zeewater aanwezige zout kristalliseerde. De salinas bestaan niet meer, maar een klein aangrenzend natuurgebied dankt zijn huidige naam aan deze in het verleden uitgeoefende ambacht.

Les Salines

Les Salines is een 28 hectare groot beschermd natuurgebied. In het gebied kan veel kalksteen, rijk aan mineraalzouten, worden gevonden. Het is een heerlijke plek om te wandelen. Een mooie, behapbare wandelroute is de ‘ruta verde’ van 4 km lang. Liever mountainbiken? Daar is de route ook uitermate geschikt voor! De route komt onder andere langs andere bezienswaardigheden, zoals de ‘Paret del Moro’ (een van de 4 oude verdedigingstorens van de stad Xativa), het ‘nido de ametralladora’ (een oude bunker).

Albaida

Door het dorpje loopt de rivier de Albaida. We kunnen de bron van deze rivier vinden in de bergen van Benicadell (ook in de provincie Valencia, op een uur rijden van Manuel). De rivier heeft een aantal mooie bruggen, de gemeente is hier op ingesprongen met de ‘ruta dels ponts’. Deze wandelroute brengt je langs een aantal mooie bruggen en biedt mooi uitzicht over de omgeving en de rivier zelf. Je komt onder meer langs de volgende bruggen:

  • Puente de Madera
  • Puente de Hierro
  • Puente de los Soldados
  • Puente de Xativa

Monumenten

Het dorpje herbergt bovendien een aantal bijzondere monumenten:

  • Iglesia de Santa Ana: Deze Toscaanse kerk stamt uit de 18e eeuw. Eind jaren ’80 is de kerk van top tot teen (de kerkklokken tot de fundamenten) gerestaureerd.
  • Paleis van Manuel (‘Palacio de Manuel’, ook wel Casa Estruch): monument dat de geboorte van Manuel als ‘Christelijke’ nederzetting in 1610 symboliseert.

Lokale feesten

Spanje kent een enorm aantal landelijke feestdagen. Ook de dorpjes hebben weer hun eigen lokale feesten, Manuel viert onder meer:

  • Moren en Christenen (‘Moros y Cristianos’): Op de eerste zondag van augustus wordt deze dag gevierd met een 3 uur durende grote optocht met praalwagens en muzikanten.
  • La Candelaria: Deze religieuze festiviteit vindt plaats op 2 februari, (kleine) kaarsen worden gezegend om hun dragers in tijden van storm te beschermen. Na deze zegening wordt een kleine processie gehouden buiten de kerk. Gedurende de hele dag is er een marktje, de ‘feria de porrat’. Op deze feria kan je wijn en typische noten (‘torrat’) uit de omgeving proberen.

Gastronomie

Manuel heeft een eigen specialiteit, ‘arroz al horno’, oftewel rijst uit de oven. Bovendien kan je het typisch dessert ‘arnadi’ proberen (een zoet gebak gemaakt van pompoen, zoete aardappel en almond noten).

Comments are closed.