Basketbal

Spanje staat dan wel bekend om zijn goede voetbalkunsten en won meerdere keren de EK en WK, maar naast voetbal zijn de Spanjaarden ook gek op basketbal! Valencia heeft een team wat het ook zeker niet slecht doet. Op deze pagina lees je meer over basketbal in Valencia en de Valencia basket club die al sinds 1986 bestaat.

Valencia Basket club

De club begon in 1986, tot 2009 heeft de club ‘Pamesa Valencia’ geheten. Tegenwoordig heeft de club de naam ‘Valencia Basket’. Op 4 mei 1988 kreeg het eerste team van de club de promotie naar de Liga ACB, Asociación de Clubs de Baloncesto (dit is de eerste divisie van het professioneel basketbal in Spanje). Zo stond de club o.a. in het seizoen 2001-2002 en 1998-1999 in de finale van de Eurocup en in het seizoen 2002-2003 waren zij zelfs de kampioenen van de Eurocup.
De Club heeft enkele titels op zijn naam staan:
– 1998: Copa del Rey de Baloncesto (bekercompetitie voor Spaanse basketbal teams.)
– 2002-2003: De winnaars van de Eurocup.
– 2009-2010: De winnaars van de Eurocup.

basket

Het team
Het eerste team van de club speelt in de Liga ACB en in de Eurocup (een level lager dan de Euroleague). De langste speler in het team is de Spanjaard Juanjo Triguero, hij is namelijk 2 meter en 12 centimer! In het team zit één speler die ook echt uit Valencia komt, namelijk Larry Abia.
De coach van het team is de Kroatische Velimir Perasovic. Velimir Perasovic heeft vanaf zijn 14e gebasketbald en heeft met zijn club drie keer de Euroleague gewonnen, namelijk onder de club ‘Jugoplastika’ in 1989 en 1990 en in 1991 onder de club ‘Pop 84’. Hij heeft in verschillende goede teams gespeeld, zoals het nationale team van Joegoslavië die wereldkampioen werden in 1990 in Argentinië. Ook als coach heeft hij al een goede naam opgebouwd. Zo heeft hij verschillende teams naar finales van internationale en nationale competities geholpen. Sinds januari 2012 is hij de coach van het team van Valencia. Meer weten over het team? Klik dan hier.

Tenue
Ze hebben een uit- en een thuistenue. Het tenue als zij in hun eigen stadion moeten basketballen is volledig in ‘Nederlandse’ stijl: namelijk oranje! Als zij uit moeten spelen in het stadion van hun tegenstander, spelen zij in een paars tenue met oranje randen aan de buitenkant.

Stadion

Het stadion van Valencia BC heeft in Spanje de naam ‘Pabellón Municipal Fuente San Luis’, ook wel bekend als ‘la Fonteta’. Het stadion is gelegen in de wijk Sant Lluis Fonteta, vandaar ook zijn naam. Het stadion is al redelijk oud, het is namelijk gebouwd in 1983. Er is hier plaats voor 9000 toeschouwers. Naast dat het voor de basketbal club Valencia Basket de thuisbasis is, is het ook de thuisbasis van het meisjes basketbalteam van ‘Ros Casares Valencia’.

Locatie
Avenida dels Germans Maristes
46013 Valencia

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag: 9:30 – 14:00 & 16:00 – 20:00

Bus:
– Lijn 13: Fonteta de Sant Lluis – Baró de Càrcer
– Lijn 7: Mislata – Fonteta de Sant Lluis
– Lijn 18: Malilla – Universitats
– Lijn 6: Torrefiel – Malilla

Tickets

Wil je een basketbal wedstrijd bijwonen van het team van Valencia? De prijzen van de tickets variëren en dit heeft te maken met wat voor wedstrijd het is en door de plaats waar je zit. Ze kunnen variëren van € 10 tot € 80. Als je al in Valencia bent, dan kun je je tickets kopen bij onder andere verschillende kiosken. Kijk hier voor een overzicht van de winkels.

Tips

– Voor de echte fans is er ook een winkel in het stadion, waar je onder andere een t-shirt, een sjaal, een sleutelhanger of andere merchandising kunt kopen. Ook is er een webshop.

Comments are closed.