Basketbal

Onderwerpen

Spanje staat dan wel bekend om zijn goede voetbalkunsten en won meerdere keren het EK en WK, maar naast voetbal zijn de Spanjaarden ook gek op basketbal! In Valencia zijn ze erg trots op het basketbalteam en terecht want het is een sterk team. Op deze pagina lees je meer over basketbal in Valencia en de Valencia Basket Club die al sinds 1986 bestaat.

Valencia Basket Club

De in 1986 opgerichte club heeft tot 2009 ‘Pamesa Valencia’ geheten. Tegenwoordig heeft de club de naam ‘Valencia Basket’. Op 4 mei 1988 kreeg het eerste team van de club de promotie naar de Liga ACB: Asociación de Clubs de Baloncesto. Dit is de eerste divisie van het professioneel basketbal in Spanje.

De Club heeft enkele titels op zijn naam staan. Zo zijn zij het team met de meeste overwinningen van de EuroCup en wonnen zij in 2017 een grootse wedstrijd tegen Real Madrid. Onderstaand staan enkele overwinningen uitgelicht:

 • 1998: Copa del Rey de Baloncesto (bekercompetitie voor Spaanse basketbal teams)
 • 2003: EuroCup
 • 2010: EuroCup
 • 2014: EuroCup
 • 2017: Liga ACB (grootste kampioenschap in Spanje voor basketbal)

Het team

Het eerste team van de club speelt in de Liga ACB en in de EuroCup (een level lager dan de Euroleague). De langste speler in het team is de Spanjaard Tryggvi Hlinason, hij is namelijk 2 meter en 16 centimeter!

Onder leiding van coach Velimir Perasovic won het team onder andere de EuroCup en in 2015 werd zijn opvolger Pedro Martinez Sanchez. Hij bracht Valencia Basket naar de overwinning in 2017, maar kort daarna werd zijn positie overgenomen door Txus Vidorreta. Na jaren van coaching in onder andere zijn geboorteplaats Bilboa als Alicante is hij momenteel de coach van Valencia. Meer weten over het team? Neem dan een kijkje op de website.

Tenue
Het thuistenue van Valencia Basket is volledig in Nederlandse stijl: oranje! Als de wedstrijd in het stadion van de tegenstander is, spelen zij in een zwart tenue met oranje randen aan de buitenkant.

Stadion

Het stadion van Valencia BC heeft in Spanje de naam ‘Pavelló Font de San Lluís’, beter bekend als ‘la Fonteta’. De naam komt van de wijk waarin het stadion ligt: Sant Lluis Fonteta. Het stadion is gebouwd in 1983 en er is plaats voor 9000 toeschouwers. Naast dat het voor de basketbal club Valencia Basket de thuisbasis is, is het ook de thuisbasis van het meiden basketbalteam ‘Ros Casares Valencia’. Voor de echte fans van basketbal in Valencia is er ook een winkel in het stadion, waar je onder andere een t-shirt, een sjaal, een sleutelhanger of andere merchandising kunt kopen. Er is tevens een webshop.

 • Avinguda dels Germans Maristes
 • Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag: 09.30 – 14.00 uur en 15.00 – 19.00 uur
  Zaterdag: enkel geopend voor wedstrijden
  Zondag: enkel geopend voor wedstrijden
 • Bus:
  Lijn 13: Fonteta de Sant Lluis – Baró de Càrcer
  Lijn 7: Mislata – Fonteta de Sant Lluis
  Lijn 18: Malilla – Universitats
  Lijn 6: Torrefiel – Malilla

Tickets voor basketbal in Valencia

Wil je een wedstrijd bijwonen van het team van Valencia? De prijzen van de tickets variëren en dit heeft te maken met wat voor wedstrijd het is en door de plaats waar je zit. Ze kunnen variëren van €10 tot €80. Online kun je de tickets aanschaffen. Als je al in Valencia bent, dan kun je je tickets kopen bij diverse kiosken, onder andere aan de voorkant bij het stadion zelf.

Tips

 • Ben je ook benieuwd naar het voetbalteam van Valencia? Lees meer!
 • Lijkt het je leuk om meer te weten over andere sporten in Valencia? Neem dan een kijkje op de pagina sport.