Museo de la Seda

Onderwerpen

Eén van de highlights van Valencia is La Lonja de la Seda oftewel de zijdebeurs. Dit is ook een favoriet onder de locals! Minder bekend, maar wel een aanrader om te bezoeken is een ander zijde gerelateerd gebouw: Museo de la Seda! Dit is het zijdemuseum van Valencia.

Colegio del Arte Mayor de la Seda

Het zijdemuseum is gevestigd in het gebouw Colegio del Arte Mayor de la Seda. Het is een van de meest kenmerkende gebouwen uit de Valenciaanse architectuur en cultuur, gelegen in hartje centrum. Het gebouw dateert uit de vijftiende eeuw en is voornamelijk in een gotische stijl. Binnen kun je belangrijk erfgoed bewonderen; van fresco’s, tot muurschilderingen en mozaïek. Een tijdje is het museum gesloten geweest. Vanaf 10 november 2014 is er tijd gestoken in renovaties aan en binnenin het gebouw. In 2016 heeft het Museo de la Seda zijn deuren weer geopend voor het publiek en kun je dus een kijkje nemen in de bloeiende geschiedenis van Valencia.

La Ruta de la Seda: de Zijderoute

De geschiedenis van Valencia draait voor een groot deel om zijde, aangezien zelfs de Gouden Eeuw hierom draait. Leuk is daarom misschien om iets meer over zijde te weten! Zijde komt uit China en is lange tijd erg belangrijk voor het land geweest; het werd er zelfs als betaalmiddel gebruikt. Al in de eerste eeuw voor Christus werd zijde in China geproduceerd, verkocht en verhandeld. Deze Chinese monopolie duurde honderden jaren. Pas rond de zesde à zevende eeuw veranderde dit.

Het geheim hoe zijde gemaakt werd, kwam boven water en werd meegesmokkeld naar het Byzantijnse Rijk (het tegenwoordige oostelijke Middellandse Zeegebied). Hierdoor konden andere landen ook de zijdehandel in en verdween het Chinese alleenrecht. Zo verspreidde de industrie naar Mongolië, Perzië, Arabië, Syrië, Turkije, Noord-Afrika en tot slot Europa. Het waren de Arabieren die de zijdeteelt (fokken van zijderupsen) naar het Iberisch Schiereiland brachten: van Córdoba, vervolgens naar Toledo en vervolgens naar Valencia. Deze handelsroute werd de ‘Zijderoute’ genoemd. De term werd in 1877 pas bedacht door de Duitse geograaf Ferdinand von Richthofen.

Museo de la Seda

In het begin van de achttiende eeuw was in Valencia de zijdehandel op z’n best. Al eerder werd het Colegio del Arte Mayor de la Seda opgericht. Dit werd gedaan om de zijdeproductie in betere banen te laten leiden en de kwaliteit van de zijde enigszins te waarborgen. In de vijftiende eeuw werd de eerste zijdegilde opgericht en het gebouw voor de zijde. Grappig weetje: in de hoogtijdagen van het zijde-imperium waren er in de wijk rondom het zijdemuseum zo’n 5000 weefgetouwen! Een paar bijzondere ruimtes uit het museum die je tegenwoordig kunt bezoeken.

El Salón de la Fama

Dit is de hoofdzaal van het museum waar vroeger de belangrijkste personen in de zijdehandel elkaar ontmoetten. Op het plafond kun je een fresco van José Vergara bewonderen: de patroonheilige van het zijdegilde San Jerónimo. De vloer is ook de moeite waard om te bekijken. Dit is namelijk traditioneel Valenciaans keramiek waarop je de vier bekende continenten uit de achttiende eeuw spot. De kunstenaar, Vicente Navarro, werd geïnspireerd door de Vierstromenfontein op het Piazza Navona uit Rome. De continenten worden namelijk weergeven door hun grote rivieren: de Donau, de Nijl, de Ganges en de Río de la Plata. Ook wordt elk continent weergeven door een vrouw op een wagen. Elke wagen heeft andere dieren die de kar trekken: paarden (Europa), olifanten (Azië), leeuwen (Afrika) en hagedissen/krokodillen (Amerika).

La Capilla

Een zaal met witte en groene tegels die een optisch effect creëren. Ook vind je hier een gotische wenteltrap. Wist je dat deze trap eeuwenlang verborgen bleef achter een muur! Het is een wenteltrap die wel iets wegheeft van de wenteltrap uit La Lonja de la Seda.

El Archivo Histórico

Het historisch archief in het Museo de la Seda bevat talloze documenten uit vijf eeuwen: boeken van meesters, gezellen en leerlingen, inspectierapporten van fabrieken en winkels en nog veel meer. Deze documenten zijn erg belangrijk, omdat ze de geschiedenis van de Valenciaanse economie weergeven van de vijftiende tot eind twintigste eeuw.

Praktische informatie

 • Carrer de l’Hospital 7
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag: 10.00 – 15.00 uur
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 19.00 uur
  Zondag: 10.00 – 15.00 uur
 • Toegangsprijzen:
  €7,00 (algemeen voor studenten)
  €8,00 (algemeen)
  €12,00 (algemeen + audiogids)
  €12,00 (algemeen museum + San Nicolás kerk + Santos Juanes)
  €6,50 (kortingstarief museum + San Nicolás kerk)
  Gratis voor kinderen tot 12 jaar

Tips

 • Maak er een cultureel dagje van en combineer het Museo de la Seda met de San Nicolás kerk (gelegen in El Carmen en in voordelig combinatieticket te bezoeken), het museum MuVIM (achter het zijdemuseum gelegen) en een bezoekje aan de Bibliotheca Pública Provincial.
 • Na het museumbezoek zin in een drankje (met hopelijk een zonnetje)? Neem dan plaats op het terras van restaurant La Bataraza (Carrer de l’Hospital 18).