Xàtiva

Onderwerpen

Als jij voor één of twee dagen een uitstapje zou willen maken vanaf Valencia, dan is Xàtiva zeker de moeite waard. Een gezellig stadje gelegen op zo’n 60 kilometer ten zuidwesten van Valencia.

Algemeen

Xàtiva is de Valenciaanse benaming voor deze stad, maar in Castellano (Spaans) wordt deze stad ‘Jativa’ genoemd (wordt uitgesproken als ‘Gaativa’). De stad Xàtiva beschikt over zo’n 30.000 inwoners en was ooit één van de belangrijkste steden tijdens het koninkrijk Valencia. De familie ‘Borja’ heeft hier een tijd geleefd en de macht gehad. Naast de beruchte Borja familie, hebben nog vele andere volkeren hier gewoond en/of huis gehouden, zoals onder andere de Romeinen, de Moren, de Visigoten en de Christenen. Verder werd Xativa platgebrand tijdens de successieoorlog door troepen van het Bourbonse Rijk in 1707 als represaille tegen de steun aan het Habsburgse Rijk.

Bezienswaardigheden in Xàtiva

Castillo

Eigenlijk is het niet één kasteel, maar zijn het twee kastelen, namelijk het Kasteel ‘Menor’ en ‘Mayor’. Door de enorm strategische ligging kon vanaf het kasteel de ‘Via Romana’, oftewel de Romeinse weg, goed in de gaten worden gehouden. Verschillende kapelletjes en pleinen kom je tegen als je de berg verder opgaat. Bijna op de top van de het kasteel vind je een gevangenis uit de 14e eeuw waar veel mensen toch even een benauwd gevoel krijgen met het idee dat daar mensen jaren hebben vast gezeten. Na het beklimmen van de kastelen is het zeker de moeite waard om een drankje te doen op het terras (tegenover de kassa’s) met spectaculair uitzicht over Xàtiva.

Handig
Handig om te weten is dat het best een klim is om de berg op te gaan naar het Castillo (kasteel). Het is een prima mogelijkheid om dat met de auto te doen, maar houd wel in gedachte dat het eerste stuk voornamelijk smalle straatjes zijn, vrij steil omhoog gaat en het soms tweerichtingsverkeer kan zijn. Een andere optie is om een taxi te nemen om de berg op te gaan.

 • Carretera del Castell
 • Website
 • Dinsdag t/m zondag: 10.00 – 18.00 uur
 • Toegangsprijzen:
  Algemeen: €6,00
  Met korting*: €4,00
  *Voor kinderen onder de 16, studenten, leraren, gepensioneerden, groepen van tien personen of meer en mindervaliden.

Museo de L’Almodi

Het Almodi, in het Spaans Almudin, was vroeger in gebruik als opslag voor graan, maar vandaag de dag is het een museum. Aan het begin van de 16e eeuw, werd de opslagplaats te klein en toen is in 1530 besloten om het te vergroten door middel van het bouwen van een extra deel naast de bestaande graanopslagplaats. De entree is nog gotisch en boven de deur is het wapen van het koninkrijk nog te zien. Op de benedenverdieping werden de transacties/handel gedaan (dit is nog op de muren te zien), terwijl op de bovenverdieping het graan werd opgeslagen. Dit is het laatst gebouwde middeleeuwse gebouw in Xàtiva.

Vandaag de dag is het een museum waarin zowel schilderkunst, beeldhouwkunst als archeologische opgravingen te vinden zijn. Grappig om te weten is dat het portret van Felipe de V nog steeds ondersteboven hangt vanwege de opdracht die hij gaf tot het verbranden van de stad en ook omdat hij de naam van de stad veranderde. Pas zodra de Bourbonse familie haar verontschuldigen aanbiedt willen de inwoners van Xativa het weer recht hangen. Verder is het 11e eeuwse islamitische bassin uit Buixcarro, marmer met figuratieve scènes, één van de belangrijkste objecten in het museum.

 • Carrer de la Corretgeria 46
 • Website
 • Openingstijden:
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 14.00 en 16.00 – 18.00 uur
  Zondag: 10.00 – 14.00 uur
 • Toegangsprijzen:
  Algemeen: €4,00
  Met korting*: €2,00
  *Voor kinderen onder de 16, studenten, leraren, gepensioneerden, groepen van tien personen of meer en mindervaliden.

Iglesia Colegial Basílica de Santa María (ook wel bekend als la SEO)

Deze kerk was vroeger een moskee, maar is nu aan de binnenkant volledig gotisch. Met de bouw werd gestart aan het eind van de 16e eeuw, maar door economische recessie, het uitzetten van de Moriscos (Moren die (in schijn) Christen werden toen de Christenen de Moren versloegen) en de pest werd de bouw lange tijd opgehouden. Daarna is de bouw nog meerdere malen opgehouden door onder andere de Successieoorlog. Met de bouw van de kerktoren werd pas eind 18e eeuw gestart. De beelden in brons voor de kerk zijn leden van de Borja familie.

 • Plaça de la Seu 6
 • Website
 • Openingstijden:
  Dinsdag t/m vrijdag: 10.30 – 13.00 uur
  Zaterdag en zondag: 11.30 – 13.00 uur
 • Toegangsprijzen:
  Algemeen: €3,00
  Met korting*: €2,00
  *Voor kinderen onder de 16, studenten, leraren, gepensioneerden, groepen van tien personen of meer en mindervaliden.

Toeristeninformatie

Mocht je Spaans spreken, dan kun je al veel handige informatie over verschillende musea, feestdagen, activiteiten op de website van de toeristeninformatie vinden.

Accommodatie

Casa Aldomar

Een lekker centrale accommodatie, op slechts 200 meter wandelen gelegen van de kathedraal in Xàtiva en vlakbij Plaza del Mercado. Leuk om te weten is dat Casa Aldomar (uit de 18e eeuw) vroeger het huis van een zijde fabrikant is geweest en dat de muren heel traditioneel kalkwit zijn. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer en zijn heel stijlvol en gezellig ingericht met veel wit en hout decoratie. Dagelijks wordt er een uitgebreid ontbijt geserveerd met onder andere verse sinaasappelsap, vers brood, lokale kazen, fruit en meer. Kijk hier voor de actuele prijs, beschikbaarheid, meer informatie en het online boeken van een kamer in dit hotel.

Prijs: Vanaf €70,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★     Hotelbeoordeling: 9.0+

Hotel Mont-Sant****

Op de berg waarop het kasteel van Xàtiva is gelegen, ligt ook Hotel Mont-Sant. Het hotel heeft zestien gezellige ingerichte kamers en met de 16.000 m2 tuinen vol met jasmijn en sinaasappelbomen is het een paradijsje. Er zijn verschillende superior kamers, maar als je echt op zoek bent naar wat speciaals, denk dan eens aan de ‘Attic’, ‘Castle’ of ‘Suite’ kamers. Kijk hier voor de actuele prijs, beschikbaarheid, meer informatie en het online boeken van een kamer in dit hotel.

Prijs: Vanaf €110,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★★★★     Hotelbeoordeling: 8.5+

La Maga Rooms

La Maga beschikt over zeven kamers die allen minimalistisch en trendy zijn ingericht. Alle kamers beschikken over een badkamer met douche, haardroger, TV, airconditioning en internet. Verder is het handig om te weten dat La Maga slechts op 5 minuten loopafstand van het historisch centrum van Xàtiva is gelegen. Kijk hier voor de actuele prijs, beschikbaarheid, meer informatie en het online boeken van een kamer in dit hotel.

Prijs: Vanaf €60,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★     Hotelbeoordeling: 8.5+

Restaurants & Tapasbars

Terrassa Sant Josep

Alleen al voor het spectaculaire uitzicht wil je hier eten! Op het terras, onder een olijfboom met een prachtig uitzicht. Veel idyllischer dan dit wordt het niet. De kaart is divers en het eten van goede kwaliteit. Reserveren is wel een aanrader, want de plek is erg gewild. 

 • Subida al Castillo 33
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag & zondag: 13.00 – 17.00 uur
  Zaterdag: 13.00 – 20.30 uur

Canela y Clavo

Bij restaurant Canela y Clavo kun je terecht voor verschillende verse, huisgemaakte tapas, maar ook een uitgebreide Spaanse lunch of diner is zeker een mogelijkheid.
Patata fluida con trufa (aardappel met truffel), Ensaladilla casera (huisgemaakte Russische salade), Croquetas caseras de Jabugo (huisgemaakte ham kroketjes), een aantal verrassende voorgerechtjes, verschillende rijstgerechten, maar ook voldoende vis/vlees hoofdgerechten voor de liefhebbers.

 • Albereda Jaume I 64
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m zaterdag: 9.00 – 17.00 en 20.00 – 0.00 uur
  Zondag: 9.00 – 17.00 uur

Casa la Abuela

Van oorsprong was ‘Casa la Abuela’ (Oma’s huis) een wijn en likeurwinkel, maar toen in de jaren ’50 Manuel Reig Sanchis en Maria Pastor deze winkel overnamen, hebben ze het langzamerhand veranderd naar een restaurant. Je kunt kiezen voor een dagmenu, maar ook à la carte bestellen. Prettig is dat je het menu en de menukaart ook online alvast kunt bekijken op de website (in het Spaans) en handig is dat de prijzen er bijstaan.

 • Carrer de la Reina 17
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag, dinsdag, donderdag en zondag: 9.00 – 15.45 uur
  Zaterdag en zondag: 9.00 – 15.45 en 20.30 – 23.00 uur

Tips

 • Iedere dinsdag en vrijdag is er markt in Xàtiva, van 8.00 tot 14.00 uur op en rond Plaza del Mercado. Kleding, fruit, groente, planten en nog veel meer vind je hier.
 • Elk jaar vindt van 15-20 augustus het ‘Fira d’Agost’ (oftewel het Augustusfeest) in Xàtiva plaats. Naast veel gezelligheid is er normaal gesproken een kermis en zijn er stierengevechten.