Museo Lladró

Onderwerpen

Naast sinaasappels en paella staat de regio Valencia wereldwijd ook bekend om haar porselein. Het bedrijf Lladró produceert al tientallen jaren porseleinen figuren die over de hele wereld verkocht worden. De enige fabriek van het bedrijf staat in Tavernes Blanques, een klein dorpje net buiten Valencia, ook wel Museo Lladró. Je kunt deze fabriek bezoeken en je laten onderdompelen in de wereld van Lladró.

De geschiedenis van Lladró

De drie broers Juan, José en Vicente Lladró hebben het bedrijf in 1953 opgericht in het dorpje Almàssera bij Valencia. In het begin werden er door de broers alleen vazen en kannen gemaakt, pas drie jaar na de oprichting werden de porseleinen beeldjes gemaakt waar ze nu zo beroemd om zijn. In 1958 verhuisde het bedrijf naar het dorpje Tavernes Blanques en werd de fabriek steeds groter. Tegenwoordig werken er meer dan 1.000 artiesten, er zijn echter bijna geen leden van de Lladró-familie meer werkzaam bij het bedrijf.

De stad van Porselein

De fabriek van Lladró net buiten Valencia heet ook wel: de Stad van Porselein. In totaal beslaat de fabriek namelijk ruim 1.000.000 m². Over het complex kun je een georganiseerde rondleidingen volgen. Tijdens de rondleiding bezoek je de showroom vol met porseleinen beeldjes, de fabriek (die nog in gebruik is) en het historische museum. Dit museum heeft natuurlijk een grote collectie porselein, maar er zijn ook tientallen schilderijen uit de Spaanse en Valenciaanse Barok en Renaissance te bewonderen. Tijdens de tour door de fabriek geven medewerkers uitleg over hun werkzaamheden. De rondleiding wordt verder ondersteund door video’s over de geschiedenis van Lladró.

De rondleiding boeken

De tour duurt ongeveer 1,5 uur en is gratis. Naast het Spaans kun je de tour ook volgen in het Engels, Frans, Italiaans, Russisch, Japans en Duits. Het is noodzakelijk om van te voren de rondleiding door de Stad van Porselein te boeken. Zonder boeking kun je alleen de winkel en de expositie bezoeken. Reserveer ruim van te voren om zeker te zijn van een plekje. Klik hier om via de website van het Museo Lladró eenvoudig online te reserveren.

Praktische informatie

  • Stad van Porselein
    Carreterra Alboraya (zonder nummer), Tavernes Blanques
  • Website
  • Maandag t/m vrijdag: 09.00 – 15.00 uur
  • Gratis entree

Bereikbaarheid

De Stad van Porselein is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. In het centrum van Valencia kun je de metrolijn 3 nemen richting de halte Alboraya. Vanaf hier is het ongeveer tien minuten wandelen naar de fabriek. Het is daarnaast mogelijk om een taxi te nemen, dit zal vanuit het centrum ongeveer €15 enkele reis kosten. In de zomermaanden rijdt de toeristenbus ook langs het museum.

Porselein maken

Het geboortehuis van de Lladró broers staat in Almàssera. In dit huis in typische Valenciaanse stijl zijn de broers opgegroeid en hebben ze hun eerste werkruimte opgezet. Het huis is nu volledig gerenoveerd en is ook te bezoeken. Er worden workshops gegeven waarin je kunt leren hoe het proces van porselein maken gaat.

Tips!

  • De porseleinen beeldjes van Lladró spelen een rol in de Amerikaanse series Will and Grace (seizoen 7, aflevering 12), The Sopranos (seizoen 4, aflevering 6) en The Nanny (seizoen 5, aflevering 5).
  • Zoek je een bepaald beeldje op naam? Lladró past de naam van een bepaald figuur soms meerdere keren aan en de naam kan per land verschillen. Spaanse namen worden bijvoorbeeld aangepast voor de Nederlandstalige of Engelstalige markt.
  • Het grootste beeld dat Lladró heeft gemaakt is de ‘Queen of the Nile’. Dit beeld is 160 centimeter lang en kost €120.000,-. De ‘Queen of the Nile’ is te bewonderen in het museum bij de fabriek.
  • Ben je een Lladro liefhebber? In elke stad en ieder land zijn ook een aantal unieke exemplaren die alleen daar gekocht kunnen worden. Zo kan de Flamenco danseres alleen op verschillende plekken in Spanje worden gekocht en de Fallera met de sinaasappels alleen in Valencia.