Bruggen in Valencia

Onderwerpen

Je hebt er vast wel eens een foto van gezien. Of misschien ben je er al eens overheen gelopen of gefietst: de bloemenbrug Puente de las Flores. Eén van de vele bruggen in Valencia. Over de rivierbedding van de Turia zijn het er maar liefst achttien! Welke van alle bruggen in Valencia is jouw favoriet?

Het kilometerslange Turia Park doorkruist de stad Valencia. Hieronder beschrijven we de bruggen in Valencia die je tegen kunt komen als je wandelt of fietst door het park. Sommige bruggen zijn zo mooi of hebben een bijzonder verhaal, dat we deze meer uitlichten dan andere bruggen. Een kleine leestip: het Spaanse woord voor brug is ‘puente’. 

Puente de las Flores

Naar schatting sieren 27.000 gekleurde bloemen deze brug. Dat maakt de bloemenbrug misschien wel meteen de meest fotogenieke brug van allemaal. Als je hier overheen fietst, rijd je door een ware bloemenzee. Of plof lekker neer op één van de vele bankjes aan de zijkant van de brug. De bloemenbrug verbindt de hippe straten rondom Mercado de Colón met Paseo Alameda, waar je talloze terrasjes vindt. 

Puente del Mar

Vlak bij de bloemenbrug vinden we de ‘brug van de zee’. Deze brug stamt uit de zestiende eeuw! Een grote waterpartij onder de brug herinnert aan de tijd dat het Turia Park nog een rivier was en de vele palmbomen rondom de brug geven je meteen dat heerlijke vakantiegevoel. Tegenwoordig is de Puente del Mar alleen nog toegankelijk voor voetgangers. Ben je in de wintermaanden in Valencia? Vanwege de iets hogere ligging van deze brug geniet je wat later op de dag nog van een heerlijk zonnetje in één van de zitjes. 

Tip: ontdek Valencia tijdens onze fietstour

Wil je nog meer te weten komen over Valencia, aan de hand van een enthousiaste Nederlandstalige local? Ben je op zoek naar die ene tip voor dat onbekende, spectaculaire restaurantje? Wil je de ideale start van je vakantie zodat je niet bij de standaard bezienswaardigheden terecht komt, maar juist bij de verrassende hoogtepunten? Ga dan met ons mee op fietstour (inclusief proefverrassing)!

Puente del Reino

De Puente del Reino is een brug die tot de verbeelding spreekt. Niet vanwege de kleur, het historische of juist moderne karakter dat andere bruggen in Valencia hebben. Het bijzondere aan deze brug zijn de vier brugwachters. Aan weerszijden van de brug, op iedere hoek één, zijn bronzen figuren te zien. Deze beelden zijn de bewakers van de brug en moeten een gevallen engel voorstellen, met de kop van een katachtige en vleugels van een adelaar. De Puente del Reino, of de brug van het koninkrijk, is de ideale verbinding als je over de prachtige, statige Avinguda del Regne de València richting de kust fietst.  

Puente de Serranos

De Puente de Serranos dankt zijn naam aan het gebied Los Serranos. De weg vanuit dit gebied richting de stad liep over deze brug en de gelijknamige stadstorens aan de zuidkant ervan. Wanneer je deze brug oversteekt vanaf de noordkant van de stad, richting de historische wijk El Carmen in de binnenstad en de torens Torres de Serranos tegemoet loopt, heb je werkelijk waar een prachtig plaatje. Misschien is dit ‘s avonds met de schitterend verlichte torens nog wel mooier. Autoverkeer wordt geweerd van de brug, dus je hebt alle tijd voor die ene perfecte foto. 

Puente de la Exposición

Deze brug kenmerkt het moderne wat Valencia te bieden heeft. Niet geheel toevallig is de architect Santiago Calatrava. Inderdaad, dezelfde man die ook de Ciudad de las Artes y las Ciencias, oftewel de Stad van Kunst en Wetenschappen, heeft ontworpen. Als je deze brug vanuit het centrum oversteekt, loop je in luttele minuten naar een prachtig verborgen expositiepaleis. Dit verklaart ook de naam van de brug, al staat deze brug in de volksmond bekend als ‘la peineta’, wat kam betekent. 

Puente de L’Assut de l’Or

De Puente de L’Assut de l’Or is een absolute blikvanger met een hoogte van meer dan 125 meter. Het is misschien wel de brug met de meest complexe naam, dus deze leggen we meteen uit. In de tijd dat de Turia rivier nog door de rivierbedding stroomde, werd het rivierwater gebruikt voor de bewatering van de landbouwgrond. Door middel van een specifieke stuwconstructie werd dit mogelijk gemaakt. L’Assut betekent zoiets als stuw of dam. 

We begrijpen het helemaal als je een ander figuur in deze brug ziet, dat zien de inwoners van Valencia namelijk zelf ook. De Valencianen noemen de brug liefkozend ‘el jamonero’. Ben je wel eens in een tapasbarretje geweest, waar zo’n grote Spaanse jamón (ham) op de bar stond? De houder waar die varkenspoot in staat wordt een jamonero genoemd. 

Overige bruggen in Valencia

We hebben nu zes bruggen uitgelicht. Dat betekent dat er nog twaalf onbesproken zijn. Als we vanaf de noordwestkant van het Turia Park beginnen, vanaf de dierentuin Bioparc, en ons door het park verplaatsen richting de kust kom je nog de volgende bruggen tegen:

 • Puente Nueve de Octubre: een van de minder bekende werken van Santiago Calatrava. Hij ontwierp deze brug toen hij nog niet zo bekend was. De naam van de brug slaat op de Valenciaanse feestdag die ieder jaar op 9 oktober wordt gevierd.
 • Puente de Campanar: deze brug dient als verbinding tussen de wijk Campanar, wat vroeger een zelfstandig dorpje was, en de stadskern van Valencia.
 • Puente de Ademuz: de brug zelf is niet spectaculair, maar de ligging is wel handig om te weten. Vlak bij deze brug vind je winkelcentrum Nuevo Centro, het busstation, een bioscoop, een bowlingcentrum en een vestiging van Decathlon. 
 • Puente de las Artes: vergis je niet, deze brug heeft niets te maken met de Stad van Kunst en Wetenschappen. De brug ligt aan de noordkant van het centrum. 
 • Puente de San José: een hele mooie brug uit de 17e eeuw, ter ere van de beschermheilige San José. Voor de kenners onder ons: dat is inderdaad de beschermheilige van het geweldige straatfeest Las Fallas dat ieder jaar in maart plaatsvindt. 
 • Puente de Madera: deze brug ligt vlak bij de Puente de Serranos. Toen die brug alleen voor voetgangers toegankelijk werd, besloot de gemeente een klein eindje verder de Puente de Madera of in het Valenciaans de Pont de Fusta te bouwen. Naast de wat gewone brug voor autoverkeer bevindt zich ook een houten voetgangersbrug.
 • Puente de la Trinidad: een machtige brug uit de vijftiende eeuw. Toch rijden er nog auto’s overheen. Mede daarom bewonder je deze brug beter vanuit het Turia Park dan door eroverheen te lopen of fietsen. 
 • Puente del Real: in de tijd dat Valencia een koninkrijk was, stond het koninklijke paleis vlakbij deze brug. Tegenwoordig kun je heerlijk chillen in de Jardines del Real, de voormalig koninklijke tuinen, ook wel bekend als het park Jardines Viveros. En dat is precies waar je uitkomt als je vanuit het centrum deze oude brug oversteekt. 
 • Puente de Aragón: aan weerszijden van deze brug zie je in het Turia Park het stadswapen van Valencia uitgebeeld door middel van struiken en planten. Bovendien is deze brug de perfecte verbinding als je vanuit de wijk Cánovas komt en richting het voetbalstadion Mestalla van Valencia C.F. loopt. 
 • Puente del Ángel Custodio: deze brug is een goed uitgangspunt als je het district L’Eixample gaat bezoeken. De grens van de wijken Ruzafa en Canovas komt precies samen waar deze brug gebouwd is. Ook vind je de toffe reuzenspeeltuin Gulliver vlakbij deze brug, in het Turia Park. 
 • Puente de Monteolivete: vernoemd naar de aangrenzende wijk is de Puente de Monteolivete er eentje om overheen te fietsen of lopen. Vooral liefhebbers van fotografie mogen deze brug eigenlijk niet overslaan. Aan de ene kant van de brug kijk je tegen het schitterende operagebouw aan en vanaf de andere kant zie je meerdere gebouwen van de Stad van Kunst en Wetenschappen, waaronder het wetenschapsmuseum. 
 • Puente de Astilleros: dit is gek genoeg de enige brug die nog over water gaat. Het is de brug die zich het dichtst bij de zee bevindt, maar let op: de meest handige fietsroute richting de kust gaat niet over deze brug. 

Tips

 • ‘s Avonds zijn de bruggen vaak prachtig verlicht en krijg je een hele andere sensatie.
 • De gemeente Valencia legt steeds meer fietspaden aan, dus als je een brug tegenkomt waar je nog niet op mag fietsen, kan dit weleens snel veranderen.