Valencia Parque Central

Valencia heeft vele mooie parken waarvan de bekendste het Turia park is. Aan de lijst van deze parken kunnen we binnenkort een nieuwe toevoegen, namelijk Valencia Parque Central. De bouw is al van start en hopelijk zo snel mogelijk kun jij genieten in dit veelzijdige park met verrassende details.

Een nieuw stadspark in Valencia

Er wordt op dit moment hard gewerkt aan het Valencia Parque Central en helaas is er nog niet bekend wanneer dit prachtige stadspark geopend wordt. Het stadspark komt achter Estación del Norte en belooft groots te worden. De plannen zijn om 230.000 vierkante meter groen aan te leggen midden in de stad! Met het stadspark willen ze de wijken om het station met elkaar verbinden en zorgen voor meer saamhorigheid.

Een park vol verrassingen

Het gloednieuwe stadspark is écht voor iedereen. Het park bestaat uit verschillende delen waarin rekening is gehouden met alle leeftijden en culturen. Het park wordt een groot onderdeel van de stad en een ontmoetingsplek voor de locals.

Je hebt bijvoorbeeld speciaal voor blinde mensen een parfumtuin. In dit gedeelte van het park word je omringd met de lekkerste geuren van verschillende bloemen en planten. Daarnaast is er ook een kidsgedeelte met verschillende speeltoestellen en is het de bedoeling dat er verschillende culturele markten worden georganiseerd. Ook komen er in het park verschillende boomgaarden en plekken waar je zelf aan een tuintje kunt werken. En hoe cool! In het park komt ook een bibliotheek. In het park komt ook een grote openlucht-auditorium waar je kunt genieten van verschillende culturele optredens en evenementen. Alle gedeeltes komen samen op het centrale plein midden in het park. Dit plein is omringd met palm- en jacarandabomen.

Het park komt vast te zitten aan het station van Valencia; Estación del Norte. Gustafson, de ontwerper van het park, wil de oude rails die in het park liggen restaureren en verwerken in het park. Naast de oude rails komen er ook acht kleine riviertjes door het park die in verschillende gedeeltes uitkomen bij fonteinen en meren.

Een groen én duurzaam park

Valencia Parque Central is gericht op duurzaamheid. In het park is een speciaal regenwateropvangsysteem. Deze dekt 19% van de irrigatie-eisen in Valencia. De stroom die in het park nodig is, wordt gegenereerd met behulp van zonnepanelen.

De winnaar van de ontwerpwedstrijd

De ontwerper van het stadspark is Kathryn Gustafson. Zij was één van de deelnemers in de ontwerpwedstrijd voor het Valencia Parque Central. Samen met vier andere ontwerpen stond zij in de finale en werd zij unaniem gekozen tot winnaar. In de voorrondes waren er 36 deelnemers uit acht verschillende landen.

Kathryn Gustafson komt uit Amerika en is geboren in 1951. Als landschap architect heeft zij al verschillende ontwerpen op haar naam staan. Zo ook de Westergasfabriek Cultuurpark in Amsterdam, maar ook de ‘Diana, Princess of the Wales Memorial Fountain’ in Londen en de ‘Gardens by the Bay’ in Singapore.

Eén met de natuur in Valencia Parque Central

In het park komen veel soorten planten, bloemen, bomen en struiken te staan. In elk gedeelte vind je een ander botanisch type gevuld met verschillende planten en bomen. Je vindt er bijvoorbeeld kurkeiken, oeverbomen, wilde weiden, waterplanten, stedelijke planten, maar ook bloementuinen en mediterrane tuinen. Door het gehele park komen wandelpaden zodat je kunt genieten van deze prachtige natuur.

Treinen naar verschillende steden in Europa

Het project Valencia Parque Central bestaat niet alleen uit een nieuw park. Het idee is ook om het station te vernieuwen. Niet getreurd: het historische gedeelte van het treinstation blijft intact, er wordt alleen een uitbreiding gedaan. Het nieuwe treinstation is negen kilometer lang en heeft vier nieuwe doorgaande wegen die verbonden zijn met het metro- en tramnetwerk van Valencia. Met de verbouwing van het station worden alle vervoersmiddelen in Valencia met elkaar verbonden. In het nieuwe station komen er naast de treinen naar Spaanse steden ook treinen naar Europese steden. De bouw hiervan is helaas nog niet begonnen en dit kan nog wel even duren… Gelukkig is het park al in de maak en kun je daar hopelijk gauw gaan relaxen, picknicken en genieten van de natuur.

Comments are closed.