Valencia Parque Central

Onderwerpen

Valencia heeft vele mooie parken waarvan de bekendste het Turia park is. Aan deze lijst is sinds kort een nieuw exemplaar toegevoegd, namelijk het Valencia Parque Central. Je kunt nu al van dit veelzijdige park met verrassende details genieten, maar er wordt nog steeds verder gebouwd.

Een nieuw stadspark in Valencia

Na jarenlang hard werken (30 jaar!) is het Valencia Parque Central geopend en beschikbaar voor bezoekers. Het grootse stadspark vind je achter Estación del Norte. Je komt er vandaag de dag al genoeg locals tegen die aan het genieten zijn van al het groen om hun heen. Kinderen zijn aan het voetballen of roetjsen van de grote glijbaan. Volwassenen zijn lekker aan de wandel, genieten van hun lunch tijdens hun werkpauze of zijn aan het klimmen op de klimwanden. Een boekje lezen op een van de vele bankjes in de zon kan ook zeker. Omgeven door palmbomen, citroenbomen en ander prachtig groen is het een heerlijke plek om te vertoeven!

Saamhorigheid vergroten

Na de langverwachte opening op 15 december 2018 is eindelijk het hele park beschikbaar. Wist je dat het park beschikt over een oppervlakte van maar liefst 110.000 vierkante meter!

Met het stadspark willen ze de wijken om het station met elkaar verbinden en zorgen voor meer saamhorigheid. In de aankomende jaren wordt er hard gewerkt om met het Valencia Parque Central meerdere wijken met elkaar te verbinden. Om dit te kunnen realiseren worden bijvoorbeeld de treinsporen begraven.

Een park vol verrassingen

Het gloednieuwe stadspark is écht voor iedereen. Het park bestaat uit verschillende delen waarin rekening is gehouden met alle leeftijden en culturen. Het park is een groot onderdeel van de stad en een ontmoetingsplek voor de locals.

Je hebt bijvoorbeeld speciaal voor blinde mensen een parfumtuin. In dit gedeelte van het park word je omringd met de lekkerste geuren van verschillende bloemen en planten. Daarnaast is er ook een kidsgedeelte met verschillende speeltoestellen en is het de bedoeling dat er verschillende culturele markten worden georganiseerd. Ook komen er in het park verschillende boomgaarden en plekken waar je zelf aan een tuintje kunt werken. En hoe cool! In het park komt ook een bibliotheek. In het park komt ook een grote openlucht-auditorium waar je kunt genieten van verschillende culturele optredens en evenementen. Alle gedeeltes komen samen op het centrale plein midden in het park. Dit plein is omringd met palm- en jacarandabomen.

Het park komt vast te zitten aan het station van Valencia; Estación del Norte. Gustafson, de ontwerper van het park, wil de oude rails die in het park liggen restaureren en verwerken in het park. Naast de oude rails komen er ook acht kleine riviertjes door het park die in verschillende gedeeltes uitkomen bij fonteinen en meren.

Een groen én duurzaam park

Valencia Parque Central is gericht op duurzaamheid. In het park is een speciaal regenwateropvangsysteem. Deze dekt 19% van de irrigatie-eisen in Valencia. De stroom die in het park nodig is, wordt gegenereerd met behulp van zonnepanelen.

De winnaar van de ontwerpwedstrijd

De ontwerper van het stadspark is Kathryn Gustafson. Zij was één van de deelnemers in de ontwerpwedstrijd voor het Valencia Parque Central. Samen met vier andere ontwerpen stond zij in de finale en werd zij unaniem gekozen tot winnaar. In de voorrondes waren er 36 deelnemers uit acht verschillende landen.

Kathryn Gustafson komt uit Amerika en is geboren in 1951. Als landschap architect heeft zij al verschillende ontwerpen op haar naam staan. Zo ook de Westergasfabriek Cultuurpark in Amsterdam, maar ook de ‘Diana, Princess of the Wales Memorial Fountain’ in Londen en de ‘Gardens by the Bay’ in Singapore.

Eén met de natuur in Valencia Parque Central

In het park komen veel soorten planten, bloemen, bomen en struiken te staan. In elk gedeelte vind je een ander botanisch type gevuld met verschillende planten en bomen. Je vindt er bijvoorbeeld kurkeiken, oeverbomen, wilde weiden, waterplanten, stedelijke planten, maar ook bloementuinen en mediterrane tuinen. Door het gehele park komen wandelpaden zodat je kunt genieten van deze prachtige natuur.

Treinen naar verschillende steden in Europa

Het project Valencia Parque Central bestaat niet alleen uit een nieuw park. Het idee is ook om het station te vernieuwen. Niet getreurd: het historische gedeelte van het treinstation blijft intact, er wordt alleen een uitbreiding gedaan. Het nieuwe treinstation is negen kilometer lang en heeft vier nieuwe doorgaande wegen die verbonden zijn met het metro- en tramnetwerk van Valencia. Met de verbouwing van het station worden alle vervoersmiddelen in Valencia met elkaar verbonden. In het nieuwe station komen er naast de treinen naar Spaanse steden ook treinen naar Europese steden. De bouw hiervan is helaas nog niet begonnen en dit kan nog wel even duren… Gelukkig is een deel van het park al geopend en kun je daar relaxen, picknicken en genieten van de natuur.