Weer in Valencia

Onderwerpen

De zon schijnt gemiddeld 300 dagen per jaar in Valencia en regen is zeldzaam. Een stedentrip met lekker weer is dus zeker een goede keuze! Maar wat is nou de beste tijd om te reizen naar Valencia en in welke periode is het het lekkerste weer in Valencia? Op deze pagina worden al deze vragen voor jou beantwoord en helpen we je daarmee ook gemakkelijker je koffer in te pakken! 

Temperatuur in Valencia over het hele jaar

Het weer in Valencia is over het algemeen zonnig en warm, Valencia geniet van een gemiddelde temperatuur van 18,6 graden en bijna de helft van het jaar ligt de temperatuur zelfs boven de 25 graden. Juni, juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar en rekenen gemiddeld op maximale temperaturen van 30 tot 33 graden. Houd je dus van heerlijk warme temperaturen, dan zijn de zomermaanden de perfecte tijd om naar Valencia te komen. De maximale temperatuur ooit gemeten in Valencia was 43 graden!

Het mooie is overigens ook wel dat zelfs in de warmste zomermaanden er meestal nog een zacht briesje is. Daardoor is het goed vertoeven in de stad of op het strand. Wil je nog steeds genieten van een aangename temperatuur, maar net iets minder heet? Dan zijn de wintermaanden juist meer geschikt, in deze maanden variëren de temperaturen tussen de 15 en 25 graden wat het nog altijd aangenaam lekker maakt. 

Op zoek naar een terrasje in de zon?

TIP! In het voorjaar, najaar en in de wintermaanden kan het soms lastig zijn om een zonnig terras te vinden in het centrum van Valencia vanwege de hoge bebouwing. En in de zomermaanden wil je juist in dat leuke terrasje in de schaduw zitten. Als je graag wat persoonlijke tips wil krijgen voor de beste terrasjes die vooral bekend zijn onder de Valencianen zelf, ga dan eens mee met onze fietstour! Je kunt dan onze enthousiaste Nederlandstalige gidsen het hemd van het lijf vragen tijdens de terrasstop!

Het prettige van Valencia is dat het gemiddeld warmer is dan bijvoorbeeld in het noorden van Spanje, zoals in steden als Barcelona en San Sebastian. Tegelijkertijd wordt het in de zomer niet zo heet als in de regio Andalusië, zoals in steden als Sevilla en Córdoba. Landinwaarts in bijvoorbeeld Madrid is de temperatuur vaak wat minder stabiel dan in Valencia, met koudere winters en warmere zomers. De Middellandse Zee houdt de warme zomer goed in toom!

Winter in Valencia

In de wintermaanden kan het wel koud zijn, maar het vriest eigenlijk nooit en de zon laat zich toch vaak zien. Vandaar dat je tijdens de winter regelmatig overdag zonder jas van de zon kan genieten. Maar wees niet te overmoedig! Als er in de herfst-, winter- of lentemaanden een heerlijke 25 graden wordt afgegeven, dan kan het ’s ochtends en ’s avonds nog wel fris zijn in de stad! Een goed idee dus om een sjaal en jasje mee te nemen.

Temperatuur van het zeewater

Wanneer je Valencia bezoekt wil je waarschijnlijk niet alleen het centrum zien, maar ook even het strand bezoeken en een duik in zee te nemen. Maar wanneer is het een goed idee om zwemkleding in je rugzak te stoppen en wanneer kun je die beter thuislaten?

Natuurlijk is de watertemperatuur van de zee in Valencia altijd wat hoger dan wij in Nederland gewend zijn. De watertemperatuur voor de kust van Valencia is meestal tussen de 13 en 26 graden. Vanaf april gaat de temperatuur langzaam stijgen. In mei wordt de 17 graden bereikt en van juni tot en met oktober is het water altijd warmer dan 21 graden. Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de zomer is de zee voor Scheveningen gemiddeld zo’n 17,8 graden, met uitschieters naar 19,5 graden. Een flink stuk frisser dan in het zonnige Valencia! In november is het water voor de Valenciaanse kust nog steeds warmer dan het Scheveningse zomergemiddelde. Van december tot april is het water toch nog best koud, dus zul je ook niet zoveel mensen in de zee zien  zwemmen!

Een stad vol zon

Valencia heeft een hoog gemiddeld aantal zonuren, alhoewel dit natuurlijk wel deels afhankelijk blijft van de seizoenen. Toch schijnt de zon niet alleen in de lente en in de zomer, maar óók in de herfst en winter is het vaak lekker zonnig weer in Valencia. In de stad zijn er gemiddeld 300 zondagen per jaar. Daar kan Nederland en België jaloers op zijn! Aan de Nederlandse kust zijn er ‘maar’ 1.650 zonuren per jaar, terwijl dit aan de Valenciaanse kust wel 2.660 zonuren zijn!

Wat doen als het regent in Valencia?

Toch is het in Valencia niet altijd droog en zonnig. Er zijn vooral in de herfst en winter periodes waarin er regen valt. Over het algemeen regent het maar ruim veertig keer per jaar en tijdens deze regenbuien valt ongeveer de helft van de regen die in Nederland jaarlijks naar beneden komt.

Tips voor een regenachtige dag in Valencia

Stel dat jij nu net de pech hebt in Valencia te zijn met een van de zeldzame regenbuien, wat doe je dan? Gelukkig heeft Valencia ook voldoende te bieden waar je overdekt plezier kunt hebben! Een bezoekje aan een van de markthallen of een museum van moderne of juist klassieke kunst zijn al snel goed voor de tijd dat een regenbui normaal duurt in Valencia. Je kunt natuurlijk ook een winkelcentrum induiken, goed de tijd nemen voor een uitgebreide Valenciaanse maaltijd, of juist ontspannen in een heerlijke spa. Wij hebben een aantal tips voor jouw regenachtige dag op een rijtje gezet!

Weersvoorspelling 

Als je voor werk of vakantie naar Valencia gaat, wil je vast weten wat de weersvoorspelling is tijdens jouw verblijf. Als je een aantal voorspellingen opzoekt, zal het je misschien opvallen dat ze het lang niet altijd met elkaar eens zijn! Over het algemeen zal het niet veel uitmaken of het warm of nóg warmer gaat worden op een dag, maar die ene keer dat één van de voorspellingen regen afgeeft, is het toch fijn om te weten waar je aan toe bent! Meestal is het voldoende om te kijken waar het merendeel van de voorspellingen het met elkaar over eens zijn, maar in onze ervaring is de website El Tiempo het accuraatst! En soms is er ook gewoon even geen pijl op te trekken; het gebeurt gelukkig ook vaak genoeg dat voorspelde regenbuien weer overtrekken! Het is meestal heerlijk weer in Valencia. 

Tip