Torrente

Onderwerpen

Ben je al regelmatig in Valencia geweest en wil je ook eens iets buiten de stad ondernemen, dan is Torrente zeker een aanrader. Torrente is traditioneel een zomerverblijf voor de Valencianen; ze ruilen dan de prachtige blauwe zee in voor een even zo mooi groen berglandschap. Torrente telt ruim tachtigduizend inwoners en combineert daardoor de gemoedelijkheid van een dorp met de voordelen van een grote(re) stad. Ontdek het zelf!

Torrent of toch Torrente?

Torrente werd officieel gesticht in het jaar 1248, tien jaar nadat Koning Jaime I Valencia veroverde. Maar de Torre de Torrente – de prachtige toren bij het hoofdplein van de stad – en andere archeologische overblijfselen laten duidelijk zien dat dit gebied al vóór die tijd bewoond werd door onder meer Iberiërs, Romeinen en moslims.

Wat precies de betekenis of achtergrond van de naam Torrente is, daar zijn de inwoners het niet helemaal over eens. Er wordt gezegd dat de naam is ontstaan uit het Latijn. Ofwel vanuit ‘turritus’ – afgerond, versterkt, toren – wat kan verwijzen naar de centrale toren. Ofwel vanuit ‘torrens’ – snel, onstuimig, gewelddadig – wat kan verwijzen naar het ravijn dat in de buurt van Torrente ligt en eindigt in het prachtige Albufera natuurgebied. Pas vanaf 1860 wordt Torrente trouwens mét ‘e’ aan het eind geschreven. De Valenciaanse schrijfwijze is nog steeds Torrent.

Te zien en te doen

De stad kent enkele klassieke bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Daarnaast is Torrente omgeven door bergen en bossen, dus houd je van natuur, dan ben je hier ook prima op je plek.

Torre de Torrente

De meest bekende bezienswaardigheid is de historische Torre de Torrente. Deze 22 meter hoge toren vind je op het hoofdplein van de stad en is een overblijfsel van een kasteel dat waarschijnlijk in de 14e eeuw gebouwd is. Hoewel het niet helemaal duidelijk is door wie de toren gebouwd is – de Christenen of de Moren – wijzen de meeste kenmerken op een islamitische achtergrond. In zijn geschiedenis heeft de prachtige toren verschillende functies gehad. Zo heeft het dienst gedaan als gevangenis en rechtbank en was het zelfs een toevluchtsoord voor Valenciaanse bestuurders tijdens een pestepidemie. Vandaag de dag is de toren gerestaureerd en zijn er expositieruimtes gevestigd. Feestelijke activiteiten in Torrente vinden vaak plaats op het hoofdplein bij de toren.

Locatie
Plaça de Colom 23
46900 Torrente
Website

Openingstijden
Zondag t/m vrijdag: 11.00 – 14.00 uur
Zaterdag: 18.00 – 20.30 uur

Sant Lluís Bertrán’s Hermitage

De hermitage is een traditionele kerk met klokkentoren die erg geliefd is bij de lokale bevolking. Zo vindt er bijvoorbeeld de mis van het populaire Sant Blai festival plaats. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd de kerk gebruikt door het leger. Hierna heeft de kerk meerdere restauraties doorstaan. Voor de kerk staan wat bankjes zodat je de kerk – of de lokale bevolking – goed kunt bekijken.

Wie was Sant Luis Beltrán?
Sant Luis Beltrán was een Spaanse heilige en werd geboren in 1526 in Valencia. Na zijn kloostertijd bij de Valenciaanse dominicanen (onderdeel van de Rooms-Katholieke kerk) vertrok hij naar Amerika om zijn geloof verder te verspreiden. Hij kwam onder meer in Colombia terecht waar hij kloosteroverste werd. Het was geen makkelijke tijd. Colombia werd op dat moment door Spanje veroverd en overheerst. Dat ging gepaard met wrede praktijken en misbruik door afgevaardigden van de koning. Ook werden de Indianen, de oorspronkelijke bewoners, flink onderdrukt. Er gaan verhalen de ronde dat Sant Luis Beltrán regelmatig conflicten had en dat er meerdere keren is geprobeerd hem te vermoorden. Uit de overleveringen blijkt dat hij een wonderlijke man was: hij bluste branden, hield aanvallen van wilde beesten af, genas zieken met zijn rozenkrans en de Indianen verstonden hem in de eigen taal (terwijl zij zelf geen Spaans spraken). Uiteindelijk vertrok hij terug naar Valencia. Hier zette hij zich opnieuw in voor het geloof. In 1579 werd hij ernstig ziek. Hij dronk van een bepaalde bron en werd boven verwachting weer beter. In Valencia staat bij het Sant Luis Beltrán plein een fontein met bronwater dat herinnert aan deze wonderbaarlijke genezing. Hij overleed uiteindelijk op 9 oktober 1581.

Locatie
Carrer del Músic Mariano Puig Yago 2
46901 Torrente

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 09.00 – 19.30 uur

Sierra Perenchiza

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het zeven kilometer lange park Sierra Perenchiza, ten westen van Torrente. Je omringt je met prachtige bergen; de hoogste bergtop is ruim 320 meter. De bergtoppen bieden een adembenemend uitzicht over de Valenciaanse kustvlakte, met Albufera dat het meest in het oog springt. Naast de vele soorten struiken, zoals de typische palmito, kun je als je geluk hebt ook allerlei dieren spotten, zoals vossen, egels, wilde zwijnen, marters en vleermuizen. De ‘abejaruco’ – een prachtige vogel met blauwe, gele, groene en rode kleuren – maakt in de zomer zijn opwachting in het park.

Fiesta Fiesta

Naast de festivals Fallas en Semana Santa – die net als in Valencia ook in Torrente plaatsvinden – zijn er nog twee lokale festivals die jaarlijks veel bezoekers trekken.

Sant Blai festival

Op 3 februari vindt het typisch historische Sant Blai festival plaats. Het verhaal gaat dat de heilige Sant Blai een kind dat bijna stikte op wonderbaarlijke wijze genas. Vandaar dat hij de beschermheilige van de keel is. Kijk dan ook niet raar op als je mensen met olie in de keel een kruisteken ziet maken om zo een zere keel te genezen. Tijdens het festival is er een grote rol weggelegd voor kleine kinderen. Meestal zijn zij tussen de drie en vijf jaar oud en dragen ze prachtige, traditionele klederdracht. Wil je het begin van de festiviteiten meemaken, begeef je dan naar de Ramon y Cajal straat waar het festival al vroeg in de ochtend start. Naast een processie, kerkmis, traditionele klederdracht en lokale muziek vind je tijdens het festival veel (eet)kraampjes. Zo kun je bijvoorbeeld de typische ‘gaiatos’ en ‘sanblaiets’ (lekkere zoetigheden) proeven net als de Cassola Sant Blai (een stoofgerecht).

Las Fiestas Patronales de Torrente

Een ander populair festival waar jaarlijks meer dan duizenden toeschouwers op afkomen, zijn de Fiestas Patronales. Deze feesten vinden twee weken in juli plaats. Tijdens deze periode worden er allerlei activiteiten georganiseerd voor jong én oud. Naast meer traditionele activiteiten als een mis en een processie, kun je denken aan goochelaars, allerlei voordrachten en wedstrijden. Ook vinden er veel muzikale optredens plaats.

Bourgondisch genieten

Torrente kent meer dan genoeg restaurants om lekker een hapje te eten. We hebben een paar leuke tentjes voor je uitgezocht: van een hippe hamburgertent tot een traditioneel paellarestaurant.

The Fitzgerald Burger Company

Deze populaire hamburgerzaak is in 2013 opgericht door Mario en Carlos Gelabert. Een ontzettend gave retro-plek, met veel stijl en creativiteit ingericht. De burgers zijn van hoge kwaliteit en de broers hebben oog voor detail. Ze werken met de beste ingrediënten en dat proef je! De runderen zijn in goede omstandigheden grootgebracht met 100% plantaardig voer en er zijn geen hormonen of conserveermiddelen aan het vlees toegevoegd. De houtskool-gegrilde burgers zijn altijd vers; ze zijn nóóit bevroren geweest. En dan krijg je dus waanzinnig lekkere burgers! De prijs van een burger is uiteraard afhankelijk van wat je bestelt, maar je hebt al een burger voor €8. Ook mogelijk als take-away!

Maar er is méér voor Sporty Spice & Tattoo Bob
The Fitzgerald promoot een gezonde levensstijl en daarom kun je iedere dinsdag om 19.00 uur met een groep sporten. Daarna krijg je in The Fitz – voor hun rekening – een drankje en een stuk fruit. En houd je van tatoeages, live muziek en kunst? Ze organiseren regelmatig creatieve evenementen. Tof concept toch? Check hun social media accounts voor het laatste nieuws.

 • Avinguda al Vedat 180, Torrente
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m zondag: 12.30 – 00.00 uur

El Romeral

Heb je ‘s middags zin in de authentieke Valenciaanse keuken, dan ben je bij El Romeral aan het juiste adres. Dit familierestaurant is opgericht in 1932; momenteel staat alweer de derde generatie aan het roer. Het familierecept van de Valenciaanse paella wordt steevast generatie op generatie doorgegeven. De paella is heerlijk en heeft die lekkere ‘socarrat’ wat typisch is voor een goede paella. Dit is het ‘aangekoekte’ laagje op de bodem van de paella pan waar de meeste smaak zich verzamelt. Loopt het water al in je mond? Naast de heerlijke paella heeft El Romeral een supermooie locatie. Het is een rustige plek met een prachtig uitzicht op het dennenbos. Ook voor grotere groepen kun je hier prima terecht.

Let op: El Romeral sluit om 18.00 uur. Het is dus perfect voor een lekker uitgebreide Valenciaanse lunch.

 • Camí del Romeral 13, Torrente
 • Website
 • Openingstijden:
  Woensdag t/m zondag: 09.30 – 18.30 uur

Farigola i Menta

In het sfeervolle restaurant Farigola i Menta kun je genieten van de Mediterraanse keuken. Ze hebben een uitgebreide kaart met verschillende soorten tapas, salades, hamburgers, crêpes, broodjes en desserts. Ook vegetariërs kunnen hier prima uit eten. De kok zorgt voor hoge kwaliteit, serveert originele combinaties en denkt aan ieder detail. Een feestje op je bord dus! Het interieur heeft kleurrijke Mediterraanse en vintage/retro-invloeden. Soms wordt er live muziek gespeeld.

 • Carrer del Padre Méndez 34, Torrente
 • Website
 • Openingstijden:
  Dinsdag en woensdag: 13.30 – 17.00 uur
  Donderdag t/m zaterdag: 13.30 – 17.00 en 20.30 – 00.00 uur

Bereikbaarheid

Torrente ligt zeven kilometer van Valencia vandaan en is daardoor makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Er zijn drie verschillende metrolijnen (1,2,7) die je kunt nemen. Ook rijdt bus 170 vanuit Valencia naar Torrente. Wil je meer dagtripjes maken vanuit Valencia en meer zien van de omgeving, dan kun je uiteraard ook een auto huren.

Tips

 • Het is handig om in gedachten te houden dat veel winkels en bezienswaardigheden tussen 14.00 en 17.00 uur gesloten zijn.
 • Heb je het Spaans goed onder de knie, dan kun je op deze website meer informatie over Torrente lezen.