Het Watertribunaal
In het hartje van Valencia vindt elke donderdag om 12:00 uur een traditioneel ritueel plaats. Het Tribunal de las Aguas, ook wel bekend als het Watertribunaal, is een eeuwenoude traditie die vandaag de dag nog steeds populair is. Ben je van plan om deze traditie binnenkort bij te wonen of ben je benieuwd wat het precies inhoudt? Lees snel verder!
De geschiedenis van het Watertribunaal
Het Watertribunaal wordt al eeuwen aan de poorten van de Kathedraal van Valencia gehouden (La Puerta de los Apósteles). Het is de oudste gerechtelijke instelling van Europa. Hoe en wanneer het precies is ontstaan, is niet duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën. Sommige historici plaatsen het ontstaan in de Romeinse tijd, terwijl anderen zeggen dat er pas in de achttiende eeuw bronnen zijn die het bestaan van het tribunaal bevestigen.
Daarnaast wijzen drie opvallende details op een mogelijke islamitische oorsprong. Zo wordt het op donderdag gehouden, de dag voor vrijdag, die dient als rustdag voor de moslims. Het wordt buiten de kathedraal gehouden, die vroeger een moskee was. En tot slot geeft de voorzitter iemand toestemming om te praten tijdens het proces door met zijn voet te wijzen. Dit deden ze vroeger ook in nomadische stammen in Noord Afrika.
Hoe werkt het Watertribunaal?
Elke donderdag (op feestdagen de woensdag ervoor) komen de acht gekozen vertegenwoordigers, ook wel ‘Seniores’ genoemd, bijeen op het Plaza de la Virgen. Iedere Senior vertegenwoordigt een irrigatiekanaal van de rivier Turia. De acht kanalen op een rijtje zijn: Quart, Benàger i Faitanar, Tormos, Mislata, Mestalla, Favara, Rascanya, Rovella en Chirivella.
De voorzitter wordt om de beurt gekozen en deze leidt het tribunaal door met zijn voet mensen de beurt te geven om te spreken. Er wordt uitsluitend Valenciaans (de traditionele taal van de regio) gesproken tijdens dit proces. De zitting is openbaar en er is meestal veel publiek bij.
Het proces is volledig mondeling. Boeren kunnen hun zaken en conflicten presenteren en daar wordt dan ter plekke een bindende uitspraak over gedaan. Ze kunnen dus niet in hoger beroep gaan. Zaken kunnen gaan over onrechtmatig watergebruik, droogte of bijvoorbeeld beschadigde infrastructuur. Het proces is kort, informeel en er komen geen schriftelijke documenten of advocaten aan te pas.
Culturele waarde
Het Watertribunaal heeft een enorme culturele waarde en is daarom in 2009 door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Ook symboliseert het de diepe band tussen de gemeenschap en hun land. Valencia staat bekend om zijn vruchtbare landbouwgrond en water speelt hierin een cruciale rol. De manier waarop boeren eerlijk met deze bron omgaan en conflicten op een vreedzame manier oplossen, is een essentieel onderdeel van de identiteit van de Valenciaanse bevolking.
Het Watertribunaal nu
Vandaag de dag vindt het Watertribunaal nog steeds op dezelfde plek plaats. Iedere donderdag om 12:00 uur. Het Watertribunaal start met de openbare zitting voor de Kathedraal en wordt later vervolgd door de administratieve zitting, die in het Casa Vestuario wordt gehouden. Hier worden verschillende zaken besproken, met nadruk op de distributie van water.
Naast de juridische functie van het Watertribunaal is het nu ook een populaire toeristische trekpleister geworden. Elke week bezoeken zowel toeristen als locals de openbare zitting, waar de acht vertegenwoordigers verschijnen in traditionele gewaden. Bezoekers willen de unieke traditie van dichtbij meemaken. Het tribunaal biedt dan ook een fascinerend inkijkje in het historische erfgoed van Valencia, wat bezoekers een dieper begrip geeft van de lokale cultuur en geschiedenis.
Dus ben je op een donderdag in Valencia en wil je een stukje echte Valenciaanse geschiedenis meemaken? Aarzel dan niet om even een kijkje te nemen!
Waar en wanneer?
- De zitting vindt plaats bij de Puerta de los Apóstoles (Aposteldeur) van de Kathedraal van Valencia, gelegen aan het Plaza de la Virgen in het hart van de stad.
- Tijd:
Iedere donderdag om 12:00 uur
Tips
- Wil je meer ontdekken over het prachtige Plaza de la Virgen en de indrukwekkende gebouwen die het omringen? Bestel dan onze Wandeling Cultuur Historisch en ontdek de verhalen en verborgen details.
- Benieuwd naar de rijke geschiedenis van Valencia? Breng een bezoek aan het Museo Histórico Municipal en duik in het verleden van deze bruisende stad.
- Een andere mooie bezienswaardigheid die zeker de moeite waard is om te bezoeken is het Palacio de Correos y Telégrafos, oftewel het postkantoor. Het is een mooi gebouw en de toegang is gratis!