Día de los Trabajadores

Onderwerpen

De Día de los Trabajadores wordt elk jaar op 1 mei gevierd en is in Spanje een nationale feestdag. Op deze pagina lees je waar de ‘Dag van de Arbeiders’ vandaan komt en wat er precies gevierd wordt!

Dag van de Arbeiders

De Día de los Trabajadores is een belangrijke nationale feestdag in het grote merendeel van landen wereldwijd. In sommige landen staat deze dag ook bekend als Dag van de Arbeid, terwijl ze in sommige Spaansprekende landen spreken van de Primero de Mayo, oftewel de ‘Eerste van mei’. De dag valt dan ook altijd op 1 mei!

De Dag van de Arbeiders is in 1889 in het leven geroepen door de internationale socialistische beweging. Tijdens de Industriële Revolutie waren arbeiders vaak slecht beschermd en werden hun rechten maar mondjesmaat erkend. Ze spraken daardoor af om massaal stakingen en protestmarsen te organiseren op 1 mei. Vaak dwong dit overheden om wetten aan te nemen om de arbeiders beter te beschermen. Daarmee kwam de Dag van de Arbeiders symbool te staan voor de kracht van de socialistische beweging.

Eén van de eerste dingen die de socialistische beweging op deze manier probeerde te bereiken, was om de werkdag maximaal acht uur lang te maken. Vaak werd 1 mei als nationale feestdag aangenomen zodra een land de achturige werkdag wettelijk had vastgelegd.

Spaanse socialisten, anarchisten en dictators

Spanje was de eerste Europese staat die een wettelijk vastgestelde achturige werkdag voor elkaar kreeg. In 1919 hadden anarchisten en socialisten een grote staking georganiseerd in Barcelona die 44 dagen lang duurde! Deze actie, de La Canadenca staking, legde alle industrie in Catalonië stil en dwong de overheid om een wet aan te nemen om de werktijden aan banden te leggen.

Dit succes kon in Spanje echter niet makkelijk gevierd worden op 1 mei. Tussen 1923 en 1930 was Primo de Rivera dictator van Spanje, terwijl negen jaar later dictator Franco aan de macht kwam tot 1975. Beide dictators waren fel antisocialistisch en verboden 1 mei als nationale feestdag. Alleen tussen 1931 en 1939 konden socialisten, anarchisten en andere arbeiders deze dag vieren. Vanaf 1977 is 1 mei opnieuw een nationale feestdag gemaakt in Spanje.

De Día de los Trabajadores in Valencia

Elk jaar wordt de Día de los Trabajadores dus wereldwijd gevierd op 1 mei. Dit is ook zo in Valencia. Op deze feestdag krijgt iedereen traditioneel een dag vrij van werk. In 2023 valt 1 mei op een maandag. Dat betekend dus voor de Spanjaarden een extra lang weekend!

Viering van de Día de los Trabajadores

Omdat in Nederland deze dag bekent staat als de Dag van de Arbeid klinkt het misschien vreemd dat iedereen die dag vrij is. Maar als je het de Dag van de Arbeiders noemt, lijkt het al wat logischer. De dag staat namelijk in het teken van  alle wapenfeiten van de socialisten ten voordele van de arbeiders!

Een vrije dag is daarmee ten eerste een mooie beloning voor de arbeiders. Tegelijk biedt het hen de mogelijkheid om op die dag grote protesten te organiseren, bijvoorbeeld voor betere salarissen, gelijke kansen op de werkvloer voor mannen, vrouwen en LHBTI+, of voor betere ondersteuning van werkelozen. Deze protesten vinden vaak plaats op Carrer de Colón, Carrer de Xàtiva en op Plaza Ayuntamiento.

Op 1 mei zal je dus vaak grote groepen mensen door het centrum van Valencia zien lopen met spandoeken, vlaggen en luidkeels geschreeuwde slogans! Daarnaast zal het ook erg druk zijn bij restaurants en barretjes. De meeste Valencianen maken goed gebruik van hun vrije dag om ook lekker even te genieten met een hapje en drankje. Wees er dus vroeg bij op terras, of reserveer van tevoren even!