Paella Valenciana

Veel Valenciaanse families eten op zondagmiddag samen een paella. Van oorsprong komt paella uit Valencia. De traditionele paella in Valencia is de Paella Valenciana. Daarom informeren we jou graag over dit lokale, traditionele gerecht. Natuurlijk geven we ook een paar tips voor goede paella restaurants en een leuk recept voor als je thuis aan de slag wil gaan.

Paella

Spanje staat onder andere bekend om flamenco, stiergevechten, maar ook zeker om paella. Sommige steden staan bekend om een bepaald drankje of gerecht om zichzelf te ‘branden’ oftewel op de kaart te zetten en zo toeristen aan te trekken. Zo wordt bijvoorbeeld ‘Agua de Valencia’ voornamelijk door de toeristen gedronken, daarentegen is de Paella Valenciana wel een gerecht dat ook graag wordt gegeten door de Valencianen zelf. Het belangrijkste ingrediënt van de paella is de rijst. In de omgeving van Valencia wordt zelfs rijst verbouwd op rijstvelden. De traditionele Paella Valenciana bevat ingrediënten als konijn, kip en soms slakken.

Gastronomischegidabanner

Gedurende feestdagen, bijvoorbeeld tijdens Fallas, bereiden veel Casals (soort carnavalsverenigingen) paella’s op houtskool op straat. In het geval dat je tijdens Fallas een bezoek aan Valencia brengt, is het zeker de moeite waard om te kijken hoe dit gedaan wordt. Ook worden er soms wedstrijden gehouden wie de beste paella kan maken. Niet alleen gedurende de feestdagen, maar het hele jaar door kun je bij verschillende restaurants terecht voor Paella Valenciana. Op zondag is het bij veel families traditie om met z’n allen paella te eten. Dat kan thuis zijn, maar ook in een restaurant. Spanjaarden eten vaak ‘s middags warm, dus niet alleen ‘s avonds. Tussen 14.00 en 17.00 kun je ook terecht voor paella in verschillende restaurants in Valencia. Sommige restaurants bieden ook andere soorten paella’s aan, zoals bijvoorbeeld met schaal en schelpdieren en/of groenten.

Paella workshop

Gezellig met de hele groep een authentieke Paella Valenciana leren maken in Valencia? Dat kan tijdens de workshop van Pablo. De paella wordt traditioneel op hout bereid en dat is duidelijk te proeven. Wil je graag meehelpen bij het bereiden of kijk je liever toe onder het genot van een drankje? Het kan allemaal! Het leuke van deze workshop is dat je niet alleen leert hoe een Valenciaanse paella wordt bereid, maar ook echt een beetje van het Spaanse levensritme oppakt. Voor meer informatie kun je kijken op Paella workshop.

Paella restaurants

Bij veel restaurants vind je paella op de menu kaart staan, maar niet overal smaakt de paella zoals ie zou moeten smaken. Daarom heeft Verrassend Valencia een aantal restaurants en andere tips op een rijtje gezet waar je kan genieten van een goede kwaliteit paella.

Paellabanner2

Restaurante La Ríua

Wanneer je in het centrum van Valencia goede paella wilt eten, is restaurant La Ríua zeker een aanrader. Restaurant La Ríua bestaat al meer dan 18 jaar en heeft een typisch Spaanse inrichting. Naast meer dan vijftien verschillende soorten paella staan er ook typisch lokale vlees en vis gerechten op de menukaart. Zeker een aanrader voor een authentieke paella! Houdt wel in de gaten dat het hier vaak erg druk kan zijn en daarom is het maken van een reservering zeker aan te raden.

Locatie
Calle del Mar, 27
46003 Valencia

Paella pan

Wil je zelf een Paella Valenciana proberen te maken? Dat kan en daarom hebben we hieronder een recept geplaatst van een Valenciaanse paella. Een ‘goede’ paella maken is redelijk lastig doordat het redelijk nauwkeurig bereid dient te worden. Verder is het natuurlijk van belang dat je een paella pan hebt. In Valencia zijn er tal van mogelijkheden om een paella pan te kopen, bijvoorbeeld naast de “Mercado Central”.

Recept Paella Valenciana

Ingrediënten (voor 4 personen)
Rijst – 320 gram
Kip – 700 gram
Konijn – 400 gram
Garrofón (typisch Valenciaanse boon) – 70 gram
Witte boon (of Tavella) – 60 gram
Geraspte natuurlijke tomaten – 5 soeplepels
Groene bonen – 350 gram
Artisjokken (in het seizoen) – 2 of 3
Olijfolie – 18 cl.
Paprikapoeder
Draadjes Saffraan – 300 mg
Zout
Water
Eventueel wat verse takjes Rozemarijn

Bereiding

In het midden van de paella pan verdeelt je de olijfolie. Zodra de olijfolie begint te roken, leg je de stukken kip en de stukken konijn in de pan (licht gezouten) en bak deze op gematigd vuur. Het is heel belangrijk dat het vlees goed gebakken wordt tot het een lekker bruin korstje heeft.

Doe vervolgens de groenten erbij en laat het geheel zo enkele minuten stoven. Na enkele minuten schuif je de groenten en het vlees een beetje naar de zijkant van de pan, zodat er in het midden van de pan een beetje ruimte ontstaat. In het midden schenk je nu de tomaat en laat deze enkele minuten fruiten en vervolgens kan het paprikapoeder erbij. Laat het nog een minuutje stoven. Zorg er goed voor dat dit op laag vuur gebeurt, want als het paprikapoeder verbrandt, dan smaakt de paella straks bitter.

Nu kun je er water bijgieten tot net iets onder de rand van de paellapan. Een scheutje zout en het geheel kun je 30 minuten laten koken. Indien nodig kun je er meer water aan toevoegen. Zorg ervoor dat nu 30 minuten het geheel niet hoger dan tot de handgreep van de paella pan komt. Proef de bouillon om te kijken of er nog zout bij moet. Houdt in gedachte dat de rijst straks veel zout zal opnemen. Vervolgens kun je de rijst verdelen over het geheel en kan de safraan worden toegevoegd. Zorg er goed voor dat alle rijst ondergedompeld ligt in de bouillon zodat er geen rijst ongekookt blijft. Kook het geheel nu 7 minuten op hoog vuur. Vervolgens wordt het geheel op een lager vuur 4 tot 5 minuten gekookt. Indien je een paar verse takjes Rozemarijn er in wilt doen, is dit het moment.

Indien er nog veel bouillon is, kun je het geheel nu 5 tot 6 minuten laten doorsudderen. In het geval dat er weinig of geen boillon meer is, loop je het risico dat de paella verbrandt. Kook in dit geval het geheel op een laag vuur nog 3 – 4 minuten. In totaal wordt de paella zo’n 14 – 16 minuten gekookt waarvan 7 in het begin op hoog vuur (zoals eerder beschreven). Laat de paella nu nog een paar minuutjes staan voor je toe tast. ¡Que aproveche!

Tips

• Ben je in Valencia en wil je graag weten waar je tijdens jouw verblijf het beste paella kunt eten? Tijdens een privé tour informeren we je graag over wat de gezelligste en leukste optie is. Dit is namelijk afhankelijk van het weer, jaargetijden, dag van de week et cetera.
• Het is zeker een aanrader om in de middag een paella te eten in plaats van tijdens het diner, want gedurende lunchtijd zul je tussen de locals zitten en in de avond voornamelijk reizigers.
• Als paella op de traditionele manier wordt bereid kan het wel 45 minuten of langer duren voordat de paella klaar is om geserveerd te worden. Daarom is het handig om zo snel mogelijk de paella te bestellen. Daarna kun je eventueel nog kijken voor een voorgerecht voor in de tussentijd.
• Vaak wordt Paella Valenciana met slakken geserveerd. Indien je de paella graag zonder slakken wilt, kun je zeggen “sin caracoles”.

Comments are closed.