Virgen de los Desamparados

De ‘Virgen de los Desamparados’ is de beschermheilige van de stad Valencia. Ze staat ook wel bekend als de Heilige Maagd van de Hulpbehoevenden. Het is een belangrijk patroon voor de Valencianen. Je kunt haar vinden in de Basiliek aan het Plaza de la Virgen. Haar beeld en de Virgen zelf worden ook wel ‘La Geperudeta’ genoemd, oftewel ‘De gebochelde’, vanwege haar licht voorovergebogen nek.

Virgen de los Desamparados

De Virgen de los Desamparados is toegewijd aan Maria. Zij is een van de zeven iconen in Spanje. Ze wordt altijd afgebeeld met een lelie in haar hand en het kindje Jezus op haar andere arm. Aan haar werd de basiliek op het Plaza de la Virgen gewijd. Ze staat hier in het hoofdaltaar. Sinds de negentiende eeuw wordt zij bewaakt door San Vicente Mártir, de beschermheilige van de stad Valencia en San Vicente Ferrer, de beschermheilige van de Comunidad Valenciana.

Wanneer

De feestdag van de Virgen de los Desamparados vindt altijd plaats op de tweede zondag in mei. In 2019 vindt deze feestdag plaats op zondag 10 mei. Op de zaterdag daarvoor wordt er ook al feest gevierd.

Viering

Op zaterdagavond begint het feest al. Om 23.00 uur is er een concert van het Valenciaanse gemeenteorkest met onder andere een pasadoble en een zarzuela op het Plaza de la Virgen. Daarna is er om 0.00 uur een vuurwerkshow in het Turia park, ter hoogte van de Torres de Serranos. Dan wordt de avond afgesloten met een typisch Valenciaanse dans op het Plaza de la Virgen.

Op zondagochtend om 5.00 uur is er een mis in de basiliek aan het Plaza de la Virgen. Daarna is er om 8.00 uur een mis voor kinderen in de openlucht, op het plein zelf. Om 10.30 uur begint de verplaatsing van de Virgen de los Desamparados. Vanuit de basiliek wordt zij naar de kathedraal gedragen. Dit wordt in het Spaans ‘traslado’ genoemd.

Om 14.00 uur ’s middags vindt er op het Plaza Ayuntamiento een maslectà plaats. Een maslectà is een vuurwerkspektakel met vooral knalvuurwerk. Dit wordt op een bepaald ritme afgestoken. Er komen altijd veel mensen op af en dit is hetzelfde vuurwerk wat tijdens Las Fallas wordt afgestoken.

Om 18.30 uur is er een processie. Deze start op het Plaza de la Virgen, Calle Caballeros, Plaza Tossal, Bolsería, Mercado Central, Maria Cristina, San Vicente, Plaza de la Reina, Calle del Mar, Calle Avellanas, etc. en eindigt bij de basiliek. Er worden dan veel bloembladeren naar de processiegangers gegooid.

Comments are closed.