Plaza del Negrito

Onderwerpen

Valencia is vol met ‘plazas’, oftewel pleinen. Een wat onbekender plein is het Plaza del Negrito, in het centrum van de stad gelegen. Wellicht ben je er wel eens langs gewandeld of loop je er zo voorbij zonder dat het je opvalt. Het is namelijk een klein pleintje, verscholen onder citroenbomen. Het is de moeite waard om er toch een stop te maken, want vooral ’s avonds vind je er veel gezellige terrasjes.

Naamswijziging

Het Plaza del Negrito is tussen de bekende straat Caballeros en de voormalige zijdebeurs La Lonja gelegen. Je vindt op dit pleintje ook de Fuente del Negrito, oftewel een fontein. Leuk om te weten, is dat dit de eerste publieke fontein met drinkwater van de stad Valencia was. In 1850 werd de fontein geïntroduceerd, wat ook het jaar was toen de gemeente Valencia deze dienst aan haar inwoners aanbood.

In het midden van de fontein staat een voetstuk met op elke zijde een gezicht. Op het voetstuk staat een naakt kindje dat boven zijn hoofd een grote schelp vasthoudt. Uit deze schelp stroomt het water. Het beeld is gemaakt van gietijzer. Door de donkere kleur van dit materiaal werd het beeld door locals vaak ‘el negrito’ genoemd. Omdat de Valencianen het beeld eigenlijk zo voornamelijk noemden en ook zo naar het plein verwezen, veranderde het plein in september 1940 van Plaza de Calatrava naar Plaza del Negrito. Grappig weetje: Van de fontein is er een identieke replica in Spanje te vinden, namelijk op het Plaza Mayor in het dorpje Ayora (regio Valencia).

Maar welke Calatrava dan?

Misschien herken je de eerdere naam van het plein. Calatrava is namelijk een bekend persoon in Valencia. Hij ontwierp namelijk de bekende Stad van Kunst en Wetenschap, maar deze meneer (Santiago Calatrava) zag pas een aantal jaar later in 1951 het levenslicht. Het plein is dus niet naar Santiago Calatrava vernoemd. Koning Jaime I vernoemde het plein naar de ‘calatravos’. Dit was een Spaanse ridderorde die in 1158 gesticht werd. Deze Orde van Calatrava (voluit Militaire Ridderorde van Calatrava) heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verjagen van de Moren uit het Iberisch Schiereiland. Door het vernoemen van dit plein naar de orde, bedankte de koning de ‘calatravos’.

Wat is er op het Plaza del Negrito te beleven?

Het plein is vooral in de avonden erg gezellig door de vele cafés die er zijn gevestigd. Voor de locals is dit the place to be om voor het uitgaan hier een cocktail of andere copa te drinken. Ook is er aan het plein een bekende fallasvereniging te vinden, namelijk Falla Plaza del Negrito. Enkele tips voor een hapje en/of drankje:

Café Negrito

Eén van de grootste terrasjes op het plein is die van Café Negrito. Op een gezellige warme zomeravond kan het best lastig zijn om hier een plekje te scoren. Maar kom je wat vroeger op de middag/avond, dan heb je de meeste kans op een plekje! Leuk om te weten, is dat dit café regelmatig muziekavonden organiseert en eens in de zoveel tijd vinden er ook verschillende exposities plaats, zoals fotografie exposities.

 • Plaza Negrito 1
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 16.00 – 03.30 uur

Ghecko

Lekker gedineerd in het centrum of in de wijk El Carmen? Ga daarna dan zeker eventjes naar Ghecko. Bij deze bar kun je terecht voor heerlijke copas. Vooral de gin-tonic’s worden erg gewaardeerd door de locals. Is het buiten wat frisser? Ook binnen kun je goed zitten. De inrichting is Balinees en met een cocktail in je hand lijkt het alsof je zo van Spanje in Indonesië beland bent.

 • Plaza Negrito 2
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m donderdag: 18.00 – 03.00 uur
  Vrijdag t/m zondag: 16.30 – 03.00 uur

Oslo

Eet je graag vegetarisch of veganistisch? Dan is Oslo een uitstekende keus. Dit restaurant (met nog meer vestigingen in de stad, zoals Copenhagen en Malmö) kookt heerlijke gerechtjes waar je als vleeseter ook graag zal komen. Producten worden dagelijks op de Mercado Central gehaald. Je kunt bij Oslo terecht voor tapas, zoals patatas bravas met veganistische allioli en huisgemaakte brava saus. Ook de Spaanse kroketjes van gorgonzola, nootjes, vijgen en limoen is een aanrader. Ben je de tapas eigenlijk al zat? Er zijn ook een hoop voor-, hoofd- en nagerechten. Wat denk je van een vanille crème brûlée met oreo-ijs…

 • Carrer dels Catalans 8
 • Website
 • Dinsdag t/m zondag: 13.30 – 15.30 en 19.00 – 22.30 uur

Bodeguilla del Gato

Dit restaurantje is niet aan het Plaza del Negrito gelegen, maar net om het hoekje. Bodeguilla del Gato is een populaire spot voor de tapas. Het is maar een kleine bar en staat vaak helemaal vol. Met een beetje geluk kun je lekker buiten zitten, maar misschien proef je juist meer van de Spaanse sfeer wanneer je binnen plaatsneemt. Je vindt hier voornamelijk de traditionele tapas, zoals patatas bravas, tortilla de patatas (Spaanse aardappelomelet) en pimientos de padron (kleine paprika’s met olijfolie en zout uit de oven).

 • Calla Catalans 10
 • Openingstijden:
  Zondag t/m donderdag: 20.00 – 00.30 uur
  Vrijdag en zaterdag: 20.30 – 01.00 uur

Tip!

 • Wat ook leuk zeker een leuke activiteit kan zijn is rond dwalen in de straatjes van El Carmen.