Keramiekmuseum

Onderwerpen

Wist je dat Valencia in Spanje onder andere belangrijk is om de productie van keramiek? Het Valenciaanse keramiekmuseum, Museo Nacional de Cerámica, is dan ook een bijzonder uitje. Je kunt hier de meest uitgebreide keramiekcollectie van Spanje bewonderen en je bent tegelijkertijd in een mooi paleis uit de 18e eeuw. De volledig ingerichte kamers van dit paleis zijn stuk voor stuk in authentieke staat hersteld en prachtig om doorheen te wandelen.

Het paleis van de markies

Het bijzondere aan dit museum is dat niet alleen de keramiekcollectie interessant is om te bekijken, maar ook het gebouw zelf. Het museum is namelijk gevestigd in ‘el palacio Marqués de Dos Aguas’, oftewel het paleis van de markies. Sinds 1941 is dit gebouw een Spaans historisch-artistiek monument. Er zijn tussen 1990 en 1998 meerdere renovaties volbracht om ervoor te zorgen dat het pand en de bijbehorende kamers in haar originele staat te bewonderen bleven voor het publiek. Zowel de buitenkant van het paleis als de originele privékamers binnenin zijn erg bijzonder om te zien. Het paleis wordt met haar bruine tinten en weldadige versieringen echter niet door iedereen als klassiek mooi beschouwd… neem vooral een kijkje en bepaal het voor jezelf!

De collectie

Het keramiekmuseum is opgericht in 1947, maar pas in 1954 was het paleis klaar met alle verbouwingen en kon het gebruikt worden voor de tentoonstellingen. De eerste collectie was een staatsschenking van keramiekstukken van Manuel González Martí. In de jaren daarna werden er allerlei Valenciaanse en internationale stukken toegevoegd, zoals aardewerk, meubels, schilderijen en natuurlijk vooral keramiek. Het paleis heeft verschillende verdiepingen:

– Op de begane grond bevindt zich een oude binnenplaats waar de stallen en koetsen van de markies zich bevonden;
– Op de eerste verdieping vind je de prachtige privékamers, waaronder een balzaal, van de markies die vol staan met keramieke stukken, authentieke meubels en schilderkunst;
– De tweede verdieping staat volledig in het teken van de keramiektentoonstelling. Je kunt hier keramiekstukken uit de middeleeuwen tot de 19e eeuw bewonderen.

Hoe kom ik bij het keramiekmuseum?

Het museum is gelegen in het oude centrum van Valencia. De dichtstbijzijnde metrohalte is Colon en hier stoppen zowel metrolijn 3 als metrolijn 5. Vanaf deze metrohalte is het zo’n 5 minuten lopen naar het museum. Het is ook goed mogelijk om het museum te bereiken per fiets of met de taxi. Er rijden door het centrum vele taxi’s die je kunt nemen. Een ritje binnen het centrum kost overdag zo’n €5,00.

 • Museo Nacional de Cerámica – Palacio Marqués de Dos Aguas
  Carrer del Poeta Querol 2
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag: gesloten
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00–14.00 uur en 16.00–20.00 uur
  Zondag en feestdagen: 10.00–14.00 uur
  Het museum is gesloten op 1 januari, 1 mei, 24 en 25 december en 31 december.
 • Toegangsprijzen:
  €3,00
  Gratis op zaterdagmiddag (vanaf 16.00) en de gehele zondag
  Gratis voor kinderen tot 18 jaar, 65+ en studenten

Tips

 • Wanneer je geïnteresseerd bent in kunst en cultuur is het een aanrader om de rest van het centrum van Valencia te ontdekken aan de hand van de cultuurhistorische wandelroute.
 • Sta vooral eens stil bij de prachtige ingang van dit museum. Boven de deur zie je een beeltenis van de maagd Maria en aan beide kanten zie je kruiken waaruit twee waterstromen vloeien. Deze wateren beelden de Valenciaanse rivieren Júcar en Turia uit;
 • Ben je ook een liefhebber van porselein? Net buiten Valencia vind je de fabriek en het museum van het wereldberoemde porseleinbedrijf Lladró. Bekijk via Museo Lladro meer informatie.