Iglesia San Esteban

Onderwerpen

Eén van de oudste parochiekerken in Valencia is de Iglesia de San Esteban. Het is een kerk met een rijke geschiedenis, een prachtige binnenkant en een leuke omgeving. Lees hier meer over de Iglesia de San Esteban.

Een beetje geschiedenis

Net als vele kerken in Valencia is de Iglesia de San Esteban gebouwd op de grond waar voorheen een moskee stond (in de tijd van de Moren). Na de reconquista, de herovering van Valencia op de Moren, werd de stad christelijk. Toen de kerk gebouwd werd, had het een gotische stijl, maar in de zeventiende eeuw werd de kerk herbouwd en kreeg het een barokstijl (te herkennen aan enorm veel versieringen). Vroeger kwamen in de Iglesia de San Esteban veel notarissen en broederschappen samen. Zij sponsorden dan ook de bouw van de kapellen in 1682.

De Iglesia de San Esteban is een parochiekerk en daarmee één van de twaalf die er in Valencia te vinden is. Dat het een prachtige kerk is blijkt uit het feit dat de kerk in 1955 verklaard is tot Nationaal Historisch Artistiek Monument.

Tegenwoordig is de Iglesia de San Esteban gelegen aan het gelijknamige plein (plaza) in Valencia. Laat je niet misleiden door de ietwat saaie en sombere buitenkant van de kerk, want de binnenkant is prachtig om te bekijken! Je vindt er ook schitterende fresco’s (muurschilderingen). Vraag je je af wat fresco’s precies zijn? De Iglesia de San Nicolás is hier een perfect voorbeeld van. Lees er meer over via Iglesia.

San Esteban de martelaar

De Iglesia San Esteban is vernoemd naar een bijzonder persoon in de christelijke gemeenschap. San Esteban was een diaken in Jeruzalem. Een diaken is een soort priester, maar met andere kleding en hijmag getrouwd zijn. Daarnaast is de taak van een diaken om vieringen binnen te kerk te verzorgen en mensen in nood hulp te bieden. Dit klinkt dus als een vriendelijk en behulpzaam persoon, maar niets is minder waar…

San Esteban was een van de eerste martelaren in het christendom. Door verschillende uitspraken over het jodendom waarin hij Mozes en God beledigde, kreeg hij meerdere synagogen (joodse kerken) tegen zich. Hij vond het belachelijk dat hij veroordeeld werd door de joden, dus hield hij een toespraak waarin hij deze mensen en het geloof bekritiseerde. Door zijn gedrag en godslastering werd er besloten om hem te stenigen. Ondanks dat hij niet echt geliefd was, wordt hij toch als heilige beschouwd door onder andere de katholieke, lutheraanse en (oost-)orthodoxe kerken.

Favoriete kerk om te dopen

Wat deze kerk extra speciaal maakt, is dat er een belangrijk persoon uit Valencia gedoopt is: San Vicente Ferrer, de beschermheilige van de regio Valencia. Hij werd in de Iglesia de San Esteban gedoopt op 23 januari 1350. Misschien is dit ook wel de reden waarom veel Valencianen hier hun kinderen laten dopen.Mocht je twijfelen over hoe belangrijk de Valencianen hem vinden… er is zelfs een feestdag aan hem toegewijd! Wil je meer weten over de beschermheilige? Lees alles erover via San Vicente Ferrer.

Iglesia San Esteban bezoeken

Tips

– In de omgeving van de Iglesia de San Esteban is veel te beleven. Zo ben je na je bezoek aan de parochiekerk binnen enkele minuten op Plaza de la Virgen, waar je de Kathedraal van Valencia vindt en waar je kunt genieten van een hapje of drankje in de zon.
– Aan de andere kant van de kathedraal vind je Plaza de la Reina; een erg leuk plein met restaurants, bars en winkels.