Jardines de Monforte

Onderwerpen

Jardines de Monforte is echt een pareltje in Valencia. Dit park ligt een beetje verborgen en daarom is het extra leuk als je weet hoe je hier kunt komen! In dit park kun je heerlijk wandelen, rustig een boek lezen of prachtige foto’s maken.

Oorsprong

De Jardines de Monforte is één van de weinige bewaard gebleven historische tuinen van Valencia. Het park is rond 1860/1870 ontstaan als één van de eerste boomgaarden en was in handen van Don José Vich, Baron van de gemeente Llaurí. Het werd verkocht in 1849 aan Don Juan Bautista Romero, markies van San Juan. Deze man overleed in 1872 en de tuin werd een erfenis voor zijn vrouw, die de erfenis doorschoof naar haar nichtje Doña Josefa Sancho Cortes. Josefa trouwde uiteindelijk met Don Joaquin Monforte Parres. Dit huwelijk heeft ervoor gezorgd dat de tuin nu Jardines de Monforte heet. In 1941 zijn de Jardines de Monforte uitgeroepen tot ‘Jardín Artístico Nacional’ wat betekent dat het een beschermde tuin is. Later, in 1970, is het park doorgegeven aan de gemeente en is het neoklassieke paleis gerestaureerd zodat het in 1973 geopend kon worden voor het publiek.

Historische betekenis

De tuinen werden vroeger gebruikt als koninklijk vakantiehuis en dit was dan ook vaak de bestemming voor een huwelijksreis voor royals. In de tuinen werden vaak grote feesten gehouden. De culturele betekenis van de huidige Jardines de Monforte is een plek voor het publiek om te genieten van een plaats die vroeger alleen toegankelijk was voor Koninklijke families. Het brengt de geschiedenis en de schoonheid aan Valencia.

Drie verschillende tuinen in één

Het park heeft een oppervlakte van maar liefst 12.000 m2 en is ontworpen in drie delen, die mooi in elkaar overlopen. De oude tuin (Parterre Viejo) bestaat uit geometrisch geordende heggen in Franse stijl. Hier vind je ook een hoop standbeelden op sokkels en een kleine fontein in het midden. De liefdestunnel is hier ook te vinden. Dit is een tunnel die volledig begroeid is door bougainvilleas. Dit stukje is werkelijk prachtig als het in bloei staat en de beste tijd om deze tunnel in bloei te zien is vanaf mei. De nieuwe tuin (Parterrre Nuevo) bestaat vooral uit hele hoge heggen en mooie fonteinen. Hier kun je een fijne wandeling maken én als je kattenliefhebber bent, kun je hier je hart ophalen. Dit gedeelte is namelijk ook de woonplaats van veel zwerfkatten die dit gedeelte hebben opgeëist. Het derde tuingedeelte heet El Bosquete en dit is een natuurlijke tuin. Hier is niks aangelegd, maar alle vegetatie is op natuurlijke wijze ontstaan. Hier staan een hoop citrusbomen en ook hier vind je een fontein in het midden.

Verborgen ingang

De ingang van de Jardines de Monforte ligt een beetje verstopt. Van buiten zul je een grote muur om het park heen zien waardoor je niet zou denken dat hier zo’n mooie tuin ligt. De ingang lijkt eerder alsof je een privéterrein gaat betreden, maar dit is niet het geval. De ingang bevindt zich in de straat Carrer de Montforte en daar zie je vanzelf een klein bordje die je het park in leidt.

Tips

  • Vanaf mei staat de bougainvilleatunnel helemaal in bloei en dan is het park ook op zijn mooist!
  • Neem een boek mee en ga lekker een middagje zitten lezen op één van de vele bankjes die in het park staan.
  • Wist je dat het park ook vaak wordt gebruikt als decor voor vele fotoshoots voor bruidskleding plaatsvinden? Wanneer dit het geval is, blijft het park nog steeds toegankelijk voor bezoekers. Zo kun je stiekem meekijken achter de schermen van een fotoshoot. Ook zijn er (vooral in de weekenden) regelmatig bruiloften die hier plaatsvinden!
  • Vanaf het centrum kun je naar de Jardines de Monforte wandelen, maar het is ook een idee om een fiets te huren. Deze kun je in de buurt van de tuin parkeren.