CaixaForum Agora

Onderwerpen

Het laatst geplaatste gebouw uit de Ciudad de las Artes y las Ciencias is het Caixaforum Agora, kortgezegd: Agora. Dit gebouw is te herkennen aan de donkerblauwe kleur en maanachtige vorm. Het gebouw is gebouwd tussen het Oceanogràfic en de brug ‘Puente de l’Assut d’Or’. Op Verrassend Valencia lees je meer informatie over het Agora. In het Agora zit het CaixaForum gevestigd.

Ontwerper

Het Agora is ontworpen door Santiago Calatrava. De Valenciaan is vooral bekend geworden door het ontwerpen van de Ciudad de las Artes y las Ciencias. Zijn kenmerkende stijl is de skeletachtige structuur en het futurisme. Hij is verantwoordelijk voor vele grote en bijzondere gebouwen en constructies. In 2009 werd de bouw ‘afgerond’, het Agora was daarmee het laatste gebouw van de Ciudad de las Artes y las Ciencias wat haar deuren opende. In november 2009 werd het Agora voor het eerst gebruikt.

Constructie

Het Agora is een bijzonder gebouw. Het is omringd door water en heeft een ovaalachtige vorm. Je kunt er van alles in zien; een maan, maar ook bijvoorbeeld een planeet (het Agora) omringd door de ruimte (het water). Het gebouw is 88 meter lang, 66 meter breed en 70 meter hoog. De overdekte ruimte is ruim 6.500m² groot. Er kunnen zo’n 6.000 mensen worden gehuisvest in het Agora. Naast een interessante constructie zijn er ook bijzondere materialen gebruikt. Het dak is van glas en wanneer er ’s avonds een evenement gaande is, brengt dit een bijzonder gezicht met zich mee. Verder is een groot deel van het gebouw bekleed met trencadís.

Trencadís

Trencadís is een mozaïekstijl die vooral bekend is door het werk van de Spaanse kunstenaar Antoni Gaudí. Gaudí gebruikte voornamelijk een samenstelling van gekleurde tegels. Een bekend voorbeeld van trencadís zijn de kronkelende bankjes in het Parc Guëll in Barcelona. Het Agora is ook gemaakt van trencadís, maar dan alleen in een blauwe variant. Wil je meer te weten komen over trencadís? Bekijk dan deze pagina.

Lekkend dak

Hoewel het Agora een prachtig gebouw is, was het natuurlijk erg vervelend dat in 2012 bleek dat het dak lekte. Dit resulteerde in het tennistoernooi Valencia Open 500 van 2012 in emmertjes waar het regenwater in druppelde verspreid over de zaal en een ballenjongen die om de service de baan oprende om de regendruppels weg te vegen.

CaixaForum

De bovengenoemde lekkages zorgden ervoor dat het Agora in 2015 haar deuren voor bezoekers sloot. Ruim zeven jaar lang was het Agora enkel geopend voor speciale evenementen en niet voor bezoekers zoals de andere gebouwen in de Ciudad de las Artes y las Ciencias dat wel zijn. Nadat de Spaanse Bank Caixa in 2017 haar hoofdkantoor in Valencia vestigde, groeide de interesse vanuit zowel de bank als vanuit de Gemeente Valencia om Caixa te koppelen aan het Agora. 

In 2018 begon de bouw aan het vernieuwde CaixaForum. Het project is het werk van Cloud 9 studio en werd geleid door de architect Enric Ruiz-Geli. Het doel was om gebruik te maken van het oorspronkelijke concept van het Agora en dit nog extra te versterken. De locatie moet aanvoelen als een plek die openstaat voor dialoog, culturele activiteiten en duurzaamheid. Ruim 19 miljoen euro werd er geïnvesteerd door Caixa in de restauratie van het Agora, met als resultaat de heropening in juni 2022. Het Agora beschikt over twee grote zalen waar tentoonstellingen plaats kunnen vinden, multifunctionele klaslokalen, een auditorium, een boekenwinkel en een restaurant. 

BannerCAC

Waar wordt het Agora voor gebruikt?

Het gebouw wordt gebruikt als evenementenhal voor o.a. tentoonstellingen, evenementen, concerten, productlanceringen, diners en congressen. Het bekendste evenement dat er heeft plaatsgevonden, is het tennistoernooi Valencia Open 500 . Tijdens dit toernooi kwam de top van de internationale tenniswereld naar Valencia. Voorbeelden van spelers die hier getennist hebben, zijn de Schot Andy Murray, de Franse Jo-Wilfried Tsonga en de Spanjaard David Ferrer.

Agora bezoeken

Sinds juni 2022 is het Agora, inmiddels ook bekend als CaixaForum, weer geopend voor bezoekers. Een algemeen toegangskaartje kost €6,00 en kun je hier online bestellen.

Tips

  • Wil je nóg meer weten over het Agora en misschien ook wel over de andere gebouwen uit het CAC (de afkorting voor de Ciudad de las Artes y las Ciencias)? Misschien is het dan een ideetje om een CAC rondleiding met Nederlandstalige gids te boeken.
  • Hoe je bij het Agora gebouw en de rest van de Stad van Kunst en Wetenschap komt? Je kunt er met de taxi of het openbaar vervoer komen. Sinds kort is er een directe metrolijn vanuit Ruzafa naar de Stad van Kunst en Wetenschap. Het gaat om lijn 10 en je kunt opstappen vanaf metrostation ‘Alacant’ of ‘Russafa’. Je kunt natuurlijk ook de fiets pakken en er op je eigen tempo heen fietsen.

Andere gebouwen van de Ciudad de las Artes y Ciencias