Agora

Het laatst geplaatste gebouw uit de Ciudad de las Artes y las Ciencias is het Agora. Dit gebouw is te herkennen aan de donkerblauwe kleur en maanachtige vorm. Het gebouw is gebouw tussen het Oceanogràfic en de brug ‘Puente de l’Assut d’Or’. Op Verrassend Valencia lees je meer informatie over het Agora.

Ontwerper

Het Agora is ontworpen door Santiago Calatrava. De Valenciaan is vooral bekend geworden door het ontwerpen van de Ciudad de las Artes y las Ciencias. Zijn kenmerkende stijl is de skeletachtige structuur en het futurisme. Hij is verantwoordelijk voor vele grote en bijzondere gebouwen en constructies. In 2009 werd de bouw ‘afgerond’ en in november 2009 werd het Agora voor het eerst gebruikt.

Constructie

Het Agora is een bijzonder gebouw. Het is omringd door water en heeft een ovaalachtige vorm. Je kunt er van alles in zien; een maan, maar ook bijvoorbeeld een planeet (het Agora) omringd door de ruimte (het water). Het gebouw is 88 meter lang, 66 meter breed en 70 meter hoog. De overdekte ruimte is ruim 4.800m² groot. Er kunnen zo’n 6.000 mensen worden gehuisvest in het Agora. Naast een interessante constructie zijn er ook bijzondere materialen gebruikt. Het dak is van glas en wanneer er ’s avonds een evenement gaande is, brengt dit een bijzonder gezicht met zich mee. Verder is een groot deel van het gebouw bekleed met trencadís.

Trencadís

Trencadís is een mozaïekstijl die vooral bekend is door het werk van de Spaanse kunstenaar Antoni Gaudí. Gaudí gebruikte voornamelijk een samenstelling van gekleurde tegels. Een bekend voorbeeld van trencadís zijn de kronkelende bankjes in het Parc Guëll in Barcelona. Het Agora is ook gemaakt van trencadís, maar dan alleen in een blauwe variant. Wil je meer te weten komen over trencadís? Bekijk dan deze pagina.

Lekkend dak

Hoewel het Agora een prachtig gebouw is, was het natuurlijk erg vervelend dat in 2012 bleek dat het dak lekte. Dit resulteerde in het tennistoernooi Valencia Open 500 van 2012 in emmertjes waar het regenwater in druppelde verspreid over de zaal en een ballenjongen die om de service de baan oprende om de regendruppels weg te vegen.

BannerCAC

Waar wordt het Agora voor gebruikt?

Helaas kan je het Agora niet van binnen bekijken, wat bij de rest van de Stad van Kunst en Wetenschap wel het geval is. Je kunt alleen bij het Agora naar binnen tijdens evenementen die er worden georganiseerd. Het bekendste evenement dat er heeft plaatsgevonden, is het tennistoernooi Valencia Open 500 . Tijdens dit toernooi kwam de top van de internationale tenniswereld naar Valencia. Voorbeelden van spelers die hier getennist hebben, zijn de Schot Andy Murray, de Franse Jo-Wilfried Tsonga en de Spanjaard David Ferrer.

Verder wordt het Agora gebruikt voor shows, productlanceringen, concerten, diners en congressen. Een ander evenement dat er jaarlijks plaatsvindt, is het Oud & Nieuw feest op 31 december.

Tips

  • Wil je nóg meer weten over het Agora en misschien ook wel over de andere gebouwen uit het CAC (de afkorting voor de Ciudad de las Artes y las Ciencias)? Misschien is het dan een ideetje om een CAC rondleiding met Nederlandstalige gids te boeken.
  • Hoe je bij het Agora gebouw en de rest van de Stad van Kunst en Wetenschap komt? Je kunt er met de taxi of het openbaar vervoer komen, maar je kunt ook de fiets pakken en er op je eigen gemak heen fietsen.

Andere gebouwen van de Ciudad de las Artes y Ciencias

Comments are closed.