Valencia in 2022 World Design Capital

Onderwerpen

Heb jij Valencia ook nog op jouw vakantielijstje staan? En hou je van alles dat te maken heeft met design? In 2022 mocht Valencia zich namelijk de wereldhoofdstad van Design noemen! Het is de eerste keer dat een Spaanse stad verkozen werd voor World Design Capital en Valencia heeft deze titel natuurlijk niet zomaar toegekend gekregen! Op deze pagina lees je meer over World Design Capital 2022 in Valencia.

World Design Organization (WDO)

In september 2019 heeft de jury van World Design Organization Valencia gekozen tot Design Capital of the world. De WDO wordt ook wel de Canadese organisatie International Council of Societies of Industrial Design (ICSID) genoemd. Elk jaar selecteren zij een stad die het verdient om wereldwijd stadspromotie te krijgen. Onder andere Turijn, Helsinki, Kaapstad, Seoul, Taiwan en Mexico-Stad hebben de titel ‘World Design Organization’ gedragen. Valencia is in 2022 de achtste stad die deze bijzondere titel mag dragen!

Waarom Valencia?

Valencia, de stad die iedereen kent door de Ciudad de las Artes y Ciencias, ofwel De Stad van Kunst en Wetenschap! De Stad van Kunst en Wetenschap kun je herkennen aan de moderne gebouwen die je vaak op foto’s voorbij ziet komen. Dit is één van de meest bekende highlights van Valencia waar je zeker geweest moet zijn! Valencia is gekozen als World Design Capital omdat internationale ontwerpers, grafisch ontwerpers en architecten diverse projecten hebben uitgevoerd op nationaal en internationaal niveau. Een groot bijkomend voordeel is dat Valencia perfect gelegen is aan de Spaanse kust!

Valenciaans design

Valencia staat bekend om de stad van vernieuwende initiatieven van designers, architecten en grafische ontwerpers. ‘Het mediterrane design van Valencia’ is dan ook het thema van de kandidatuur. Dit betekent design voor alle zintuigen. Door de gemeente van Valencia is er ruim vier miljoen euro vrijgemaakt voor het programma van World Design Capital in Valencia. De Marina del Puerto, de jachthaven van Valencia, zal een van de unieke locaties worden van het evenement. Vanaf 2020 zal het programma ontwikkeld worden.

Naast De Stad van Kunst en Wetenschap heeft Valencia meer te bieden! Valencia kent veel diverse hippe wijken met unieke stijlen en design. Het historische centrum, het middeleeuwse wijkje El Carmen of de chique wijk Canovas. De meest creatieve en artistieke wijk van Valencia is Ruzafa. Het is ook een aanrader om de oude visserswijken Cabanyal en Malvarrosa te bezoeken. Ben je nieuwsgierig naar de andere wijken in Valencia? Op de pagina Alle wijken lees je meer over de unieke wijken in Valencia! 

Evenementen in 2022

Ben jij enthousiast geworden om een stedentrip naar Valencia te plannen? In 2022 zullen het hele jaar door diverse evenementen worden georganiseerd! Dit zijn interessante exposities, workshops, congressen en lezingen. Onder andere Valenciaans design, mediterrane ontwerpen maar ook de ontwikkeling van ontwerpen zijn thema’s die aan bod komen. Ook aan de geschiedenis en de natuur wordt aandacht besteed. Lijkt het jou leuk om wat te leren en te zien over Valencia? Dan is dit zeker een unieke kans!