Estación del Norte

Onderwerpen

Een van de highlights van het centrum van Valencia is het treinstation Estación del Norte. Dit station bevindt zich naast het bekende Plaza de Toros en de metrohalte Xàtiva. Zowel de buiten- als de binnenkant van het Estación del Norte is het bekijken waard.

Wat en waar?

Wellicht kom je tijdens je bezoek aan Valencia twee schrijfwijzen van het treinstation tegen, namelijk Estación del Norte en Estació del Nord. Dit komt omdat er in Valencia Spaans en Valenciaans gesproken wordt. De eerste schrijfwijze is in het Spaans en de tweede is in het Valenciaans. Vertaald betekent het ‘station van het noorden’. Grappig detail is dat dit station niet in het noorden van de stad gelegen is, maar juist zuidelijk!

De geschiedenis in een notendop

Het Estación del Norte (niet het huidige stationsgebouw, maar een eerdere versie) is het eerste treinstation van Valencia en werd gebouwd in 1851. Dit station bevond zich toen op het Plaza Ayuntamiento en het ontwerp kwam van de ingenieurs James Beatty (niet Spaans, zoals de naam al doet vermoeden, maar Engels) en Domingo Cardenal Gandasegui. Op 21 maart 1852 was de bouw afgerond en kon het treinstation gebruikt worden. Dit was toen nog een klein station met verbindingen met onder andere El Grao (dit is nu een wijk bij het strand/haven) en Xàtiva. In 1889 werd er besloten een nieuw en groter station te bouwen. De jonge architect Demetrio Ribes mocht het ontwerp bedenken. Van 1907 tot 1917 werd er gebouwd en op 8 augustus 1917 werd het nieuwe treinstation geopend.

Indeling van het gebouw

Het Estación del Norte is duidelijk in tweeën gedeeld, namelijk het ‘hangar’ gedeelte met de loketten en de ruimte waar de treinen vertrekken. De stijl van het gebouw wordt ook wel modernistisch genoemd met Europese invloeden, maar ook invloeden uit de gotiek.

Bijzondere façade

De buitenkant van het treinstation is prachtig. Op de façade zijn bloemen, sinaasappels en oranjebloesem te zien, geïnspireerd door de Valenciaanse landbouw. Ook worden herhaaldelijk de kleuren uit het Valenciaanse stadswapen afgebeeld. Bovenop het gebouw is een arend neergestreken, symbool voor de snelheid.

Modern én authentiek interieur

Binnenin het treinstation zal het vele keramiek je opvallen. Deze kunstwerken heten trencadís (een mozaïekstijl) en versieren onder andere de pilaren en delen van het plafond. Het interieur is een combinatie van hout, glas, marmer, metaal en keramiek. Leuk om te weten is dat er binnen op de wanden in allerlei verschillende talen’goede reis’ is geschreven in mozaïek.

Grappige weetjes

Wanneer je het station binnenloopt, loop je direct tegen de houten loketten aan. Dit zijn de originele loketten. Een aantal jaar terug werd er besloten te moderniseren. Glazen loketten werden op een andere plek in het station gebouwd waar je voortaan treintickets kon kopen. Wellicht vonden de Valencianen deze moderne touch toch iets te veel van het goede, want al snel werd teruggeschakeld naar de authentieke loketten! Inmiddels zijn de moderne loketten verwijderd en vind je er een Chinees restaurant en een toko. Een ander bijzonder detail in het treinstation is de wachtruimte voor de rijke Valencianen uit twintigste eeuw. Deze ruimte vind je direct aan je rechterhand wanneer je het station binnenwandelt. De wanden zijn bedekt met mozaïek waarop de Valenciaanse landbouw is afgebeeld. Je ziet onder andere het natuurgebied Albufera. Tegenwoordig wordt de ruimte voornamelijk gebruikt als expositieruimte.

Voorzieningen

Het Estación del Norte heeft een bijzondere en authentieke uitstraling. Qua stijl heeft het misschien iets weg van het treinstation van Antwerpen. Het authentieke is gecombineerd met modern in de vorm van winkeltjes. Behalve de Chinese toko, vind je hier ook een ALE-HOP, een Natura winkel, wat restaurantjes en er zijn toiletten.

Praktische informatie

Vanaf het Estación del Norte gaan verschillende treinen naar Spaanse bestemmingen. Je kan er de trein pakken naar de dichtstbijzijnde bestemmingen. Hiervoor pak je de ‘Cercanías’ stoptrein. Naar wat verdere bestemmingen kan je een gewone trein pakken, de ‘Media Distancia’. Zo is er een goede verbinding met bijvoorbeeld Barcelona. De AVE trein, oftewel de hogesnelheidslijn, vertrekt ook vanaf Valencia, maar dan vanaf het Joaquin Sorolla treinstation. Vanuit hier kan je bijvoorbeeld naar de hoofdstad Madrid (in slechts 1,5 uur). Daarnaast kun je ook met de trein naar verre Spaanse bestemmingen; daarvoor pak je de ‘Larga Distancia’ trein. Meer praktische informatie over de treinlijnen, prijzen en het boeken van tickets vind je op de pagina Trein.

Toekomstplannen

Het Estación del Norte is een centrale plek in Valencia en zeker het bezoeken waard. Het idee is om het station nóg aantrekkelijker te maken, door middel van een bijbehorend park. Parque Central is bijna helemaal af. Het idee is om de spoorlijnen ondergronds te maken en daarbovenop een groen stadspark. De aanleg van het park is al een heel eind, maar hoe lang het gaat duren voordat het helemaal af is? Dat zullen we nog maar zien!