Mountainbiken

Onderwerpen

Ben jij van plan om te gaan mountainbiken in Valencia en omgeving? Waar de stad en de kustlijn vrijwel vlak zijn, kom je landinwaarts een wat meer glooiend landschap tegen. De heuvel- en bergachtige omgeving biedt fantastische uitzichten op dorpjes, rijen sinaasappelbomen en soms spectaculaire rotspartijen. Hoe gaaf is het om daar met de mountainbike doorheen te fietsen! Ben je benieuwd waar je die mooie gebieden kunt vinden? Op deze pagina helpen we je op weg met enkele tips over de mooiste mountainbike routes in de omgeving van Valencia. 

De bergen nabij Valencia

Vanuit Valencia zie je ze in de verte al liggen: de bergen! We hebben het weliswaar niet over hooggebergtes als de Pyreneeën of de Sierra Nevada, maar nabij Valencia liggen mooie bergachtige gebieden waar je met de mountainbike goed uit de voeten kunt. Laat jij de geasfalteerde fietspaden liever achter je liggen en ben je op zoek naar actieve fietstochten met gave uitzichten? Op zo’n 25 kilometer van Valencia vind je al enkele mooie natuurgebieden met uitdagende klimmetjes. Is deze afstand voor jou geen probleem, dan kun je hier vanuit Valencia naar toe fietsen.

Bespaar je liever je energie voor het zware werk, dan kun je het beste de mountainbikes meenemen in de metro en naar de eindhalte van een metrolijn reizen. Deze liggen vaak een stuk buiten Valencia, waardoor je zo de bergachtige natuur in fietst. Houd er wel rekening mee dat fietsen doordeweeks alleen in de metro mogen als je instapt vanaf een station op de begane grond (in het weekend mag dat ook ondergronds). We hebben enkele van onze favoriete ritjes voor je uitgelicht. Soms staat er een link bij naar de route in Google Maps. Bepaal je liever zelf de lengte en intensiteit, kijk dan op routewebsites zoals Wikiloc.

De flanken van de Serra Calderona

De vlakke kilometers leg je af per metro naar eindstation Rafelbunyol (lijn 3). Vanaf hier zoek je je weg richting het noorden, waar je door de groene velden naar de uitlopers van het Serra Calderona gebergte fietst. Het eerste stuk is nog redelijk te doen, maar als snel worden de wegen steeds steiler en wat lastiger begaanbaar. Voor de gevorderde mountainbikers is dit wellicht prima te doen, voor de minder ervaren fietsers kan dit een pittig tochtje zijn. Je komt hier nauwelijks iemand tegen en dat maakt het juist zo gaaf: je zit hier relatief dicht bij Valencia, maar bent toch in the middle of nowhere. Neem voldoende water mee, want je komt hier geen winkeltjes tegen.

Spectaculaire uitzichten bij riba-roja

De twee ‘bergtoppen’ van Les Rodanes zijn niet eens zo heel hoog, maar je zult je verbazen over de uitzichten die deze route je geven. Het startpunt is metrostation Masia de Traver, het een-na-laatste station van metrolijn 9 richting Riba-roja. Over een ruime onverharde weg duik je meteen de natuur in. Met af en toe grote stenen op het pad is het in het begin even goed opletten, maar daarna geeft een geasfalteerde boerenweg je de gelegenheid om eens goed om je heen te kijken. Omringd door sinaasappelvelden, olijfbomen en ruige heuvels ervaar je hier echt de rust. Je bent hier niet alleen, want hazen schieten voor je langs en zelfs kleine slangen kronkelen soms over de weg.

Na een mooie afdaling kruip je vervolgens in de lichtste versnelling weer naar boven, naar het hoogste punt van deze route. Neem hier even de moeite om op adem te komen bij een fantastisch uitzichtpunt (5 minuten lopen). De uitzichten op de lagergelegen velden en de bergen in de verte vanaf deze Lion King-achtige rotspartij zijn zeer de moeite waard! Het vervolg van de route is eenvoudig: al dalend doorkruis je Les Rodanes om uiteindelijk weer op het platteland uit te komen. Via een kort stukje Fluvial-park fiets je naar metrostation Riba-roja. Een relatief kort (18 kilometer) maar prachtig rondje met de mountainbike! Bekijk hier de route en zet deze automatisch in je Google Maps.

Heb je de smaak op het einde net te pakken? Dan kun je overwegen om over een fijn pad langs de Turia rivier terug naar Valencia te fietsen (+ 23 km).

Sot de Chera

Een ander mooi gebergte iets verder weg, is het Parque Natural de Chera-Sot de Chera. Naast spectaculaire wandelingen, kun je hier ook terecht voor mooie fietstochten met pittige klimmetjes. Vanuit treinstation Requena (bekend vanwege de wijnbouw!) fiets je via een rustige weg de bergen in. Waar de vele wijngaarden je eerst omringen, bevind je je plots midden in de bergen. Houd wel rekening met je start- en eindpunt, omdat er in deze natuurgebieden weinig openbaar vervoer mogelijkheden zijn. Heb je meerdere dagen de tijd? Dan kun je in kleine bergdorpjes als Chera, Chulilla of Gestalgar overnachten. Tip: combineer deze bike trip met een wandeling. Deze omgeving kent namelijk spectaculaire canyons en rode rotsformaties. Niet te doen met een mountainbike, maar te mooi om links te laten liggen!

Mountainbiken langs de Turia

Wist je dat de je drooggelegde rivierbedding nog veel verder landinwaarts kunt uitfietsen? In het verlengde van het Turia park loopt een prima te fietsen (onverhard) pad langs de Turia rivier. Op hier en daar een bruggetje na, kent deze route verder geen noemenswaardige beklimmingen. Het Parque Fluvial del Turia, zoals dit park heet, loopt helemaal door tot voorbij Riba-roja, een gezellig stadje zo’n 25 kilometer verderop. Rondom Riba-roja vind je prachtige velden vol met sinaasappel- en olijfbomen, ideaal om eens lekker uit te rusten en te genieten van de Valenciaanse campo (het platteland). Hier kun je de metro (lijn 9) terug naar Valencia pakken, of je fietst dezelfde route terug. Bekijk de route (23 km) en zet deze automatisch in Google Maps.

Kilometers maken naar Náquera

Dit is een route voor de liefhebbers van een flink aantal kilometers (zeker 40, maar afhankelijk van hoe avontuurlijk je bent misschien wel meer…) over goede fietsstroken. De moeilijkheidsgraad is niet heel hoog, dus ook de minder fanatieke fietsers kunnen dit prima aan. Het mooie is dat je zelf de route korter of juist langer kunt maken door middel van het aantal kilometers dat je wel of niet aflegt per metro. Voor welke variant je ook gaat, een ‘almuerzo’ in Náquera is verplichte kost, maar daarover straks meer.

Voor deze rit zijn de opties eindeloos. Een optie is bijvoorbeeld de volgende. De eerste bestemming, via metrolijn 1, is het dorpje Bétera. Het metrostation Empalme, aan de noordkant van Valencia, is bovengronds en hier mag je dus alle dagen van de week met je fiets opstappen in metro 1. Eenmaal aangekomen in Bétera begint de rit via regionale wegen. Je kunt kiezen voor de route via de minder drukke wegen CV-310, CV-333, CV-331 en CV-328 naar Náquera. De directe route is geheel via de CV-310. Een doorgaande weg met een meer dan prima fietsstrook. Geen nood, in dit gebied wordt heel veel gefietst dus auto’s houden goed rekening met fietsers. En de fietsstrook langs de doorgaande wegen is erg breed.

De kleinere weggetjes hebben geen fietsstroken, maar daar fietsen is vanwege de geringe aanwezigheid van overig verkeer goed te doen. Voor de avonturiers onder ons, er zijn talloze zijweggetjes die je in kunt duiken. Zo kan het gebeuren dat je een heerlijk kronkelend weggetje te pakken hebt, wat uiteindelijk niet helemaal precies naar je bestemming leidt, maar dat is juist alleen maar leuk, toch?

Even rust is een must

Een absolute aanrader is, nadat je al de nodige kilometers hebt afgelegd, even pauzeren in Náquera. Hier vind je restaurant El Pastoret de Náquera. Deze hotspot is bekend in de hele regio en een hit onder fietsers. Je zult zeker niet de enige sportieveling zijn die hier even komt uitrusten. Een ‘almuerzo’ is een typisch Valenciaanse maaltijd tussen ongeveer 10.00-12.00 uur, ook al kun je bij El Pastoret ook na deze tijden nog terecht. Een almuerzo bestaat uit een stokbrood(je) met beleg naar keuze, een drankje en koffie. Restaurant El Pastoret pakt dit fantastisch aan, ze hebben meer dan dertig verschillende broodjes. Een tip is de ‘bocadillo supremo’ met kip van de barbecue! Vergis je alleen niet in het formaat van de broodjes, ze zijn erg groot 😉

Terugweg met prachtige vergezichten

De terugweg naar Valencia kun je zo lang maken als je zelf wilt aangezien er meerdere kansen zijn om onderweg de metro te pakken. Een optie is helemaal terug naar Valencia te fietsen. Daarvoor neem je de CV-315 richting Massamagrell. Langs deze weg ligt een ruime fietsstrook en vanwege de hoogte waarop Náquera ligt, heb je met een beetje geluk een schitterend uitzicht. In de verte kun je de zee zien liggen en verderop zelfs de haven van Valencia en bij een echt heldere dag is die plas in de verte het Albuferameer! Het voordeel van deze terugweg is dat je afdaalt naar zeeniveau dus het gaat aardig bergaf.

Uiteindelijk splitst de weg richting Massamagrell via de CV-305 linksaf, maar let op dat je zelf de CV-315 richting Moncada volgt. Dit is het enige stukje van deze route waar er geen duidelijke fietsstrook is, maar gelukkig is het geen hele drukke doorgaande weg. Nog voordat je bij het dorpje Moncada bent, steek je de rivier(bedding) van de rivier Carraixet over. Parallel aan deze bedding kun je vervolgens heerlijk verder fietsen. De weg terug naar Valencia gaat uiteindelijk via de dorpjes Tabernes Blanques of Alboraya.

Vroege vogels in de trein naar Caudiel

Het klinkt misschien niet als het meest aantrekkelijke idee om in alle vroegte de trein te pakken, maar deze route (van zo’n 50 kilometer!) is absoluut de moeite waard! De reden van een vroege treinreis naar het op 600 meter hoogte gelegen dorpje Caudiel is de ‘Vía Verde’ die je daar kunt fietsen. Door heel Spanje ligt een groot netwerk aan oude spoorlijnen waar nu wandel- en fietsroutes van gemaakt zijn. Precies zo’n route loopt er van het dorpje Caudiel bergafwaarts naar Sagunto, waar je de trein terug kunt pakken naar Valencia. De route is erg goed aangegeven en hoewel het een behoorlijke afstand is, kun je deze tocht prima volbrengen.

Tijdens de rit kom je langs vele adembenemende uitzichtpunten en rijd je door een aantal oude tunnels! Eigenlijk gaat deze route precies tussen twee berggebieden door. Aan de ene kant de Serra Calderona en aan de andere kant de Serra d’Espadà. De Vía Verde loopt tot aan het dorpje Torres Torres. Vanaf daar kun je via de CV-320 op zoek gaan naar de Camí Vell de Terol, je eindbestemming Sagunt(o) staat aan weerszijden van de weg op de bordjes aangegeven op het moment dat je rechtsaf moet. Dit is een geweldig achteraf weggetje door de boomgaarden heen en vrijwel zonder verkeer. In Sagunto kun je vervolgens de trein terug naar Valencia pakken, deze gaat frequenter dan het boemeltje naar Caudiel, dus de terugreis komt vast goed.

Let op: Zoek voordat je deze route gaat doen goed uit hoe laat de trein naar Caudiel vertrekt. Dit kan op de website van Renfe cercanias, dit zijn de regionale treinen waarin je de fiets gratis mag meenemen. De trein naar Caudiel gaat echt maar een paar keer per dag en wanneer precies verschilt ook nog eens regelmatig, dus als je ‘m mist, valt het plan in duigen.

Tip!

  • Check voordat je op pad gaat wel even de regels over het fietsen binnen en buiten Valencia.