Mountainbiken

Ben jij van plan om te gaan mountainbiken in Valencia en omgeving? Waar de stad en de kustlijn vrijwel vlak zijn, kom je landinwaarts een wat meer glooiend landschap tegen. De heuvel- en bergachtige omgeving biedt fantastische uitzichten op dorpjes, rijen sinaasappelbomen en soms spectaculaire rotspartijen. Hoe gaaf is het om daar met de mountainbike doorheen te fietsen! Ben je benieuwd waar je die mooie gebieden kunt vinden? Op deze pagina helpen we je op weg met enkele tips over de mooiste mountainbike routes in de omgeving van Valencia. 

De bergen nabij Valencia

Vanuit Valencia zie je ze in de verte al liggen: de bergen! We hebben het weliswaar niet over hooggebergtes als de Pyreneeën of de Sierra Nevada, maar nabij Valencia liggen mooie bergachtige gebieden waar je met de mountainbike goed uit de voeten kunt. Laat jij de geasfalteerde fietspaden liever achter je liggen en ben je op zoek naar actieve fietstochten met gave uitzichten? Op zo’n 25 kilometer van Valencia vind je al enkele mooie natuurgebieden met uitdagende klimmetjes. Is deze afstand voor jou geen probleem, dan kun je hier vanuit Valencia naar toe fietsen. Bespaar je liever je energie voor het zware werk, dan kun je het beste de mountainbikes meenemen in de metro en naar de eindhalte van een metrolijn reizen. Deze liggen vaak een stuk buiten Valencia, waardoor je zo de bergachtige natuur in fietst. Houd er wel rekening mee dat fietsen doordeweeks alleen in de metro mogen als je instapt vanaf een station op de begane grond (in het weekend mag dat ook ondergronds). We hebben enkele van onze favoriete ritjes voor je uitgelicht. Soms staat er een link bij naar de route in Google Maps. Bepaal je liever zelf de lengte en intensiteit, kijk dan op routewebsites zoals Wikiloc.

De flanken van de Serra Calderona

De vlakke kilometers leg je af per metro naar eindstation Rafelbunyol (lijn 3). Vanaf hier zoek je je weg richting het noorden, waar je door de groene velden naar de uitlopers van het Serra Calderona gebergte fietst. Het eerste stuk is nog redelijk te doen, maar als snel worden de wegen steeds steiler en wat lastiger begaanbaar. Voor de gevorderde mountainbikers is dit wellicht prima te doen, voor de minder ervaren fietsers kan dit een pittig tochtje zijn. Je komt hier nauwelijks iemand tegen en dat maakt het juist zo gaaf: je zit hier relatief dicht bij Valencia, maar bent toch in the middle of nowhere. Neem voldoende water mee, want je komt hier geen winkeltjes tegen.

Spectaculaire uitzichten bij riba-roja

De twee ‘bergtoppen’ van Les Rodanes zijn niet eens zo heel hoog, maar je zult je verbazen over de uitzichten die deze route je geven. Het startpunt is metrostation Masia de Traver, het een-na-laatste station van metrolijn 9 richting Riba-roja. Over een ruime onverharde weg duik je meteen de natuur in. Met af en toe grote stenen op het pad is het in het begin even goed opletten, maar daarna geeft een geasfalteerde boerenweg je de gelegenheid om eens goed om je heen te kijken. Omringd door sinaasappelvelden, olijfbomen en ruige heuvels ervaar je hier echt de rust. Je bent hier niet alleen, want hazen schieten voor je langs en zelfs kleine slangen kronkelen soms over de weg. Na een mooie afdaling kruip je vervolgens in de lichtste versnelling weer naar boven, naar het hoogste punt van deze route. Neem hier even de moeite om op adem te komen bij een fantastisch uitzichtpunt (5 minuten lopen). De uitzichten op de lagergelegen velden en de bergen in de verte vanaf deze Lion King-achtige rotspartij zijn zeer de moeite waard! Het vervolg van de route is eenvoudig: al dalend doorkruis je Les Rodanes om uiteindelijk weer op het platteland uit te komen. Via een kort stukje Fluvial-park fiets je naar metrostation Riba-roja. Een relatief kort (18 km) maar prachtig rondje met de mountainbike! Bekijk hier de route en zet deze automatisch in je Google Maps.
Heb je de smaak op het einde net te pakken? Dan kun je overwegen om over een fijn pad langs de Turia rivier terug naar Valencia te fietsen (+ 23 km).

Tip!

Zelf geen mountainbike tot je beschikking? Geen probleem, in onze Verrassend Valencia winkel hebben wij twee gave mountainbikes te huur. Is Valencia niet je startpunt? In veel plaatsjes kun je mountainbikes huren (‘alquiler de bicicletas de montaña’).

Sot de chera

Een ander mooi gebergte iets verder weg, is het Parque Natural de Chera-Sot de Chera. Naast spectaculaire wandelingen, kun je hier ook terecht voor mooie fietstochten met pittige klimmetjes. Vanuit treinstation Requena (bekend vanwege de wijnbouw!) fiets je via een rustige weg de bergen in. Waar de vele wijngaarden je eerst omringen, bevind je je plots midden in de bergen. Houd wel rekening met je start- en eindpunt, omdat er in deze natuurgebieden weinig openbaar vervoer mogelijkheden zijn. Heb je meerdere dagen de tijd? Dan kun je in kleine bergdorpjes als Chera, Chulilla of Gestalgar overnachten. Tip: combineer deze bike trip met een wandeling. Deze omgeving kent namelijk spectaculaire canyons en rode rotsformaties. Niet te doen met een mountainbike, maar te mooi om links te laten liggen!

Mountainbiken langs de Turia

Wist je dat de je drooggelegde rivierbedding nog veel verder landinwaarts kunt uitfietsen? In het verlengde van het Turia park loopt een prima te fietsen (onverhard) pad langs de Turia rivier. Op hier en daar een bruggetje na, kent deze route verder geen noemenswaardige beklimmingen. Het Parque Fluvial del Turia, zoals dit park heet, loopt helemaal door tot voorbij Riba-roja, een gezellig stadje zo’n 25 kilometer verderop. Rondom Riba-roja vind je prachtige velden vol met sinaasappel- en olijfbomen, ideaal om eens lekker uit te rusten en te genieten van de Valenciaanse campo (het platteland). Hier kun je de metro (lijn 9) terug naar Valencia pakken, of je fietst dezelfde route terug. Bekijk de route (23 km) en zet deze automatisch in Google Maps.

Tip!
Check voordat je op pad gaat wel even de regels over het fietsen binnen en buiten Valencia.

Comments are closed.