Día de la Constitución

Onderwerpen

Wanneer we in Nederland druk bezig zijn met Sinterklaas festiviteiten, vindt in Spanje een ander soort feestdag plaats. In Spanje vieren we Día de la Constitución op 6 december. Deze nationale feestdag is een herdenking van een belangrijke hervorming in Spanje, namelijk dat de democratie na jaren van dictatuur werd ingevoerd in het land. Reden voor een feestdag! Bezoek je rond deze feestdag Valencia? Op deze pagina vind je meer over deze dag.

Wat is Día de la Constitución?

Elke zesde dag van de laatste maand van het jaar vieren we in Spanje Día de la Constitución, oftewel de Dag van de Spaanse Grondwet. Op deze dag vieren de Spanjaarden de invoering van de democratische grondwet. Wanneer deze feestdag op een zondag valt, wordt de dag verplaatst naar maandag. Dit is niet het geval in 2024. Dit jaar vieren we de Valencia Día de la Constituciónde Valencia op vrijdag 6 december 2024.

Stukje geschiedenis

In 1978 stemde 92% van de bevolking in met de nieuwe grondwet. Daarvoor was er jaren geleefd onder het dictatoriale regime van generaal Franco. Hij had de macht over Spanje vanaf 1939 tot zijn dood in 1975. Hij leidde militaire operaties en had contacten met nazi-Duitsland. Na zijn dood in 1975 viel ook de laatste niet-communistische dictatuur in Europa. Twee dagen na zijn dood wezen ze de nieuwe koning aan, Juan Carlos I.

In 1977 worden de eerste democratische verkiezingen gehouden in meer dan vier decennia in Spanje. Deze verkiezingen waren het uitgangspunt voor democratische verandering en de nieuwe grondwet. De toen aangenomen grondwet is het fundament van de Spaanse natie en verdedigt de rechten en vrijheden van de bevolking en beschermt de cultuur, talen, traditie en economie van Spanje. Ook gezondheid en het recht op werk zijn in de grondwet opgenomen. De geboorte van de huidige Spaanse democratie gebeurde niet veel later nadat de nieuwe koning was aangewezen. Dit hield in dat Spanje werd onderverdeeld in regio’s: gemeenschappen met eigen macht, regering, parlement en een wetgevende en uitvoerende macht. Sommige gemeenschappen hadden meer bevoegdheden, zoals Catalonië en Baskenland, met hun eigen officiële talen, scholen, gezondheidszorg en politie. De Día de la Constitución herinnert de Spanjaarden aan de dag dat zij na lange tijd eindelijk weer in een democratie konden leven.

Benieuwd naar een origineel exemplaar van de grondwet? Je kunt een door koning Juan Carlos I ondertekende versie bekijken in het gebouw van het Spaanse congres in Madrid.

Spaanse bevolking

Op 3 december krijgen kinderen op school extra geschiedenislessen over Día de la Constitución. Elk jaar mogen een paar middelbare scholieren een stukje voorlezen uit de grondwet bij het parlement in Madrid. De meeste Spanjaarden zijn op Día de la Constitución vrij en zijn zullen de dag doorbrengen met familie en vrienden. Daarnaast houdt de koning jaarlijks een speech en zijn er parades door heel het land te vinden.

Tips

  • Houd er rekening mee dat de meeste winkels op deze dag gesloten zullen zijn. Cafés en restaurants zijn voor een groot deel wel open.
  • Op 8 december vindt in Spanje nóg een feestdag plaats, namelijk Día de la Inmaculada Concepción. Wanneer Día de la Constitución op een donderdag valt, nemen (of krijgen) veel Spanjaarden de vrijdag ook vrij. Zo hebben zij een extra lang weekend; dit wordt een ‘puente’ (brug) genoemd.