Plaza de la Reina

Onderwerpen

Eén van de bekendste pleinen in Valencia is Plaza de la Reina. Een van de redenen hiervoor is omdat je aan dit plein de prachtige kathedraal van Valencia vindt. Verder zijn er veel eetgelegenheden en straalt het plein gezelligheid uit.

Geschiedenis

Plaza de la Reina betekent letterlijk “het plein van de koningin”. Het plein is namelijk toegewijd aan de koningin María de las Mercedes de Orleans. Zij was de eerste echtgenote van koning Alfonso XII (heerste over Spanje van 1874 – 1885). Oorspronkelijk zou dit plein een “Plaza Mayor” zijn, oftewel het meest belangrijke plein van een stad. Op 23 januari 1878 trouwden koning Alfonso XII en zijn María en werd er besloten een plein voor hen te maken.

In de daaropvolgende jaren werd er weinig aan het plein gedaan. Er werden wat huizen gesloopt om het plein iets groter te maken. Trambanen werden verwijderd. Pas jaren later werd het plein gerenoveerd zoals we het nu kennen.

In 1950 opende de gemeente van Valencia namelijk een wedstrijd om het plein te renoveren. De Valenciaan Alberto Figuerola won de wedstrijd en zijn ontwerp toverde het plein om zoals het nu is. Zo werd in 1959 de eerste fontein op het plein geïnstalleerd. In 1979 werden er nog wat aanpassingen gemaakt, zoals een ondergrondse parkeergarage op de plek van de fontein.

Leuk om te weten is dat op Plaza de la Reina in 1930 het eerste verkeerslicht van de stad stond. Deze werd handmatig bediend door (wijk)agenten.

Must sees

Aan het Plaza de la Reina vind je de kathedraal (catedral) van Valencia. De beginselen van deze kathedraal gaan terug tot in de 13e eeuw na Christus. In de jaren daarna is de kathedraal vaak aangepast en veranderd. Hierdoor zie je veel verschillende bouwstijlen, zoals romaans, barok en gotisch. Het altaar is indrukwekkend en in het bijbehorende museum vind je interessante schilderijen van onder andere de bekende artiest Goya. Meer informatie zoals openingstijden, entreeprijzen en meer achtergrondinformatie vind je op de pagina kathedraal.

Hapje & drankje

Aan het plein zijn veel restaurantjes en barretjes gevestigd. Je vindt hier voor iedereen wel wat! Een paar leuke (en lekkere) aanraders:

Valor

De regio Valencia staat niet alleen bekend om haar authentieke paella en frisse sinaasappels, maar ook om chocolade! In 1881 werd Valor opgericht, tegenwoordig een van de bekendste chocolatiers van Spanje. Stop hier voor een heerlijk bonbonnetje, een kopje koffie of misschien wel de ‘churros con chocolate’.

 • Plaza de la Reina 20
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m donderdag: 09.00 – 21.00 uur
  Vrijdag t/m zondag: 09.00 – 23.00 uur

La Pappardella

Zin in een lekker Italiaanse pasta? In een zijstraatje van Plaza de la Reina vind je La Pappardella. Onze aanraders zijn de klassieke carpaccio, de bruschetta rústica en de tortelloni rustica di noci (tortellini met Spaanse ham en spinazie). Heb je nog plek over voor een toetje? Van de huisgemaakte panna cotta zal je zeker weten gaan smullen! Handig om te weten, is dat je bij dit restaurant heel veel vegetarische opties op de kaart hebt staan en dat er een klein terras is. In de weekenden kan het erg druk zijn bij La Pappardella. Onderaan de website kan je online reserveren.

 • Carrer del Cobertís dels Brodadors 6
 • Website
 • Maandag t/m zondag. 13.30 – 00.00 uur

100 montaditos

Als je met vrienden of kids in Valencia bent, is 100 montaditos (vertaald: 100 broodjes) een leuke optie. Op de kaart staan 100 verschillende broodjes, bijvoorbeeld een broodje Spaanse ham, tonijn, Caprese en er zijn zelfs zoete broodjes. Een van onze favorieten is het broodje Oreo. Broodjes kosten tussen de € 1 en € 2,50 en meestal eet je zo’n drie tot zes broodjes, afhankelijk van of je bijgerechtjes bestelt. Op maandag (elk broodje € 0,50) en woensdag & zondag (alles op de kaart € 1,00) zijn er speciale acties.

 • Plaza de la Reina 10
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 09.30 – 00.00 uur

Winkeltjes

In de zijstraat van het Plaza de la Reina, genaamd Carrer de la Pau, vind je veel leuke winkels en boetiekjes. In deze straat zijn niet de grote, bekende merken gevestigd, maar onder andere een vintage winkeltje, wat kleding shops en een skateshop. Wil je weten waar je nog meer kan winkelen in Valencia? Kijk dan op deze pagina!

Tips

 • Langs het Plaza de la Reina komen veel stadsbussen, te herkennen aan de rode kleur. Buslijnen die hierlangs komen, zijn 4, 6, 8, 9, 11, 16, 28, 70 en 71.
 • De toeristenbus van Valencia vertrekt vanaf het Plaza de la Reina. Er zijn drie routes: de historische, de maritieme en de Albufera route.
 • Handig om te weten, is dat er op het Plaza de la Reina een Valenbisi standpunt is.