Palacio de Correos y Telégrafos

Onderwerpen

Op Plaza Ayuntamiento, het gemeentehuisplein van Valencia, vind je het postkantoor oftewel het ‘Palacio de Correos y Telégrafos’, Edificio de Correos´ of ´Palacio de Comunicaciones´ genoemd (in het Spaans). Het is een mooi gebouw en zeker de moeite waard om van binnen te bekijken! Lees hier meer over het Palacio de Correos y Telégrafos.

Geschiedenis

In 1914 werd het ontwerp van het postkantoor bekend gemaakt door architect Miguel Angel Navarro. Een tijdje later, in 1915 werd de bouw van het Palacio de Correos y Telégrafos gestart. Zeven jaar daarna was het gebouw klaar, maar het werd nog niet meteen in gebruik genomen. Pas in 1923 werd het gebouw ingehuldigd als postkantoor. Wat je misschien niet direct zou verwachten is dat het postkantoor voor een deel gebouwd is over de grond waar voorheen ooit de visserswijk was gelegen. Wat nog een beetje aan die tijd terug doet denken is bijvoorbeeld de (vlakbij gelegen) straat ‘Carrer de les Barques’, oftewel straat van de boten.

Over het postkantoor

Tegenwoordig is het postkantoor een bekend monument in Valencia en behoort het tot cultureel erfgoed. Op het gebouw zijn veel verschillende symbolen en beelden te vinden. Aan de voorkant, boven de ingang zie je vijf continenten als personen uitgebeeld. Om je een handje te helpen; de middelste is Europa. Kun jij de rest ook zien? Ook zie je bovenop het postkantoor een boot en een trein. Vroeger werd de post via deze vervoersmiddelen vervoerd! Helemaal aan de top van het gebouw staat een grote metalen toren, die je waarschijnlijk al snel opvalt wanneer je van een afstand naar het postkantoor kijkt.

Binnenin het postkantoor is in het midden een grote ovale ruimte. Deze ruimte heeft een glazen dak, dat bestaat uit 370 (!!) panelen. Hierop worden de 48 provincies van Spanje uitgebeeld. In het midden van dit indrukkwekkende plafond zie je het wapen van Valencia.

De ontwerper

Miguel Ángel Navarro Pérez is de ontwerper van het Palacio de Correos y Telégrafos. Hij is de zoon van Félix Navarro Pérez, wie ook een architect is. Het creatieve zit in de familie van Miguel, zijn neef Leandro Navarro Pérez was naast een Spaans agronoom en patholoog ook een fotograaf en een documentairemaker. Miguel Ángel Navarro Pérez werd geboren in Zaragoza op 4 oktober 1883. In dezelfde stad stierf hij op 26 januari 1956.

Miguel was getrouwd met María Ángel Navarro. María was ook geboren in Zaragoza. Samen met haar kreeg hij maar liefst vier kinderen; María Esperanza, José Luis, Francisco en Julio.

Miguel was een hele slimme man die in verschillende Spaanse steden en in de Franse stad Bayona heeft gestudeerd. Afgeronde studies zijn artistiek tekenen, modelleren, wegenbouw en openbare werken. Na een tijd in Madrid gewoond te hebben, verhuisde hij naar Barcelona, waar hij op 23 juni 1911 zijn diploma van de School van Architectuur in handen mocht nemen.

Miguel werd een bekend, getalenteerd man. Inmiddels weer woonachtig in Zaragoza, werd hij in 1916 benoemd als gemeentelijk architect van Zuera, een plaatsje in Tarazona, provincie Zaragoza. In 1920 werd hij benoemd tot gemeenteraadslid en later, in 1932 werd hij hoofd Architectuur. Dit hield in dat hij de stadsplanning van Zaragoza leidde.

Bezoek het postkantoor

Het is de moeite waard om dit prachtige monument een keer te bezoeken als je op citytrip bent naar Valencia. Hieronder lees je de locatie, openingstijden en prijzen.

  • Plaça del Ayuntamiento 24
  • Maandag t/m zaterdag: 09.00-20.00 uur
  • Gratis toegang

Tips!

  • Wat ook leuk is om te bezoeken in het centrum is Mercado Central, een grote overdekte markt met allerlei verse producten.
  • Een ander leuk plein wat erg leuk is om te bezoeken is Plaza de la Reina.