Grotten van San José

Onderwerpen

De unieke grotten van San José (in het valenciaans Coves de San Josep) vind je aan de rand van het Sierra de Espadán natuurreservaat op ongeveer 50 kilometer afstand van Valencia. Kom meer te weten over de indrukwekkende en unieke grotten van San José!

Uniek in Europa

Je vindt de grotten op zo’n 50 km vanaf Valencia. Deze prachtige grotten bevinden zich in het centrum van de gemeente Vall de Uxó, gelegen in de provincie Castellón. De grotten zijn zeer uniek, want in deze grotten vind je namelijk de langst bevaarbare ondergrondse rivier van Europa. Er zijn een hoop grotten in Spanje, maar er zijn maar een paar die ook echt toegankelijk zijn voor bezoekers. De grotten van San José zijn maar liefst 2750 meter lang. Helaas is niet het hele gedeelte toegankelijk voor toeristen. Er is 800 meter toegankelijk voor nieuwsgierige bezoekers.

Historie

De grotten werden voor het eerst ontdekt in 1902. Echter, als je bij de ingang van de grotten staat, kun je uit de archeologische resten opmaken dat de grotten zo’n 17.000 jaar geleden al door mensen bezocht werden. De grotten zagen er niet altijd precies zo uit zoals ze er vandaag de dag uitzien. Ze zijn namelijk wat aangepast zodat bezoekers er met bootjes doorheen kunnen varen. De historie van de grotten van San José gaat best ver terug in de tijd!

Tussen 1929 en 1936 zijn specialisten begonnen met het aanleggen van loopbruggen door de grotten zodat er doorgangen gecreëerd werden. Tussen 1936 en 1950 zijn specialisten hard aan de slag gegaan met het baggeren van de grotten en het bouwen van een dam. Vanaf 1950 zijn doorgangen in de grotten groter gemaakt zodat er boten doorheen konden varen. Je zult merken dat als je in de grotten vaart, je af en toe alsnog bijna plat in het bootje moet gaan liggen, omdat je anders je hoofd stoot.

In 1954 werd de eerste verkenning door een groep speleologen uitgevoerd, dit was de Centro Excursionista de Valencia groep. In 1958 had de groep de eerste topografische kaart van de grot gemaakt. Dit was een kleine doorbraak, want vanaf nu hadden ze meer inzicht in de indeling van de grotten.

In 1961 besloten de onderzoekers staven met dynamiet te gebruiken om te kijken of er nog meer ruimtes in de grot waren die interessant konden zijn voor bezoekers. Zo werd het ‘Lago Azul’ ontdekt (het blauwe meer). Deze naam werd bedacht, omdat het water hier heel helder en blauw is. Ook werd ‘Galería Seca’ ontdekt (ook wel de ‘droge galerij’). Dit is een lang stuk waar je doorheen loopt tussen twee boottochten door. In de daaropvolgende jaren (1971-1975) bezochten diverse speleologen uit Barcelona de grotten om nog meer nieuwe galerieën en ruimtes te ontdekken.

Route in de grotten

In de grotten van San José is er een vaste route die je dient te lopen. Andere delen zijn namelijk afgesloten voor publiek. Na de entree van de grotten kom je eerst door een stukje grot waar je nog te voet doorheen kunt. Vervolgens kom je aan bij de ‘pier’ waar je met een groepje in één van de bootjes stapt. Na het maken van een groepsfoto (die je later kunt kopen) door een fotograaf ga je met de ‘kapitein’ van het bootje door de rivier. De eerste ruimte waar je aankomt, is de Sala de los Murciélagos (de Vleermuizenzaal). Deze zaal heet niet voor niets zo, want hier woonde vroeger een groot aantal vleermuizen en als je geluk hebt, kun je er nog een paar spotten. Via de Paseo de los Enamorados (de Gang der Verliefden) vaar je vervolgens door het Dianameer. Omdat hier zoveel onnatuurlijk licht schijnt, is hier veel groen mos gaan groeien. De kapitein van je bootje zal je hier waarschijnlijk ook op wijzen. Vanaf hier zul je een 36 meter lange en 8 meter diepe rivier varen, de Galería de los Sifones. Dit is het diepste gedeelte van de hele grot. De rest van de grotten zijn behoorlijk ondiep.

Na dit lange stuk rivier zul je weer bij een pier aankomen waar je uitstapt. Vervolgens zul je een stukje lopend (voor de wat langere mensen bukkend!) door de grotten gaan waar je langs de Cascade de la Flor (Bloemwaterval) loopt. Op het plafond kun je één van de pareltjes van de Grutas de San Jose bekijken. Hier stroomt namelijk vanaf 14 meter hoogte druppel voor druppel water en dat heeft door de jaren heen een indrukwekkend plafond opgeleverd. Uiteindelijk eindig je de looproute in de Sala de la Catedral (de Kathedraalzaal) waar je een heel plafond van stalactieten kunt bewonderen. Hierna stap je weer in het bootje om het laatste stuk af te leggen waar je in het begin bent opgestapt.

Omgeving van de grotten

Rondom de grotten is ook nog het één en ander te doen. Zo vind je naast de grotten een aantal restaurantjes waar je kunt genieten van lekker Spaans eten. Zo heb je hier bijvoorbeeld restaurant La Gruta, zoals de naam al doet vermoeden kun je hier letterlijk in een deel van de grot dineren! Ook zit er op het plein voor de ingang van de grotten La Bocateria. Hier kun je buiten lekker in het zonnetje genieten van exotisch ijs of goede hamburgers. Mocht je zin hebben om met je familie en/of vrienden zelf te barbecueën in het zonnetje dan is dat ook mogelijk want ze hebben hier een hele rij barbecues waar je zelf aan de slag kunt. Naast deze barbecues vind je meteen een picknickruimte en een speeltuin voor kinderen. Vanaf 30 juni kun je ook lekker afkoelen in het zwembad dat bijna tegenover de grotten ligt.

La Vall d’Uixó

De gemeente La Vall d’Uixó ligt in het zuiden van de provincie Castellón, in de regio van Plana Baixa, langs de kust van de Middellandse Zee. Hierdoor is de temperatuur altijd aangenaam. Het wordt hier namelijk bijna nooit kouder dan 3°C en bijna nooit warmer dan 35°C. De gemeente ligt 118 meter boven de zeespiegel en heeft ruim 30.000 inwoners. De stad is eigenlijk een mix van erfgoed met grote historische waarde en moderne gebouwen.

Wanneer je in deze stad bent, is het aan te raden om ook zeker een bezoekje te brengen aan het natuurpark Serra d’Espada. Dit is een prachtige omgeving waar je rotsen, bergen en watervallen vindt. Het park is zo’n 60 km lang en heeft een oppervlakte van zo’n 1200 km²! In dit park vind je ook een ruim aanbod van flora en fauna.

La Vall d’Uixó ligt op 10 minuten van het strand. De Costa Azahar biedt bezoekers hotels, golfclubs, jachthavens, campings en appartementen langs de Middellandse Zee. Het strand hier is bekroond met de blauwe vlag van de EEG, wat betekent dat het water ook extra schoon is om in te zwemmen.

Tip voor een prachtig uitzicht!

De stad waar de grotten van San José zich bevinden, ligt tussen gebergtes en aan de Middellandse Zee. Rondom de grotten bevinden zich een paar (toeristische) restaurantjes. Een aanrader is om naast de ingang van de grotten de steile trap omhoog te nemen. Uiteindelijk zul je uitkomen bij een klein kerkje (Ermita de la Sagrada Familia). Dit kerkje is omgebouwd tot cultureel centrum voor diverse tentoonstellingen en exposities over lokale gewoonten en gebruiken van de Spanjaarden. Op de eerste verdieping van het cultureel centrum vind je nog een museum van religieuze kunst. Dit museum beschikt over een verzameling van religieuze schilderkunst van de zeventiende tot de negentiende eeuw. Als je met je neus voor deze kerk staat, zie je aan de linkerkant een grijs plateau. Via hier kun je rond de berg omhoog lopen naar een uitkijkpunt waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad La Vall d’Uixó.

Handige informatie

Vooral in het hoogseizoen (maar ook in het laagseizoen) is het aan te raden om een reservering te maken voor je bezoek aan de grot. De reservering kun je maken via de link hieronder.

 • Paratge de Sant Josep s/n
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 10.00 – 14.30 uur
 • Toegangsprijzen:
  €14,00 (algemeen)
  €10,00 (groepen van meer dan 20 personen)
  €10,00 (65+)
  €8,00 (kinderen van 4-13 jaar)

Tips

 • Vermijd een bezoekje aan de grotten in het regenseizoen, dan kan het namelijk zo zijn dat het water in de grotten zo hoog staat dat ze zijn afgesloten.
 • Tijdens de boottocht mag je officieel geen foto’s maken dus maak genoeg foto’s tijdens de stukjes dat je lopend door de grotten gaat want dat is wel toegestaan.
 • Het beste kun je een auto huren wanneer je de grotten van San José wilt bezoeken.