Suppen in Valencia

Onderwerpen

In Valencia kun je meerdere watersporten beoefenen. Naast kitesurfen, windsurfen, golfsurfen (met name in de winter), kun je ook prima suppen in Valencia. Sup staat voor stand up paddle boarding en het wordt ook wel peddelsurfen genoemd. Je hebt een board, peddel en wetsuit nodig en je bent ready to go! Het grote voordeel van suppen is dat je er geen golven voor nodig hebt. Er zijn meerdere surfscholen in Valencia waar je ook kunt leren suppen of een sup-board kunt huren.

Valencia heeft een langgerekt zandstrand. Een heerlijke plek om te ontspannen. En om sportief te zijn natuurlijk! Naast beachvolleybal zijn er ook voldoende mogelijkheden om een watersport te beoefenen. Zoals suppen. Het fijne van suppen is dat je er niet per se golven voor nodig hebt. En dat is handig, want die golven zijn drie seizoenen per jaar vrijwel niet te bekennen in Valencia. Alleen in het winterseizoen kun je regelmatig golfsurfen in Valencia.

Goede plekken om te suppen in Valencia

Omdat je niet per se golven nodig hebt om te kunnen suppen, zijn er genoeg plekken waar je kunt suppen in Valencia.

Een goede plek is bijvoorbeeld het strand van Port Saplaya, net ten noorden van het strand van Valencia. Dit is een populair gebied voor watersport en je kunt er dan ook genoeg aanbieders op het gebied van suppen vinden. En natuurlijk veel waterliefhebbers! Het noordelijke strand van Port Saplaya wordt door de verstedelijking beschermd tegen de wind. Het zuidelijke strand daarentegen heeft fijn zand met matige golven en zit bijna altijd vol met mensen. Het zwemseizoen in Port Saplaya is van medio juni tot medio november.   

Playa Malvarrosa – aan de langgerekte boulevard met veel restaurants en cafés – is ook een goede plek om te suppen. Je vindt in deze omgeving dan ook surfscholen die sup-lessen en –materiaal aanbieden. Malvarossa is een populair strand! Niet alleen voor waterratten, maar ook voor zonaanbidders.

Naast Playa Malvarossa vind je Playa de las Arenas. Ook een populair strand met veel horecagelegenheden. En ook hier vind je voldoende aanbieders op het gebied van stand up paddle boarding.

Sup-scholen in Valencia

Ben je er klaar voor om te gaan suppen in Valencia? Hieronder vind je enkele surfscholen die stand up paddle boarding aanbieden. Je kunt bij bijna elke school zowel een sup-cursus volgen als een sup-board huren. Hieronder vind je de richtprijzen per school terug. Wil je een lesje gaan volgen of een sup-board huren? Neem dan contact op met de surfschool zelf. De contactgegevens vind je hieronder.

Suplife

Bij Suplife kun je voor ongeveer 28 euro twee uur lang les krijgen om het suppen onder de knie te krijgen. Iets goedkoper kan ook, als je bijvoorbeeld in een grotere groep meedoet. Ook is het mogelijk om een maandabonnement af te sluiten, als je weet dat je graag vaker les wilt krijgen. Ze hebben speciale vrienden- en familiepakketten en je kunt ook een toffe SUP-tour maken in de buurt van Javea met begeleiding. Naast lessen voor peddelsurfen kun je bij Suplife ook terecht voor golfsurfen en kitesurfen.

Daarnaast bieden ze ook een verrassend pakket aan waarbij je eerst een yogales doet en daarna het water ingaat om te suppen of golfsurfen. Je zult merken dat er veel overeenkomsten zijn tussen yoga en (peddel)surfen. Wat dacht je van je balans houden? Na de yogales en het surfen is er tijd voor een gezonde brunch. Dit pretpakket kost 35 euro en duurt ongeveer 2,5 uur.

Voor actuele prijzen, andere mogelijkheden en beschikbaarheid kun je direct contact opnemen met Suplife via hun website of loop eens bij ze binnen. Het kantoor van Suplife vind je in de haven van Valencia, waar je bijvoorbeeld ook andere watersportaanbieder Ocean Republik vindt.

 • Carrer Marina Real Juan Carlos I
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag en dinsdag: gesloten
  Woensdag t/m zondag: 10.00 – 14.00 uur en van 16.00 – 18.00 uur

Ocean Republik

Een bekende aanbieder op het gebied van watersport in Valencia is Ocean Republik. Zij bieden cursussen en activiteiten aan op het gebied van surf, kitesurf en sup.

Je kunt bij hen voor dertig euro anderhalf uur in de zee bij Playa de las Arenas of in de haven zelf suppen, Een privéles kost hier ongeveer vijftig euro per persoon. Natuurlijk kun je bij hen ook een cursus volgen. Voor drie lessen van anderhalf uur betaal je tachtig euro. De cursus gaat dieper in op hoe je richting kan aangeven met je sup-board, hoe je kunt spelen met de golven en je sup-board en meer. Ook kun je bij Ocean Republik sup-les op golven krijgen. Hoe tof zou het zijn als je staand de golven kunt trotseren met je grote peddelboard!?

Natuurlijk kun je hier ook sup-boards huren als je het suppen al onder de knie hebt. De prijzen hiervoor starten vanaf vijftien euro per uur.

Ocean Republik heeft ook een zogenaamde Academy voor kinderen of volwassenen. Je kunt dan twaalf of zestien watersportlessen volgen. Als de wind goed staat, ga je windsurfen en als de golven goed zijn ga je juist golfsurfen of suppen. Het gaat er met name om dat je veel plezier in het water hebt! De prijzen variëren van 336 tot 444 euro.

Voor actuele prijzen, andere mogelijkheden (bijvoorbeeld voor een grote groep of een vrijgezellenfeest) en beschikbaarheid kun je het beste direct contact opnemen met Ocean Republik via hun website of loop eens bij ze binnen.

 • Poblats Marítims
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag: 09.00 – 17.00 uur
  Zaterdag en zondag: 10.00 – 17.00 uur

Mediterranean Surf School

Zin in een sportief dagje? Huur een fiets en rijd naar Port Saplaya, ook wel Klein Venetië genoemd. Daar kun je aan het strand namelijk ook prima suppen. Mediterranean Surf School was de eerste surfschool van Valencia. Naast lessen om te suppen en surfen kun je hier ook leren longboard skaten en andere watersporten beoefenen.

Een lesje suppen kost bij deze school 28 euro voor twee uur les. Vanaf twaalf euro huur je een sup-board en vanaf acht euro een wetsuit. Je kunt bij Mediterranean Surf School uit losse lessen kiezen, maar ook een abonnement afsluiten of een intensieve cursus volgen. Ook maken ze wel eens surfreizen waar je bij kunt aansluiten, bijvoorbeeld met kerst en Pasen. Voor kinderen organiseren ze tijdens de zomer weken met groepsactiviteiten in het water.

Dus spring op de fiets en geniet van het kleurrijke en watersport liefhebbende Port Saplaya!

 • Avinguda Mare Nostrum 7
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag en dinsdag: gesloten
  Woensdag: 10.00 – 14.00 uur
  Donderdag en vrijdag: 10.00 – 14.00 uur en 15.30 – 19.00 uur
  Zaterdag: 09.00 – 15.00 uur en 16.00 – 18.00 uur
  Zondag: 09.00 – 15.00 uur

Kitezone

Een bekende school voor kitesurfers die daarnaast ook sup-lessen van ongeveer anderhalf uur aanbieden. Als je met een grote groep bent, kunnen ze ook een privéles aanbieden.

El Perellonet is een dorpje iets ten zuiden van Valencia, in de buurt van het natuurpark Albufera en het paelladorpje El Palmar. Eerst even lekker sporten en dan een authentieke Paella Valenciana eten, klinkt heerlijk toch? Op de fiets doe je er ongeveer anderhalf uur over om er te komen. Wat geen straf is als het zonnetje aan de hemel staat! Natuurlijk kun je er ook met de bus komen. Pak dan lijn 25 met bestemming El Perellonet.

 • Cullera
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m zondag: 10.00 – 20.00 uur

Supskull

Specialisten in suppen, dat zijn de leraren en leraressen van Supskull. Voor anderhalf uur suppen onder hun bezielende begeleiding betaal je dertig euro. Natuurlijk kun je er ook alleen sup-board huren. Dit kost twintig euro voor een uur en 160 euro voor tien uur.

Supskull vind je ook in El Perellonet, net als Kitezone. Je doet er met de fiets ongeveer anderhalf uur over. Of je pakt bus 25 met bestemming El Perellonet.

 • Carrer de Gola Perellonet
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m zondag: 08.00 – 19.00 uur

Posidonia Escuela Surf Valencia

In Cullera, een geliefde strandbestemming en historisch dorpje ten zuiden van Valencia vind je de Posidonia surfschool. Bij hen kun je voor een uur een sup-board en wetsuit huren voor tien euro. Voor twee uur betaal je twintig euro. Voor hetzelfde bedrag en tijdsduur kun je ook een sup-tocht maken. Of ga met een hele groep op een megagroot sup-board. Hiervoor betaal je vijftig euro voor een uurtje suppen. Een lesje big sup kost je tien euro voor een uur. Posidonia heeft speciale prijzen voor groepen vanaf zes personen, dus vraag bij hen naar de mogelijkheden. Naast suppen bieden ze ook windsurf, kayak, longboard skate en carve skate aan.

Cullera bereik je in ongeveer drie kwartier met de auto of ongeveer een uur en een kwartier met de trein.

 • Carrer Horta 33
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag en dinsdag: 09.00 – 14.00 uur
  Woensdag en donderdag: 09.00 – 21.00 uur
  Vrijdag t/m zondag: 09.00 – 14.00 uur

Suppen: een sportieve en fysieke bezigheid

Wat zo leuk is aan suppen of peddelsurfen is dat het een lage toegankelijkheidsfactor heeft. Bijna iedereen kan het wel! Het is zo’n fijn gevoel om op het water te zijn en jezelf voort te bewegen met de peddel. Helemaal als het lekker warm is en de zon aan de hemel staat. Genieten van de natuur en tegelijkertijd sportief bezig zijn! Misschien durf je het wel aan om , als het water rustig is, wat yoga-houdingen op je sup-board te doen? Er bestaat niet voor niets sup pilates en sup yoga. Natuurlijk kun je ook golven met je sup-board trotseren. Een beetje training en voorbereiding kan dan geen kwaad.

Beoefenaars van het suppen zeggen ook dat het veel gezondheidsvoordelen heeft. Het zou goed zijn voor je bloeddruk, je cholesterolgehalte en de weerstand van je hart en spieren. Je gebruikt enorm veel spieren tijdens het suppen! Maar het zou ook baat hebben voor je knieën, heupen, rug en enkel. Natuurlijk is het ook goed voor de ontwikkeling van je balans. En dát kan in het dagelijkse leven weer een valpartij voorkomen. Je kunt ongeveer 700 tot 1.000 calorieën verbranden tijdens een uurtje suppen. Afhankelijk van je inspanning natuurlijk.

Van Hawaï naar Valencia

Misschien vind je het wel leuk om iets meer te weten over de geschiedenis van het suppen. Suppen is een activiteit die al lang geleden door de Polynesische eilandbewoners werd uitgeoefend. Maar wist je dat deze sport in de jaren zestig weer nieuw leven in werd geblazen op het Waikiki strand van Hawaï? Daar pakten de jongens op het strand hun lange planken en kanopeddels om foto’s te maken van de toeristen die er kwamen leren surfen. Ook konden zij goed zien wanneer de golven eraan kwamen, omdat zij rechtop op hun plank stonden. Ze konden hierdoor de surfinstructeurs en hun leerlingen, die op hun buik lagen, wijzen op de golven die eraan zouden komen. Door deze jongens van het strand ontstond de term Beach Boy Surf.

Natuurlijk zijn we nu vele jaren verder en is het suppen en het materiaal dat je ervoor gebruikt helemaal veranderd. Er wordt tegenwoordig ook meer over surfen gepraat dan over suppen, maar weet dat suppen dus ook al heel lang bestaat! Rond de eeuwwisseling begonnen enkele bekende Hawaïaanse surfers met peddelsurfen als er geen golven waren om te gaan surfen. Ze kwamen erachter dat het suppen hen goed ondersteunde in de voorbereiding van belangrijke surfwedstrijden. Mede hierdoor is het suppen in de jaren daarna weer gegroeid en werden er zelfs weer grote evenementen georganiseerd.

Vandaag de dag is stand up paddle boarding erg populair. En daarom kun je vandaag de dag goed suppen in Valencia!

Hét sup-evenement van Spanje: La Copa de España

Een van de belangrijkste evenementen in deze watersport is de Copa de España. Deze wedstrijd bestaat uit vijf belangrijke evenementen die geografisch over het hele land zijn verspreid. Van het noorden (Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland, Navarra), oosten (Aragon, Catalonië, Balearen, Comunidad Valenciana), het centrum (Castilla y León, Castilla La Mancha, La Rioja, Extremadura, Madrid), het zuiden (Andalusië, regio Murcia) tot de Canarische Eilanden. In ieder gebied vindt een wedstrijd plaats om na alle wedstrijden één kampioen te kunnen aanwijzen.