Tomatina

Onderwerpen

Elk jaar wordt er op de laatste woensdag van augustus een bijzonder festival georganiseerd. Dit valt in 2023 op 30 augustus. Een extra detail; er vliegen honderden kilo’s tomaten om je oren bij dit festival. Tijdens Tomatina is het namelijk de bedoeling elkaar te bekogelen met deze tomaten!

Buñol

Heb je wel eens van de gemeente Buñol in Spanje gehoord? Hoogstwaarschijnlijk is dit nieuw voor je. Deze gemeente ligt in de regio Valencia (Comunidad Valenciana) en ligt zo’n 40 kilometer ten westen van de regiohoofdstad Valencia. Buñol heeft rond de 10.000 inwoners en je vindt hier vooral landbouw. Misschien heb je wel eens gehoord van het jaarlijkse tomatengevecht in Spanje, genaamd Tomatina. Tomatina vindt plaats in Buñol. Als je graag meer wilt weten over wat er te doen en te zien is, op zoek bent naar een accommodatie in Buñol of op zoek bent naar een lekker lokaal restaurantje, kijk dan op Buñol.

Tomatina

Op de laatste woensdag van augustus vindt Tomatina plaats. Het begon allemaal op de laatste woensdag van 1945. Er vond een feest plaats in Buñol met verklede mensen. Een paar jongeren begonnen deze mensen te bekogelen. Het jaar erop bekogelden de jongeren elkaar met van huis meegebrachte tomaten. Zodoende is het jaarlijks terugkerende tomatenfeest ontstaan. Het hoogtepunt van dit festival is het tomatengevecht. Het idee is dat je een uur lang tomaten mag gooien naar iedereen op straat.

Regels

De gemeente van Buñol heeft wel wat regels opgesteld voor het tomatengevecht:

 • Je mag geen flessen meenemen of andere objecten waardoor ongelukken kunnen gebeuren
 • Je mag geen T-shirts kapot maken of met T-shirts gooien
 • De tomaten moeten eerst worden platgeslagen voordat ermee gegooid mag worden. Dit om te zorgen dat niemand elkaar pijn doet of verwondt
 • Je dient uit te kijken zodra een vrachtwagen met tomaten langsrijdt
 • Bij het afvuren van de tweede knal dient iedereen te stoppen met het gooien van tomaten.

Aanraders

Ook geeft de gemeente enkele tips voor als je met Tomatina wil meedoen:

 • Doe geen slippers of hakken aan, maar bijvoorbeeld gympen
 • Doe geen kleding aan die je na Tomatina nog wilt dragen
 • Een zwembril is een goed idee, aangezien de tomaten behoorlijk kunnen prikken als ze in je ogen komen
 • Neem wat schone/droge kleren mee voor de terugreis
 • In het geval dat je niet in Buñol woont, zoek dan een accommodatie. Er is een goede verbinding tussen Valencia en Buñol, bijvoorbeeld per trein. Het vinden van een accommodatie in Buñol kan erg lastig worden
 • Mocht je foto’s willen maken, neem dan een waterbestendige camera mee
 • Klim nooit in een paal, raam of wat dan ook om het beter te kunnen zien… Je wordt dan namelijk het doelwit van zo’n 40.000 mensen
 • Geniet!

Festival camping

Je kan La Tomatina op verschillende manieren ervaren. Meng je je tussen de duizenden tomatengooiers of ga je voor een relaxed bij een local op het balkon mensen schoon spuiten met een tuinslang? Kom je enkel één dag om mee te doen met het voedselgevecht of wil je ook Valencia ontdekken? Verblijf je in een Airbnb in Buñol of kies je toch voor een luxe hotel in Valencia?

Een populaire keuze onder veel internationale en feest liefhebbende reizigers is Coll Vert Camping. Gelegen op 200 meter van het strand en vlakbij zowel Valencia als Buñol. De camping wordt tijdens La Tomatina gehost door Stoke Travel en biedt een 3 daagse La Tomatina ervaring. Zo is er een shuttlebus naar het gevecht, La Tomatina, en zijn de tickets hiervoor inbegrepen. Met dagelijkse bottomless brunch, DJ’s, bloody Mary’s en een groot zwembad op de camping, zullen dit ongetwijfeld drie onvergetelijke dagen worden.

Kijk op de website van Stoke Travel voor meer informatie

Prijs

Doordat het Tomatina festival steeds populairder wordt en er steeds meer mensen op af komen, hebben ze besloten dat er een minimum aantal mensen mogen komen die ieder een ticket moeten kopen van €12. Je kunt kaartjes kopen via de officiële Tomatina website.

Transport

Je kunt met een huurauto vanaf Valencia naar Buñol rijden. Ook kun je met de trein naar Buñol gaan. Een andere mogelijkheid is om met de bus te gaan. Verder zijn er ook verschillende bedrijven die georganiseerde tours aanbieden naar Tomatina, dat kan soms best handig zijn. Kijk hier voor meer informatie.

Tip

Wil je Tomatina meemaken? Dan is het zeker aan te raden dat je op tijd een accommodatie boekt in Valencia. De prijzen stijgen snel en veel mensen boeken hun accommodatie in Valencia vanwege de goede verbinding met Buñol. Kijk hier voor een accommodatie in Valencia.