Anna

Onderwerpen

Het dorpje Anna in de provincie Valencia staat vooral bekend om water, ondanks dat het op zo’n 50 kilometer van het strand ligt! In plaats van de zee, vind je bij Anna vooral snelstromende riviertjes, hoge watervallen en pittoreske meertjes!

Over Anna

Eén van de belangrijkste karakteristieken van Anna en haar omgeving is het water: bronnen, riviertjes, meertjes en watervallen zijn overal terug te vinden. Al dat water trekt natuurlijk mensen aan, zowel in de verre prehistorie als tegenwoordig!

De omgeving van het dorpje Anna is al bewoond sinds de steentijd. Anna zelf is pas in de middeleeuwen gesticht door de Moren. De mensen die zich hier vestigden waren vooral boeren die op de vruchtbare grond afkwamen. De naam van het dorpje komt dan ook van het oud-Arabische woord ‘al-yanna’, wat boomgaard of tuin betekende.

Nadat de Moren in Valencia verslagen werden door koning Jaime I, gaf hij het dorpje Anna en het omliggende land aan de Orde van Sint Jacob, in het Spaans de Orden de Santiago. Deze militaire ridderorde had de koning goed geholpen bij de belegering van Biar, een kasteelstadje zo’n 60 kilometer naar het zuiden.

In 1609 werden de nakomelingen van de Moren, de Moriscos, verbannen uit Spanje. Het merendeel van de bevolking van Anna werd dus ook uit hun huizen gezet en gedeporteerd. Daarna werd het dorpje overgenomen door christenen die uit andere delen van het koninkrijk hier naartoe verhuisden.

Ook tegenwoordig is een groot deel van de economie van Anna nog afhankelijk van de landbouw. In de omgeving worden vooral olijven en sinaasappelen gekweekt. De laatste jaren wordt er ook veel in toerisme geïnvesteerd, waarbij de regio vooral de prehistorische rotstekeningen, de watervallen en de meertjes promoot. Hierdoor vind je in en rondom Anna een geweldig hoekje vol rust, verkoeling en geschiedenis!

Bezienswaardigheden in Anna

Palacio de los Condes de Cervellón

Het paleis van de Graven van Cervellón is een gebouw uit de 17e eeuw. Dit paleis werd gebouwd op de plek waar vanaf de middeleeuwen het kasteel van Anna had gestaan.

Het gebouw is absoluut de moeite waard om te bezoeken! De verschillende zalen vertellen het verhaal van Anna door de jaren heen en zijn ook versierd in bijpassende stijl! Zo is er een prachtige patio in Arabische stijl geïnspireerd door de Moorse cultuur, terwijl andere zalen in prachtige barokstijl zijn opgetrokken.

Het paleis kan alleen op afspraak worden bezocht met een rondleiding met gids. Let op: deze rondleidingen worden in het Spaans gegeven! Volwassenen betalen €4 per persoon voor toegang tot het paleis. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar is dit €1 per persoon.

Locatie
Plaza Alameda 5
46820 Anna
Website

Iglesia Parroquial de la Inmaculada Concepción

Rond 1600 werd de kerk van Anna uitgebreid. De lokale bevolking stond echter niet bekend als erg toegewijd aan God. Een lokale geestelijke klaagde bijvoorbeeld dat verschillende bewoners al jarenlang hun verplichte religieuze belasting niet had betaald. Om voldoende geld te verzamelen voor de uitbreiding werd deze achterstallige belasting nu per direct opgehaald. Pas een eeuw later droeg de lokale bevolking vrijwillig bij aan het onderhoud en de uitbreidingen van de kerk!

Een klokkentoren die werd gebouwd in de 17e eeuw werd in 1912 vervangen door een nieuwe toren. Verschillende aardbevingen hadden de kerk beschadigd en de oude toren moest dus worden vervangen vanwege instortingsgevaar. De huidige klokkentoren is 34 meter hoog.

Locatie
Plaza la Iglesia 5
46820 Anna

Ermita del Cristo de la Providencia

Dit kapelletje werd in gebruik genomen halverwege de 18e eeuw. In deze periode was er een zware aardbeving geweest in de omgeving van Anna waarbij de kerk zwaar beschadigd was geraakt. Een beroemde afbeelding van Christus had daardoor nieuw onderdak nodig, waarvoor deze kapel in gebruik werd genomen. Tegenwoordig wordt dit gebouw gezien als één van de mooiste kapelletjes van de Autonome Gemeenschap Valencia.

Locatie
Plaza de la Ermita, 2
46820 Anna

La Ruta de las Tres Cascadas

Vlak naast het dorpje ligt een route die je langs drie mooie watervallen, ‘las Tres Cascadas’, in de directe omgeving van Anna brengt. De eerste twee, de Gorgo Gaspar en de Cascada de los Vikingos, zijn relatief dicht bij het begin van de route. De derde, de Cascada del Salto, ofwel de Waterval van de Sprong, is ruim 20 meter hoog! Bij deze waterval vind je ook de Gorgo de la Escalera, een klein meertje vernoemd naar de trap van 136 treden die er naartoe gaat. Bij enkele van deze watervallen kun je leuk zwemmen, maar let op: het water is over het algemeen wel erg koud!

Houd er rekening mee dat de route niet altijd makkelijk begaanbaar is vanwege enkele steile stukken en losliggende stenen of gladde modder. Voor erg jonge kinderen of mensen die wat minder goed ter been zijn, kan het aan te raden zijn om deze route over te slaan.

Gorgo Catalán

Aan de noordzijde van Anna ligt de Gorgo Catalán, een klein meertje bedoeld om in te zwemmen, omringd door bomen. Het water van dit meertje stroomt vanuit de Fuente Negra, de ‘Zwarte Bron’, die 500 meter verderop ligt.

Locatie
Gorgo Catalán
46820 Anna

Omgeving van Anna

La Albufera de Anna

Dit meer, altijd omringd door kleurrijke bomen en planten, is één van de bekendste plekken van de omgeving van Anna. Al zolang als er mensen in deze omgeving hebben gewoond, hebben ze gebruik gemaakt van het water van dit meer om de omliggende gebieden te irrigeren. De naam komt van het Arabische ‘al-buhayra’, wat ‘het meer’ betekent.

In het meer zelf mag niet gezwommen worden, maar dit kan wel in het aangrenzende zwembad (of natuurlijk bij één van de watervallen van de Ruta de las Tres Cascadas, of bij de Fuente de Marzo). Toegang tot het meer en de aangrenzende faciliteiten (zwembad, speeltuin, bar, picknickveld) kost €3 voor volwassenen en €1,50 voor kinderen.

Locatie
Paraje de la Albufera, s/n
46820 Anna

Fuente de Marzo

De bron van Marzo is een klein meertje vlakbij Anna, ingeklemd tussen rotsen. Het is een onderdeel van de langere rivier die langs Anna stroomt. Je kunt hier heerlijk zwemmen, met uitzicht op de oude ruïnes van een gebouw wat vroeger in gebruik was voor textielindustrie.

Locatie
Paraje Fuente de Marzo
46820 Anna

La Cabrentà PNM

Het gemeentelijk natuurpark La Cabrentà, op een paar kilometer van Anna bij het buurdorpje Estubeny, staat bekend om een doolhof van kalksteenrotsen, grotten met stalagmieten en stalactieten, en verstopte bronnen en watervalletjes. De grotten zijn gevormd door ondergrondse wateren, die ook zorgen voor een overdadig groene minijungle!

Locatie
PNM La Cabrentà
46817 Estubeny,

Grottekeningen

Op verschillende plekken in de omgeving van Anna zijn prehistorische tekeningen terug te vinden in grotten. Deze afbeeldingen van de jacht, rituele dansen en het verzamelen van honing zijn tussen de 6000 en 8000 jaar oud!

Overnachten in Anna

EL PALACIO Rooms Anna

Dit hotel biedt opties voor koppels en gezinnen, maar ook als je alleen bent kun je hier een kamer voor één krijgen! Daarnaast zijn er ook kamers met speciale inrichting voor mensen met beperkte mobiliteit. Bekijk meer informatie, actuele prijzen en beschikbaarheid via EL PALACIO Rooms Anna.

Prijs: Vanaf €72,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★★★      Hotelbeoordeling: 9.0+

Bellanna – Panorámica

Dit appartement is perfect voor koppels of families van maximaal vier personen. Dit hippe verblijf midden in het dorpje Anna is niet alleen centraal gelegen, maar beschikt ook over een groot dakterras waar je heerlijk kunt genieten van het zonnetje!  Bekijk meer informatie, actuele prijzen en beschikbaarheid via Bellanna – Panorámica.

Prijs: Vanaf €106,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★★★      Hotelbeoordeling: 9.0+

Eten en drinken in Anna

Gastrobar La Plaza

Deze typisch Spaanse bar in het centrum van Anna biedt voor iedereen wat wils! Van heerlijke bocadillos, warme en koude tapas, tot rijstgerechten (voor dat laatste moet je wel even reserveren!), hier kun je niet misgaan!

 • Plaça de la Constitución 14, Anna
 • Website
 • Openingstijden:
  Dinsdag t/m donderdag: 09.00 uur – 17.30 uur
  Vrijdag t/m zaterdag: 09.00 – 00.30 uur
  Zondag: 09.00 – 18.00 uur

Restaurante Elida

Voor een heerlijke brunch of lunch is Restaurante Elida een perfecte keuze. En in het weekend kun je hier ook terecht voor het avondeten! Bij Elida voel je je een local!

 • Carrer de Mayor 55, Anna
 • Website
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag: 09.00 – 16.00 uur
  Zaterdag t/m zondag: 09.00 – 16.00 uur en 20.00 – 23.00 uur

La Jamonería

Van dezelfde eigenaar als Gastrobar La Plaza, vind je hier een tapasbar gespecialiseerd in de Spaanse jamón! Daarnaast hebben ze natuurlijk ook lekkere kaas, heerlijke drankjes, en in het weekend een stevig ontbijt! La Jamonería blijft ook regelmatig tot diep in de nacht open, dus als je een gezellig avondje onder de locals wilt hebben, is La Jamonería jouw plekje!

 • Carrer de Manuel de Falla 3, Anna
 • Website
 • Openingstijden
  Maandag: 09.00 – 13.00 uur
  Dinsdag t/m zondag: 09.00 – 00.00 uur

Bereikbaarheid

Auto: via de A7 richting Xàtiva, afslag 396, volg de CV-590 naar Anna. Huur bijvoorbeeld een auto.

Tips

 • Op zo’n 15 tot 20 minuten rijden van Anna ligt het gezellige stadje Xàtiva, onder andere bekend om het imposante kasteel op de berg ernaast.