Kastelen in Valencia

De regio Valencia kan zich behoorlijk wat prachtige, imposante kastelen, forten en ruïnes rijk rekenen. Bovendien zijn op veel plaatsen nog (delen van) oude stadsmuren- en poorten te bezichtigen. De kastelen hebben allemaal een eigen verhaal, de heerschappij over de Comunidad Valenciana is in de loop der eeuwen in handen geweest van verschillende volkeren, waardoor er onder meer kastelen van Romeinse of Moorse oorsprong zijn te bezichtigen. Ontdek hieronder de meest indrukwekkende kastelen in de regio Valencia!

Chullila

Bannerkastelen2

Op een klein uurtje rijden van de stad Valencia ligt het prachtige bergdorpje Chullila (Xullila in het Valenciaans). Het dorp ligt aan de voet van een hoge klif, waarop het imposante Moorse kasteel (‘Castillo de Chullila’) prijkt. Het dorp is omringd door prachtige natuur waar je kan genieten van ontspannende bergwandelroutes. De rivier Turia loopt al kronkelend langs het dorpje, dit landschapsplaatje maakt een bezoekje aan het kasteel alleen al de moeite waard!

Het kasteel, in 1985 uitgeroepen tot nationaal monument, dateert uit de 13e eeuw. Door de eeuwen heen is het kasteel veel veroverd, herveroverd, verwoest en weer opgebouwd. De invloeden van verschillende volkeren die over Chullila hebben geheerst, zoals de Romeinen, Moren en Christenen zijn in (de fundamenten van) het kasteel terug te zien. Het fort is extra beschermd met een antemuralla (extra muur aan de voorzijde) en bij binnenkomst loop je door een prachtige bruggeschans. Binnen zijn oude resten van een oude kapel te zien en mooie hoektorens. Het uitzicht van boven is prachtig!

Openingstijden: Geen openingstijden, het kasteel is altijd toegankelijk (gelieve te allen tijde niet op de muren te klimmen)
Prijs: gratis entree

Benisano

bannerkastelen3

Vlakbij het dorpje Lliria, net buiten de stad Valencia, ligt het zeer intacte kasteel van Benisano (‘Castillo de Benisano’). Het kasteel, gebouwd op de ruïnes van een oude Moorse boerderij (‘alqueria’) in de 15e eeuw, is in 1994 tot nationaal monument uitgeroepen. Het kasteel is zeer goed onderhouden dankzij investeringen van de welgestelde families Cavanilles en Villarasa. Het kasteel had in zijn oude vorm nog een ophaalbrug en gracht, tegenwoordig zijn deze elementen niet meer terug te zien in het kasteel. Bij binnenkomst kom je terecht op een mooie patio, ‘patio de las armas’. Daarnaast zijn de verschillende verblijfsruimten, waaronder een prachtige eetzaal en studeerkamer, te bewonderen.

Openingstijden: Elke zondag van 11:00-14:00
Het is ook mogelijk buiten deze dag om met een groep van minimaal 12 personen een bezoek in te plannen
Prijs: €3,- volwassenen, €1,50 kinderen, gepensioneerden en jongeren €2,-

Sagunto

Het fort van Sagunto, zo’n 30 kilometer ten noorden van de stad Valencia, is een prachtig, uitgestrekt hooggelegen fort op een heuvel in de Sierra de Calderona. Het fort diende ter bescherming van de stad Sagunto, dat vooral bekend staat staat om de oud Romeinse en Iberische overblijfselen, waaronder een prachtig gerestaureerd amfitheater en Romeinse stadsmuren. Het maakt de stad in zijn geheel de moeite waard om te bezoeken! Wil je iets meer lezen over de geschiedenis van Sagunto? Bekijk dan onze pagina over de stad Sagunto.

Het kasteel van Sagunto is in 1931 uitgeroepen tot nationaal monument. Het fort is opgedeeld in 7 verschillende omheiningen/pleinen: la plaza de Almenara, la plaza de Armas, la plaza de la Conejera, la plaza de la Ciudadela, la plaza Dos de Mayo, la plaza de San Fernando y Estudiantes. Binnen deze pleinen zijn verschillende overblijfselen te vinden van bouwwerken uit verschillende culturen en civilisaties die over Sagunto hebben geregeerd: Iberiërs, Romeinen, Goten, Arabieren. Vanaf het hooggelegen kasteel kan je genieten van prachtig uitzicht over de stad zelf en de aangrenzende kustlijn (Costa del Azahar).

Openingstijden: Zomerperiode (1 juni tot 1 oktober):
Dinsdag t/m zaterdag 10:00 – 20:00
Zon- en feestdagen 10:00 – 14:00

(Winterperiode) 1 oktober tot 1 mei:
Dinsdag t/m zaterdag 10:00 – 18:00
Zon- en feestdagen 10:00 – 14:00
Prijs: gratis entree

Sax (Alicante)

Kasteel4

Op een anderhalf uur rijden van Valencia ligt het pittoreske dorpje Sax, in de provincie Alicante. In het oude stadshart bevindt zich een imposant kasteel/fort, gelegen op een steile klif met prachtig uitzicht over het dorpje Sax en de Vinalopó vallei. Het kasteel is gelegen op 524 meter hoogte (boven zeeniveau).

Het kasteel is een van de drie grote troeven van de Vinalopó vallei, samen met de forten in Villena en Biar. Het fort maakte onderdeel uit van een krachtige verdedigingslinie in dit gebied, al sinds het tijdperk dat de Moren over dit gebied regeerden. In principe bestaat het fort uit twee grote vierkante torens met elkaar verbonden doorstukken muur met kantelen. De basis van een van de torens is zeer waarschijnlijk Romeins, de andere toren, gebouwd in de twaalfde eeuw met fundamenten uit zelfs de tiende eeuw, is Moors van oorsprong.

Openingstijden: Elke zondag om 10:30 (om 10:15 verzamelen bij de entree, er wordt een gratis bezichtiging van 45 minuten met gids georganiseerd)

Je dient je vooraf aan te melden voor het bezoekje, dat kan bij:

Naam: CEAHM Alberto Sols
Straat:Calle Mayor 30, Sax
Tel: 966 313 351
Bereikbaarheid: ma-vr 16:00-21:00

Prijs: gratis entree

Villafamés

Gelegen in het noordelijke uiteinde van de Sierra de les Conteses in Castellon treffen wij het prachtige bergdorpje Villafamés aan. Op pak en beet een uur rijden van Valencia valt bij aankomst meteen het hooggelegen kasteel van Villafamés op. Vanaf dit kasteel heb je prachtig uitzicht over het dorp en het omliggende landschap.

De fundamenten van het kasteel dateren uit de 13e eeuw, het kasteel heeft echter na verovering door Jaime I in 1233 diverse renovaties ondergaan. De plaatselijke ‘Orden de Montese’, de toenmalig ordehandhaver verplichtte in de 14e eeuw alle inwoners van Villafamés mee te werken aan het herstel en de versterking van het kasteel. Bijzonder detail van het kasteel is dat de verdedigingsmuren nog bijna volledig intact zijn. In het dorpje zijn bovendien prachtige andere historische bouwwerken te bezichtigen, zoals de ‘ermita de San Miguel’ of de ‘iglesia de la Sangre’. Bovendien kan je het museum van de hedendaagse kunst ‘Vicente Aguilera Cerni’ bezoeken. Kortom, een leuk dagje uit!

Openingstijden: Elke zondag van 11:00-14:00

Het is ook mogelijk buiten deze dag om met een groep van minimaal 12 personen een bezoek in te plannen

Prijs: €3,- volwassenen, €1,50 kinderen, gepensioneerden en jongeren €2,-

Xativa

Bannerkastelen1

Op drie kwartier rijden van Valencia (zelfs maar een half uurtje met de trein!) bevindt zich het prachtige stadje Xativa. Het historisch centrum met smalle, knusse straatjes, de plaatselijke gastronomie en het paradepaardje ‘Castillo de Xativa’ maken een klein uitstapje naar deze stad zeker de moeite waard!Benieuwd naar wat er allemaal nog meer valt te beleven in het stadje naast een kasteelbezoek? Lees er meer over op onze pagina over Xativa.

Het kasteel, strategisch geconstrueerd op één van de hooggelegen punten van de ‘sierra Vernissa’, biedt een compleet uitzicht op de stad Xativa en de omliggende gebieden (onder meer de Júcar vlakte, Grossa, Mariola en Benicadell gebergten). Het kasteel, uitgeroepen in 1931 tot nationaal monument, bestaat uit twee delen: het oude fundament van de stad van Iberische oorsprong ‘CastilloMenor’ en het Romeinse ‘CastilloMayor’. Na de Romeinse verovering is het stadscentrum geleidelijk verplaatst naar het lager gelegen deel van de stad. Op dat moment is ook gestart met de bouw van het CastilloMayor, wat het CastilloMenor in grootte en hoogte overschrijdt. In de overblijfselen van het kasteel is echter met name islamitische en gotische architectuur te bewonderen.

Om bij het 300 meter hoge kasteel te komen wacht je een steile klim: deze klim brengt je via bergpaden langs mooie bezienswaardigheden en is zeker de moeite waard. Ben je wat minder goed te been of bespaar je jezelf liever een wandeling? Er rijdt een treintje die je voor €3,60,- per persoon naar boven brengt.

Openingstijden: Zomerperiode (maart tot oktober):
Dinsdag t/m zondag 10:00 – 19:00 (maandag gesloten, behalve op feestdagen)

Winterperiode(oktober t/m februari):
Dinsdag t/m zaterdag 10:00 – 18:00 (maandag gesloten, behalve op feestdagen)
Prijs: €2,40 (volwassene), €1,20 voor 10 tot 18 jarigen en gratis voor kinderen onder de 10 jaar

 

Comments are closed.