Kastelen in Valencia

Onderwerpen

De regio Valencia kan zich behoorlijk wat prachtige, imposante kastelen, forten en ruïnes rijk rekenen. Bovendien zijn op veel plaatsen nog (delen van) oude stadsmuren- en poorten te bezichtigen. De heerschappij over de Comunidad Valenciana is in de loop der eeuwen in handen geweest van verschillende volkeren en de kastelen hebben dan ook allemaal een eigen verhaal. Er zijn onder meer kastelen van Romeinse of Moorse oorsprong zijn te bezichtigen. Ontdek hieronder de meest indrukwekkende kastelen in de regio Valencia!

Chulilla

Op een klein uurtje rijden van de stad Valencia ligt het prachtige bergdorpje Chulilla (Xulella in het Valenciaans). Het dorp ligt aan de voet van een hoge klif, waarop het imposante Moorse kasteel ‘Castillo de Chulilla’ prijkt. Het dorp is omringd door prachtige natuur waar je kan genieten van ontspannende bergwandelroutes. De rivier Turia loopt al kronkelend langs het dorpje. Dit landschapsplaatje alleen al maakt een bezoekje aan het kasteel de moeite waard!

Het kasteel dateert uit de 13e eeuw en is in 1985 uitgeroepen tot nationaal monument. Door de eeuwen heen is het kasteel veel veroverd, heroverd, verwoest en weer opgebouwd. De invloeden van verschillende volkeren die over Chulilla hebben geheerst, zoals de Romeinen, Moren en Christenen zijn in (de fundamenten van) het kasteel terug te zien. Het fort is extra beschermd met een dubbele muur aan de voorzijde, antemuralla, en bij binnenkomst loop je door een prachtige bruggeschans. Binnen zijn resten van een oude kapel te zien en mooie hoektorens. Het uitzicht van boven is prachtig!

Let op: het is te allen tijde verboden om op de muren te klimmen.

 • Carrer Castillo 29, Chulilla
 • Website
 • Geen, het kasteel is altijd toegankelijk.
 • Gratis entree

Benisano

Vlakbij het dorpje Lliria, net buiten de stad Valencia, ligt het intacte kasteel van Benisano, ‘Castillo de Benisano’. Het kasteel, gebouwd op de ruïnes van een oude Moorse boerderij in de 15e eeuw, is in 1994 tot nationaal monument uitgeroepen. Dankzij investeringen van de welgestelde families Cavanilles en Villarasa is het kasteel zeer goed onderhouden. Het kasteel had in zijn oude vorm nog een ophaalbrug en gracht. Tegenwoordig zijn deze elementen echter niet meer terug te zien in het kasteel. Bij binnenkomst kom je terecht op een mooie patio, ‘patio de las armas’. Daarnaast zijn de verschillende verblijfsruimten, waaronder een prachtige eetzaal en studeerkamer, te bewonderen.

 • Avinguda del Pou 2, Benisano
 • Website
 • Openingstijden:
  Zaterdag: 17.00 – 21.00 uur
  Zondag: 11.00 – 14.00 uur
  Op maandag t/m vrijdag is het alleen mogelijk om met een groep van minimaal 15 personen (of betaal een extra bedrag) een bezoek te reserveren (10.00 – 14.00 uur en 17.00 – 20.00 uur).
 • Toegangsprijzen:
  Volwassenen: €4,00
  Kinderen t/m 10 jaar: €2,00
  Kinderen t/m 5 jaar: gratis
  Gepensioneerden en Scholieren: €3,00

Sagunto

Het fort van Sagunto, zo’n 30 kilometer ten noorden van de stad Valencia, is een prachtig, uitgestrekt hooggelegen fort op een heuvel in de Sierra de Calderona. Het fort diende ter bescherming van de stad Sagunto, dat vooral bekend staat staat om de oud Romeinse en Iberische overblijfselen. Zo zijn er bijvoorbeeld Romeinse stadsmuren en een prachtig gerestaureerd amfitheater. Het maakt de stad in zijn geheel de moeite waard om te bezoeken! Wil je iets meer lezen over de geschiedenis van Sagunto? Bekijk dan onze pagina over de stad Sagunto.

Het kasteel van Sagunto is in 1931 uitgeroepen tot nationaal monument. Het fort is opgedeeld in 7 verschillende omheiningen/pleinen: la plaza de Almenara, la plaza de Armas, la plaza de la Conejera, la plaza de la Ciudadela, la plaza Dos de Mayo, la plaza de San Fernando y Estudiantes. Binnen deze pleinen zijn verschillende overblijfselen te vinden van bouwwerken uit verschillende culturen en civilisaties die over Sagunto hebben geregeerd: Iberiërs, Romeinen, Goten, Arabieren. Vanaf het hooggelegen kasteel kan je genieten van prachtig uitzicht over de stad zelf en de aangrenzende kustlijn Costa del Azahar.

 • Carrer del Castell 23, Sagunto
 • Website
 • Openingstijden:
  Zomerperiode (1 mei tot 1 oktober):
  Maandag: gesloten
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 20.00 uur
  Zon- en feestdagen: 10.00 – 14.00 uur

  Winterperiode (1 oktober tot 1 mei):
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 18.00 uur
  Zon- en feestdagen: 10.00 – 14.00 uur
  Zaterdag: 17.00 – 21.00 uur
  Zondag: 11.00 – 14.00 uur
  Op maandag t/m vrijdag is het alleen mogelijk om met een groep van minimaal 15 personen (of betaal een extra bedrag) een bezoek te reserveren (10.00 – 14.00 uur en 17.00 – 20.00 uur).

 • Gratis entree

Sax (Alicante)

Het kasteel is momenteel onder constructie.

Op een anderhalf uur rijden van Valencia ligt in de provincie Alicante het pittoreske dorpje Sax. In het oude stadshart bevindt zich een imposant kasteel/fort, gelegen op een steile klif met prachtig uitzicht over het dorpje Sax en de Vinalopó vallei. Het kasteel is gelegen op 524 meter boven zeeniveau.

Samen met de forten in Villena en Biar, is het kasteel één van de drie grote troeven van de Vinalopó vallei. Het kasteel maakte al sinds het tijdperk dat de Moren over dit gebied regeerden onderdeel uit van een krachtige verdedigingslinie. In principe bestaat het fort uit twee grote vierkante torens met elkaar verbonden doorstukken muur met kantelen. De basis van een van de torens is zeer waarschijnlijk Romeins, de andere toren, gebouwd in de twaalfde eeuw met fundamenten uit zelfs de tiende eeuw, is Moors van oorsprong.

 • Carrer Castillo 5, Sax
 • Website
 • Openingstijden:
  Het kasteel is momenteel onder constructie, waardoor rondleidingen niet mogelijk zijn.
  Normaal gesproken dien je je vooraf aan te melden voor het bezoekje. Er wordt een gratis bezichtiging van 45 minuten met gids georganiseerd waarbij je om 10.15 uur verzameld bij de entree. Je kunt je tot uiterlijk de donderdag ervoor tot 20.30 uur (online) aanmelden bij:

  Naam: CEAHM Alberto Sols
  Straat:Carrer de Mayor 30, 03630 Sax
  Tel: 966 313 351
  Bereikbaarheid: maandag t/m vrijdag 16.00 – 21.00 uur

 • Gratis entree

Xàtiva

Op drie kwartier rijden met de auto of een halfuurtje met de trein bevindt zich het prachtige stadje Xàtiva. Het historisch centrum met smalle, knusse straatjes, de plaatselijke gastronomie en het paradepaardje ‘Castillo de Xàtiva’ maken een klein uitstapje naar deze stad zeker de moeite waard! Benieuwd naar wat er allemaal nog meer valt te beleven in het stadje naast een kasteelbezoek? Lees er meer over op onze pagina over Xàtiva.

Het ‘Castillo de Xátiva’

Het kasteel, strategisch geconstrueerd op één van de hooggelegen punten van de ‘sierra Vernissa’, biedt een compleet uitzicht op de stad Xàtiva en de omliggende gebieden. Dit zijn onder meer de Júcar vlakte, Grossa, Mariola en Benicadell gebergten. Het kasteel is in 1931 uitgeroepen tot nationaal monument en bestaat uit twee delen: het oude fundament van de stad van Iberische oorsprong ‘CastilloMenor’ en het Romeinse ‘CastilloMayor’. Na de Romeinse verovering is het stadscentrum geleidelijk verplaatst naar het lager gelegen deel van de stad. Op dat moment is ook gestart met de bouw van het CastilloMayor, wat het CastilloMenor in grootte en hoogte overschrijdt. In de overblijfselen van het kasteel is echter met name islamitische en gotische architectuur te bewonderen.

Om bij het 300 meter hoge kasteel te komen wacht je een steile klim: deze klim brengt je via bergpaden langs mooie bezienswaardigheden en is zeker de moeite waard. Ben je wat minder goed te been of bespaar je jezelf liever een wandeling? Er rijdt twee keer per dag een treintje die je voor €4,20 per persoon naar boven brengt. De vertrektijden hiervan zijn om 12.30 en 16.30 uur.

 • Carretera del Castillo (zonder nummer), Xàtiva
 • Website
 • Openingstijden:
  Zomerperiode (april t/m oktober):
  Maandag: gesloten (behalve op feestdagen)
  Dinsdag t/m zondag: 10.00 – 19.00 uur

  Winterperiode (november t/m maart):
  Maandag: gesloten (behalve op feestdagen)
  Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 18.00 uur

 • Toegangsprijzen:
  Volwassenen: €6,00
  Kinderen van 8 tot 16 jaar: €4,00
  Kinderen tot 7 jaar: gratis