Mislata

Onderwerpen

Je kent Mislata misschien wel van de metrohalte op weg naar het vliegveld. Deze voorstad van Valencia telt niet alleen de dichtstbevolkte gemeente in Spanje, maar kent ook een aantal mooie parken, oude dorpstraatjes en bovendien geweldig eten en drinken!

Mislata: van herberg naar drukste Spaanse gemeente

Ingeklemd tussen het Parque de Cabecera, de nieuwe rivierbedding van de Turia en de stad Valencia, vind je de gemeente Mislata. Mislata heeft net als de wijk Ruzafa een naam uit het Arabisch. De Moren noemden het gehucht Manzil Ata, wat ‘de herberg van Ata’ betekent. Wat begon als een paar huizen en een herberg op de grote weg van Valencia naar Toledo is tegenwoordig de dichtstbevolkte gemeente van Spanje!

Omdat iedereen die vanuit het westen naar Valencia kwam door Mislata moest reizen, is er veel gevochten rondom het dorpje. De beroemde Spaanse held El Cid won hier een belangrijke veldslag tegen de Moren. Tijdens de Spaanse Onafhankelijksoorlog, toen Napoleon probeerde Spanje te veroveren, kampeerde het Franse leger rondom Mislata. Een dag later werd dit leger hardhandig verdreven door Spaanse soldaten uit Valencia. Sindsdien is het gelukkig wat rustiger geweest in deze buurt!

Bezienswaardigheden

De mooiste plekken van Mislata zijn soms een beetje verstopt, maar met deze informatie kun je ze makkelijk vinden!

Het oude Mislata

Tussen Carrer Mayor en Carrer Sant Antoni ligt het oude dorp van Mislata. In dit deel vind je vier prachtige pleintjes:

 • Plaça Constitución,
 • Plaça del 9 d’Octubre,
 • Plaça de la Morería en
 • Plaça del Comte Aranda.

De pleintjes zijn met elkaar verbonden door typisch Valenciaanse smalle straatjes. Op de pleintjes vind je terrasjes en een bakker waar je even lekker kunt bijkomen. Daarnaast vind je op Plaça Constitución de oudste kerk van Mislata, de Iglesia de Nuestra Señora de los Ángeles.

La Cruz Cubierta

Het Overdekte Kruis, vlakbij het Museum van de Geschiedenis van Valencia, geeft de grens aan tussen de stad Valencia en Mislata. Het is een vervanging van een eerder kruis wat gesloopt werd in 1411 en 22 jaar later weer werd herbouwd. Waarom het zo lang duurde voordat de nieuwe landpaal werd gebouwd weet niemand.

Parque de Cabecera

Het veelzijdige Parque de Cabecera ligt tussen het einde van het Turia park en Mislata in. Je vindt hier onder andere de dierentuin Bioparc Valencia, het uitkijkpunt La Montaña Mirador, en een meertje waar je kunt waterfietsen! Als je geluk hebt kun je in dit meer zelfs schildpadden zien zwemmen!

Parque de la Canaleta

Dit park ligt helemaal aan het begin van de oude rivierbedding van de Turia, nog voor het Parque de Cabecera. Met veel groen, basketbal- en voetbalvelden en prachtige speeltoestellen is het de perfecte plek om met het gezin een paar uurtjes door te brengen!

Eten en drinken in Mislata

Omdat de gemeente net buiten de gebruikelijke toeristische routes ligt, moeten de restaurants en barretjes echt hun best doen om reputatie op te bouwen. Je vindt in Mislata dus een paar geweldige plekjes waar ook de Valencianen maar wat graag naar toe komen!

Cervecería Praga Valencia

Dé bar in Mislata voor de echte bierliefhebber. Praga is versierd met foto’s en schilderijen van Praag, volgens de eigenaars “de hoofdstad van het bier”. Het café is beroemd om de grote selectie van binnen- en buitenlandse biertjes. Daarnaast kun je er ook heerlijke burgers en nacho’s bestellen om de ervaring compleet te maken!

 • Passeig Dr. José Mir Pallardo 16
 • Website
 • Openingstijden:
  Dinsdag: 17.30 – 23.30 uur
  Woensdag: 18.00 – 00.00 uur
  Donderdag: 18.00 – 01.30 uur
  Vrijdag en zaterdag: 18.00 – 23.00 uur

Parada Italia

‘Halte Italië’ wordt gerund door een Italiaanse kok die het zijn missie heeft gemaakt om zijn gasten met zijn pasta en pizza’s zich even in Italië laten wanen. De drukte in het kleine, hippe restaurant is een bewijs van zijn succes!

 • Carrer de Xirivella 26 Bajo
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m dinsdag: gesloten
  Woensdag t/m zondag: 13.30 – 16.30 uur en 20.30 – 0.00 uur

Bereikbaarheid van de wijk

Vanaf het einde van het Turia park ga je het Parque de Cabecera in. Zowel aan het begin als het einde van dit park kun je aan de linkerkant Mislata ingaan. De voorstad heeft drie metrohaltes:

 • Nou d’Octubre,
 • Mislata en
 • Mislata-Almassil.

Buslijn 150 verbindt deze voorstad met Valencia en het vliegveld.

Het is natuurlijk ook leuk om een fiets te huren en via het Turia park naar Mislata te fietsen. Vanaf het centrum fiets je in nog geen twintig minuten naar Mislata!

Tips

 • Vanaf Mislata kun je heel makkelijk een wandeling maken of een rondje fietsen over het platteland! Aan het einde van het Parque de Cabecera ligt het politiebureau van Molí del Sol, waarlangs je via een smal weggetje naar de Partida de Dalt kunt gaan. Opeens sta je tussen de landerijen!
 • Vlakbij Mislata kun je de huidige rivierbedding van de Turia ingaan, bijvoorbeeld om een stuk te mountainbiken! Vanaf de rotonde voor de oude hoofdingang van het Hospital Militar (tegenover de McDonald’s) houd je rechts aan en sla je het landweggetje Cuesta Quart Mislata in. Na ruim een kilometer, in een bocht naar rechts, is er een afslag aan je linkerhand, waar een smal weggetje onder de grote snelweg door duikt. Aan het einde van dit weggetje kun je via een loopbrug de rivierbedding in!