Iglesia y Torre de Santa Catalina

Onderwerpen

De Iglesia y Torre de Santa Catalina ofwel ‘De kerk en de toren van de Heilige Catalina’ staat ook bekend als de Templo de Santa Catalina Martír en is gelegen naast het Plaza de la Reina. Deze kerk heeft een rijke geschiedenis; het is een aantal keer veranderd van stijl en de toren is er zelfs later pas bijgebouwd. Lees hier meer over de Iglesia y Torre de Santa Catalina.

Verovering van Valencia door Jaime I

In 1238 veroverde Jaime I met zijn troepen Valencia en zijn doel was om de stad opnieuw te structureren. Dit deed hij door middel van het verdelen van de stad in tien parochiën. Zo behoorde een deel van de stad tot de parochie Santa Catalina. Deze verdeling was niet alleen een manier om te zorgen dat (nadat de Moren waren verslagen door Jaime I) de inwoners Christelijk werden; de stad werd georganiseerd. Ook had deze verdeling administratieve en politieke redenen die handig waren voor de gemeente van de stad. De gemeente was toentertijd samengesteld door vertegenwoordigers die werden gekozen door de parochiën.

Begraafplaats

Vlak naast de Mercado Central, in de straat Carrer de San Fernando, was vroeger de begraafplaats van de kerk Santa Catalina gelegen. Op de plattegrond van PadreTosca (één van de eerste plattegronden in Valencia) in 1704 is deze begraafplaats te zien, maar begin 19e eeuw is deze verdwenen.

Hygiënecontrole

Wat heeft de controle van hygiëne met een kerk te maken vraag je je misschien af? Op zich niet heel veel, behalve dat echt vlak voor de ingang van deze kerk jarenlang een functionaris van de gemeente de hygiëne van de verkoop van producten op de markt in de gaten hield. Verder controleerde hij ook de gewichten en grootte. Grappig is dat je aan de gevel bijna helemaal bovenaan drie stenen ringen kunt zien waarin vroeger de vlag van het tribunaal werd gestoken. Vergeet vooral niet dat er enorme commerciële drukte was op onder andere Plaza Redonda (slagerijen en visboeren) en iets verderop de Lonja de los Mercaderes oftewel de beurs van de kooplui.

Geschiedenis van Iglesia y Torre de Santa Catalina

De Iglesia de Santa Catalina is gebouwd in de dertiende eeuw en is dichtbij de grote kathedraal van Valencia gelegen. Voordat deze kerk hier gebouwd werd, stond er een moskee. De nieuwe kerk werd gebouwd in klassieke Renaissance stijl, totdat er een ernstige gebeurtenis plaatsvond. In 1548 ontstond een grote brand in de kerk, waardoor een groot deel verwoest werd. Het verwoestte deel werd herbouwd in 1785 in een barokke stijl.

Een tijd voor de herstel van de kerk, tussen 1688 en 1705, werd de klokkentoren gebouwd. De klokken in deze toren zijn in 1729 gemaakt in Londen en pas veel later in 1914 werd het klokwerk geplaatst. Deze toren is 56,12 meter hoog en is ontworpen door de architect Juan BautistaViñes (wiens naam is gegrafeerd in een grafsteen in de kerk). Het is een prachtige toren en zeker de moeite waard om goed te bekijken. De toren is zeshoekig, heeft vijf verdiepingen en op de top zie je een kleine koepel. Verder is dit altijd de ‘ingang’ van de bekende buurt Mercat geweest. De klokkentoren van Santa Catalina wordt beschouwd als een van de meest originele barokke torens van de Spaanse architectuur.

Helaas had de kerk te kampen met nog een grote verwoesting. In 1936 werd de Iglesia de Santa Catalina aangevallen en verbrand door Republikeinse milities (burgers met militaire taken). Dit zorgde voor een totale verwoesting van de kerk. Gelukkig is de kerk later in de jaren ‘50 weer opnieuw gebouwd. Bij deze herstel heeft de kerk weer haar gotische stijl gekregen.

De binnenkant van de kerk

De kerk bestaat uit drie ‘koepels’ die ieder bestaan uit zeven delen. De zeven delen worden gevormd door geribbelde bogen. In deze zeven delen zitten glas-in-lood ramen, waar veel licht doorheen komt. In tegenstelling tot andere Valenciaanse gotische kerken heeft de Santa Catalina een kooromgang, wat een ‘rang’ buiten het centrale deel van de kerk is. Ook is het de enige Valenciaanse gotische kerk met een groot en rond glas-in-lood in het hoofd van de kerk. Daarnaast heeft de Santa Catalina veel Franse invloeden.

Het licht in de kerk komt door de vele glas-in-lood ramen die de kerk heeft. In totaal zijn er zeventien ramen, in de koepel vijf en aan beide kanten van het middenstuk zes (dus twaalf in totaal). Op deze ramen staan Christelijke heiligen afgebeeld.Alle glas-in-lood ramen zijn gemaakt tussen 1966 en 1968 in Barcelona.

De Iglesia y Torre de Santa Catalina bezoeken

  • Plaça de Santa Caterina
  • Website
  • Maandag t/m zondag: 10.00-13.00 uur en 19.00-20.00 uur
  • Gratis (toren €2,00)

De omgeving

De kerk is dichtbij La Plaza de la Reina gelegen. Aan dit plein zitten tientallen restaurants, barretjes en winkels. Shop bijvoorbeeld leuke accessoires bij ALE-HOP of Natura of eet lekker tapas in een van de tapasbars. Voor een goed biertje kun je terecht bij bijvoorbeeld een Irish pub, die ook aan het plein gelegen is.

Tegenover de kerk vind je een van de oudste horchaterías van Valencia.Horchata is een typisch Valenciaans drankje. Het is een melkachtig drankje, gemaakt van aardamandelen (ook wel tijgernoten genoemd), water en suiker. De lekkerste horchata haal je bij Horchata de Santa Catalina

Horchata de Santa Catalina

Horchata is een heerlijk verkoelend drankje voor in de warme zomermaanden in Valencia. Naast horchata verkopen ze hier ook onder andere fartons (typisch Valenciaanse zoete broodjes), churros en buñuelos (een soort van oliebollen).

  • Plaça Santa Catalina 6
  • Website
  • Maandag t/m zondag: 8.30 – 21.30 uur