MuVIM

Onderwerpen

In 2001 is in Valencia het MuVIM Museu Valencià de la Illustració i la Modernitat geopend, het Valenciaanse museum van de moderne illustratie. Het is een overheidsinstelling en gebouwd rondom het concept van ‘museo de las ideas’ (museum van de ideeën). Het is een zeer interessant museum en veel meer dan alleen mooie illustraties, er gebeurt namelijk erg veel. Laat je verrassen en lees hieronder waarom je een bezoekje niet mag overslaan.

Veelzijdig en historisch

Oorspronkelijk was het museum een project uit 1995. Het bestaat uit drie ruimtes: een ruimte voor de permanente tentoonstelling, een voor de tijdelijke tentoonstelling en het auditorium en tot slot is er de ruimte voor de bibliotheek, het studiecentrum en de administratie. Er wordt vooral verwezen naar historische gebeurtenissen en de moderne gevolgen daarop, met een focus op de globalisering en sociale en culturele reflectie.

Tentoonstellingen

In het MuVIM museum word je door de afgelopen vijf eeuwen heen geleid, van de middeleeuwen tot aan nu, door de verlichting en de wetenschappelijke en industrieële revolutie. Je vind er één permanente tentoonstelling, “La aventura del Pensamiento” (Het avontuur van de gedachte), van meer dan 2.000 m2 groot.

Erg leuk: je wordt ´meegnomen´ door gidsen in middeleeuwse kleding, als monnik, of als moderne onderzoeker. Hou je van verrassende situaties? Dan is het de moeite waard om een kijkje te nemen! Verder zijn er het hele jaar door ook tijdelijke tentoonstellingen en worden er ook congressen, filmfestivals en educatieve workshops gehouden en is er een bibliotheek en een cafetaria.

Wereldverbeteraar

Het museum heeft als doel om zich in te zetten voor bijvoorbeeld problemen, vooruitgang, mislukkingen, kunst, technieken, ideologieën en culturen die er in de wereld van vandaag zijn. Het beperkt zich daarbij niet tot de lokale gemeenschap, maar kijkt naar de hele wereld.

Voor het museum zijn deze globale kwesties namelijk onderwerp voor activiteiten en het gebruikt het als basis om een publiek debat te stimuleren. Met onder andere de seminars, rondleidingen en educatieve workshops richten zij zich op verschillende doelgroepen.

De architect

Het gebouw van het Museu Valencià de la Illustració i la Modernitat is ontworpen door de Sevilliaanse architect Guillermo Vázquez Consuegra. Het is een stukje moderne architectuur in de stad; veel rechte lijnen, licht en open ruimtes en weinig decoratie. Qua materialen zijn vooral beton, roestvrij staal, glas en steen gebruikt. Aan de voorkant van het gebouw vind je de tuinen van 1,7 hectare die ook door Vázquez ontworpen zijn.

Guillermo Vázquez Consuegra

Vázquez heeft vele gebouwen ontworpen, zoals de Pabellón de la Navegación in Sevilla voor de Wereldtentoonstelling in Sevilla in 1992 en het Museo del Mar y de la Navegación in Italië. Hij heeft ook meegewerkt aan de restauratie van het San Telmopaleis in het Parque de María Luisa in Sevilla. Verder heeft hij ook vele kleinere projecten gedaan, zoals sociale woningen en tuinen.

Oud ziekenhuis

Het museum is heel centraal gelegen, aan de rand van het centrum, waardoor het gemakkelijk lopend te bereiken is. Het ligt in de Ciutat Vella (de Oude Stad), bij de buurt Velluters, waar vroeger het Hospital General van het Koninkrijk van Valencia stond.

Bij het MuVIM museum in de buurt zijn onder andere ook de kerk en het klooster van San Carlos Borromeo, de Katholieke Universiteit van Valencia, het Colegio del Arte Mayor de la Seda, het Centro de Artesanía de la Comunidad Valenciana en de openbare bibliotheek te vinden.

Bibliotheek

De openbare bibliotheek die bij het museum hoort, is drie jaar later dan het museum geopend, in 2004. Het is gespecialiseerd in illustraties en bestaat uit drie collecties die samengevoegd zijn. Eén was de basiscollectie van de bibliotheek, waar later de collectie van de Provinciale Bibliotheek bijgevoegd werd. Weer later kwam hier ook de collectie van het Valenciaans Instituut voor Studies en Onderzoek bij. Het is altijd leuk om binnen bij de bieb even een kijkje te nemen!

Praktische informatie

 • Carrer de Quevedo 10 / Carrer de Guillem de Castro 8
 • Website
 • Openingstijden:
  Dinsdag tot en met zaterdag: 10.00 – 14.00 uur en 16.00 – 20.00 uur
  Zondag en feestdagen: 10.00 – 20.00 uur
 • Toegangsprijzen:
  €2,00 (normaal ticket)
  €1,00 (groepen van tien of meer mensen, studenten en kinderen van 7 tot 16 jaar)
  Gratis entree voor Kinderen onder de 7 jaar, invaliden, gepensioneerden en leden van grote gezinnen
  Gratis entree voor iedereen op zaterdag, zondag, feestdagen en op 18 mei (internationale museumdag)

Tips

 • Het MuVIM ligt aan de rand van het centrum, leuk is om aansluitend de wandelroute van Verrassend Valencia te doen. In 7 minuten lopen ben je al bij het beginpunt!
 • Hou in gedachte dat je voor de tentoonstelling ´La aventura del pensamiento´ wel moet reserveren. Geef daarbij aan dat je de tentoonstelling graag in het Engels (Inglés) wil zien.