Iglesia y Convento de Santo Domingo

Onderwerpen

Een bijzonder monument in Valencia is de Iglesia y Convento de Santo Domingo, ofwel de kerk en het klooster van de Heilige Domingo. Sinds 1931 hoort deze kerk (en klooster) op de lijst van Nationaal Artistieke Monumenten. Een erg mooi gebouw en zeker de moeite waar om eens vanbinnen te bekijken!

Stichting van het klooster

In 1239 werd het klooster opgericht door Fray Miguel de Fabra, een Dominicaanse theoloog. Hij was de biechtvader van Koning Jaime l. Op 14 april in 1239 werd dan ook de eerste steen van het klooster door de koning gelegd en hierbij verleende hij het klooster aan de Dominicanen. In 1250 werd het klooster uitgebreid met een kerk en in 1382 werd er zelfs nog een stuk aan de kerk bijgebouwd! Je kunt je dus vast voorstellen dat het monument vandaag de dag erg groot is geworden. En alsof al deze bouwwerken nog niet genoeg waren, werd in 1640 de grote klokkentoren die bij het Convento de Santo Domingo hoort bijgebouwd. Daarnaast heeft het klooster een heel grote binnentuin, wat ook wel een patio wordt genoemd. Leuk om te weten is dat dit het eerste klooster is dat in Valencia werd gebouwd.

Architectuur

Het eerste deel van het klooster is gebouwd in een gotische stijl (14e en 15e eeuw), wat terug te zien is in de kapellen en aan de mooie gotische bogen, maar er zijn ook neoclassistische en renaissancistische elementen te zien. In de 17e eeuw werd er een tweede deel bijgebouwd bij het klooster onder leiding van de architect Francisco Padilla.

Kunst

Verschillende schilderijen die eerst in het klooster hingen zijn vandaag de dag te zien in het Museo de Bellas Artes, oftewel het museum van schone kunsten. Dat zijn voornamelijk altaarstukken of retabels die terug te zien zijn op de begane grond van het Bellas Artes museum.

Van kapel tot cel

Er zijn veel bijzondere kapellen te zien in het klooster, zoals de ‘Capilla Real of Capilla de los Reyes’. Maar daarnaast is het ook de moeite waard om een kijkje te nemen in de ‘Celda de San Vicente Ferrer’, de cel van de heilige Ferrer. Deze dominicaanse heilige woonde namelijk van 1378 – 1396 in deze ruimte. In 1553 werd de cel een kapel.

Functies van het klooster

Het klooster heeft een rijke geschiedenis en heeft daarmee verschillende functies vervuld. Het klooster diende bijvoorbeeld als locatie voor speciale gelegenheden, zoals de bruiloft van Koning Filips lll en zijn vrouw Margarita de Austria. Daarnaast diende het klooster als hoofdkwartier van het Koninklijke parlement, een kazerne voor Franse troepen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog en het het heeft zelfs gediend als woning voor de beschermheilige van de stad San Vicente Ferrer. In 1835 werd het klooster weer bezit van de Dominicanen. Vandaag de dag dient het klooster als het Militair Hoofdkwartier van Valencia.

Iglesia y Convento de Santo Domingo bezoeken

  • Plaça de Tetuán 22
  • Website
  • De kerk is niet toegankelijk voor bezoekers, alleen als je een mis bijwoont. Deze vinden dagelijks plaats om 11.00 uur en op zondag om 12.00 uur.

Tips

Heb je het Convento de Santo Domingo gezien? Er is nog veel meer te bekijken en ontdekken vlakbij!

  • Als je de straat schuin oversteekt, sta je in ‘Los Jardines de la Glorieta’ tussen mega indrukwekkende bomen. Een aanrader om een kijkje te nemen!
  • Ben je op zoek naar meer cultuur? Dan zit je in Valencia goed! Er zijn talloze monumenten om te bezoeken. Lees hier meer informatie over de bezienswaardigheden in Valencia of kerken in Valencia.