Feria de Julio

Onderwerpen

Misschien heb je wel eens gehoord van Feria de Julio: dé zomerfeestmaand van Valencia! Gedurende de hele maand vinden er dagelijks allerlei activiteiten plaats in de sinaasappelstad, met onder andere (openlucht)concerten, vuurwerkshows, een bloemengevecht, marktjes, theatervoorstellingen, traditionele dansoptredens en stierengevechten. In juli in Valencia? Dan hoef je je niet te vervelen!

Feestend de zomer door

Valencia in de zomer is een en al feest. De hele maand juli staat in het teken van Feria de Julio, met elke dag verschillende activiteiten. Zo vinden er behoorlijk wat grote (openlucht)optredens en concerten van grote namen plaats en kun je altijd wel ergens terecht voor een feestje. Het openingsconcert aan het begin van de feestmaand is altijd een groot spektakel, maar ook de rest van de maand vinden er bijna iedere dag optredens plaats door de hele stad. De gemiddelde prijs van een concert ligt op €25,00. Ook zijn er veel dans- en theatervoorstellingen, net als vuurwerkshows, marktjes en natuurlijk het bloemengevecht.

Batalla de Flores

Hét hoogtepunt van Feria de Julio! De laatste zondag van juli vindt elk jaar het bloemengevecht plaats bij de Puente de las Flores (bloemenbrug) op de Paseo de la Alameda om 20.00 uur ‘s avonds. Want dat is wat ‘Batalla de Flores’ betekent. Wat je je hierbij moet voorstellen? Beeld je met bloemen versierde paradewagens in die rijden door de straten. Op deze wagens staan fallera’s in prachtige traditionele kleding. Wanneer bekend is gemaakt wie dit jaar de mooist versierde wagen (bloemencorso) heeft, klinkt er een keiharde knal. Vanaf dat moment mag het publiek los en mogen de fallera’s bekogeld worden met bloemen. Honderdduizenden bloemen vliegen door de lucht in de richting van de fallera’s. Het gevecht vindt plaats tussen deze fallera’s en het publiek aan de zijlijn. Toch is de strijd niet oneerlijk, want de fallera’s beschikken over tennisrackets om de bloemen weer terug het publiek in te meppen. Het bloemengevecht duurt ongeveer een uur, waarbij aan het einde van het spektakel een tapijt van prachtig gekleurde bloemen over de straten is ontstaan. Dit jaar is het de 131e editie van het ‘Batalla de Flores’.

Meedoen met ‘Batalla de Flores’?

Wees dan op tijd! Wanneer je er vroeg bij bent, heb je nog kans om een stoel te bemachtigen voor een paar euro. Maar let op, vanaf de stoel mag je alleen kijken! Als je mee wilt doen met het bloemen gooien, betaal je €30,00. Hier krijg je een pakket met bloemen voor, genoeg voor zes personen.

Gran nit:

‘Gran Nit’ betekent letterlijk ‘grote nacht’. Het is een magische dag en nacht waarbij Valencianen en toeristen samenkomen om de zomer te vieren. Er zijn muzikale en dansoptredens in verschillende delen van de stad, paellawedstrijden, kleurrijke parades en vuurwerk. Ook is er toegang tot musea de hele nacht door! Kortom: cultuur, smaak en een feestelijke sfeer vullen de straten van de binnenstad.

Gran Nit 20 juli

Op 20 juli 2024 wordt de Gran Nit gevierd op meerdere locaties: op plaza Ayuntamiento, Plaza de la Reina, Plaza de la Virgen, Plaza del Patriarca, Marina del Sur en Parque Central. Een feestelijke combinatie van circus, theater, muziek en dans.

Voorselectie Falleras en Falleros

Tijdens de Feria de Julio vindt de voorselectie plaats van de falleras en falleros, oftewel de vertegenwoordigers van het festival Las Fallas dat elk jaar in maart plaatsvindt in Valencia. Het hoogtepunt van dit feest vindt tussen 14 en 18 maart 2024 plaats, maar de festiviteiten beginnen al op de laatste zondag van februari. Dit feest bestaat uit super grote beelden die vaak politieke standpunten uitbeelden, vuurwerkshows (mascleta’s), veel en lekker eten (churro’s!) en natuurlijk de optochten door de falleras en falleros. De voorselectie voor de falleras en falleros vindt gedurende de hele maand plaats op allerlei verschillende plaatsen in Valencia. Wie weet spot jij wel een Valenciaanse in haar prachtige traditionele jurk!

Concerten in Jardines de Viveros

Tijdens de Feria de Julio vinden er veel muziekoptredens plaats. De hele maand door zijn er optredens door heel de stad. Veel live muziek optredens zijn gratis. Bijzondere concerten vinden plaats in de Jardines del Real (ook wel Jardines de Viveros genoemd) met bekende internationale en Spaanse artiesten, zoals Julieta Venegas, Beret en India Martínez. Hier dien je wel tickets voor te kopen via de website van de Viveros concerten.

Agenda Conciertos Feria de Julio 2023

2 juli Sergio Dalma bij Jardines de Viveros
3 juli Luz Casal bij Jardines Viveros
4 juli Niña Pastori bij Jardines de Viveros
5 juli Los Zigarros bij Jardines de Viveros
6 juli Taburete bij Jardines de Viveros
7 juli Camela bij Jardines de Viveros
10 juli India Martínes bij Jardines de Viveros
11 juli Geniet van Beret bij Jardines de Viveros
12 juli Antoñito Molina bij Jardines de Viveros
13 juli Pablo López bij Jardines de Viveros
14 juli The Cult bij Jardines de Viveros
16 juli Wos bij Jardines de Viveros
17 juli Gilberto Santa Rosa bij Jardines de Viveros
18 juli Carlos Vives bij Jardines de Viveros
19 juli El Arrebato bij Jardines de Viveros
20 juli Julieta Venegas bij Jardines de Viveros
21 juli Bertín Osborne bij Jardines de Viveros
23 juli Revolver bij Jardines de Viveros

Rototom Reggae Launch Party

Rototom is hét reggae festival van Europa en trekt in de zomer langs allerlei Europese bestemmingen. In augustus wordt een week lang feest gevierd tijdens het Rototom Sunsplash festival in het strandplaatsje Benicàssim, op drie kwartier rijden van Valencia. Maar tijdens Feria de Julio vindt er alvast een fijn voorproefje plaats van dit gezellige, laidback festival vol ska, reggae en soft rock in de Jardines de Viveros. Rototom is niet zomaar het grootste festival van Europa geworden. Op voorgaande edities traden onder meer Jimmy Cliff, Sean Paul, Shaggy en Damian Marley op.

Kermis

Twee keer per jaar vindt in Valencia een kermis plaats. Tijdens de Feria de Julio staat deze kermis in het Turia park. In het Turia park is tijdens de juli feestmaand een evenementenlocatie, tussen de twee bruggen Puente de la Exposición en de Puente de las Flores in. Van 23 juni tot 3 augustus is de kermis hier ook opgebouwd. De kermis is dagelijks geopend van 18.30 – 1.00 uur en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 2.00 uur. Er is een kindergedeelte met kleinere achtbanen en spelletjes. Wat je er onder andere vindt: een reuzenrad, botsauto’s, booster en een Vikingboot. Vooral ’s avonds is het erg gezellig op de kermis met Spaanse muziek, suikerspinnen, nog meer lekkere hapjes en… veel locals! Extra leuk: attracties en spelletjes zijn vaak wat goedkoper dan je gewend bent. Soms kun je zelfs spelletjes doen voor €1!

Vuurwerkshows

Valencia is een echte vuurwerkstad. Bij bijna elke feestelijke gelegenheid worden er vuurwerkshows gehouden in de stad. Elke zaterdag in juli vinden om middernacht vuurwerkshows plaats in verschillende delen van de stad. Deze vuurwerkshows worden ook het Festival de Pirotecnia genoemd. Er gaan dan honderden kilo’s kruit de lucht in. De vuurwerkshows vinden elk op een andere plek plaats, op een andere tijd.

Data vuurwerkshows 2024

Zaterdag 1 juli 00:00 uur openingsvuurwerk op Plaza Ayuntamiento
Zaterdag 13 juli bij Puente de Monteolivete
Zaterdag 20 juli 00:00 uur bij de haven
Vrijdag 27 juli 00:00 uur op Plaza Ayuntamiento

Kleine Fira voor kinderen 

Voor de kleine Fira feestgangers is een geweldig familieaanbod, met een circusshow of de Menuda Fira in het Benicalap Park (8-10 juli) en het Central Park (15-17 juli). Ook worden er veel andere muzikale en theatrale optredens en spellen georganiseerd voor kinderen. 

Jazzfestival in Palau de La Música

Tegelijkertijd met het Feria de Julio, vindt in de eerste helft van juli het Jazz Festival (25e editie) plaats in het Palau de la Música. Wat je kunt verwachten? Legendarische jamsessies en een gratis concert om het festival te openen.

Stierenvechten

In Valencia worden er nog steeds stierengevechten georganiseerd. Vanwege de niet-diervriendelijke aard van dit ‘evenement’, raden we aan geen stierengevecht te bezoeken.

‘Vroegâh’

Op 21 juli 1871 vond de allereerste editie van het Feria de Julio plaats. Oorspronkelijk was Feria de Julio een jaarlijkse markt met verschillende lokale producten, zoals lokale Spaanse hapjes en wijnen. Naast de verkoop van (lokale) producten op de markt waren er onder meer plantententoonstellingen en kleurrijke parades. Kortom: het festival was nog lang niet wat het vandaag de dag is! Pas twintig jaar later werd het bloemenfestival ‘Batalla de Flores’ onderdeel van het festival. In de jaren die volgden werd het Feria de Julio steeds verder uitgebreid met meer evenementen, zoals optredens en concerten in de buitenlucht en stierengevechten.