San Vicente Ferrer

Onderwerpen

Jaarlijks wordt, op de tweede maandag na Pasen, de dag van San Vicente Ferrer gevierd. De meeste supermarkten (en sommige winkels) zullen gesloten zijn en de Valencianen hoeven niet te werken. Op deze dag (op maandag 8 april in 2024) wordt San Vicente Ferrer herdacht, de beschermheilige van de stad Valencia. Wat gebeurt er nog meer op deze dag… en wie was Vicente Ferrer eigenlijk?

Wie was Vincente Ferrer?

Op 23 januari in het jaar 1350 werd Vicente Ferrer geboren in Valencia, uit een gezin met goede banden met de hogere stand. Hij was een van de belangrijkste predikers van zijn tijd. Zijn leven begon alleen niet zo. Hij begon met zijn studie Latijn. Al vroeg in zijn leven, toen hij zeventien jaar oud was, sloot hij zich aan bij de dominicanen. Door hogere leden van de dominicanen werd hij naar Lleida, Barcelona en Toulouse gestuurd om daar zijn studie af te ronden. In Lleida was Vincente ook nog eventjes docent.

Wat wordt er gevierd?

Jaarlijks wordt San Vicente Ferrer in Valencia herdacht, de tweede maandag na Pasen (Eerste Paasdag). Sommigen bezoeken op deze dag het Casa Natal de San Vicente Ferrer. Eigenlijk beginnen de ‘festiviteiten’ al de zondag ervoor. Het beeld van Vincente Ferrer wordt naar verschillende altaren gebracht. Op de maandag wordt een mis gehouden en daarbij worden bloemen aangeboden bij het Casa Natal. Tot slot wordt er in de namiddag een processie gelopen rondom de Kathedraal van Valencia. Verder worden er op verschillende plekken door kinderen de wonderen van San Vicente Ferrer nagespeeld. Echter maken de meeste Valencianen er vaak een recreatieve dag van.

Wanneer wordt San Vincente Ferrer gevierd?

In 2024 zal de dag van San Vicente Ferrer op maandag 8 april vallen.

Visioen van Vicente Ferrer

In de veertiende eeuw ontstond er een scheiding in christelijk Europa, door het kiezen van een nieuwe paus. Vicente Ferrer was in deze tijd nog steeds bezig met studeren, maar was tegelijkertijd ook leraar. Dit was tussen 1385 en 1390. Rond deze tijd wilde men Vicente graag als paus. Het voelde alleen niet helemaal goed voor Vicente en ineens werd hij ziek. Zelfs zo ziek dat het hem bijna zijn leven kostte. Op 3 oktober kreeg hij een visioen en dit veranderde zijn leven compleet. Hij werd geen paus, maar wijdde zijn leven aan het rondreizen om te prediken.

Compromis van Caspe

Een heel belangrijk moment voor de toekomst van Spanje was de bijdrage van Vicente Ferrer tijdens het Compromis de Caspe. In april in het jaar 1412 kwam hij aan in Caspe (plaats in de provincie Zaragoza) en hij zou Valencia vertegenwoordigen. Er was namelijk onduidelijkheid over de troonopvolger van het Koninkrijk van Aragon (waar Valencia toentertijd bij hoorde) en verschillende belangrijke vertegenwoordigers hebben toen gestemd over wie de troon zou opvolgen.

Oorspronkelijk was Vicente Ferrer nummer 8 in de lijst qua hiërarchische rangorde, maar vanwege zijn prestige en morele druk werd hij nummer 1. Hij stemde voor Fernando de Antequera net zoals zijn broer en vijf andere vertegenwoordigers van Aragon en Valencia. Twee vertegenwoordigers stemden voor de Graaf van Urgel, één iemand zag af van zijn stemrecht en één iemand bleef neutraal. Uiteindelijk werd het dus Fernando de Antequera en de verhalen gaan dat wat volgelingen van de graaf van Urgel daar niet heel erg blij mee waren en een aantal hem dan ook wilde vermoorden, maar uiteindelijk is dat niet gelukt.

Vicente Ferrer was een belangrijk persoon uit zijn tijd. Sommigen omschrijven hem als een sleutel voor de toekomst van Spanje. Er zijn twee verhalen over de houding van Vicente Ferrer ten opzichte van joden. Het ene verhaal is dat hij een van de grootste antisemitisten uit de geschiedenis van Spanje was en dat zijn motto ‘dopen of doden’ was. In zijn tijd was er namelijk veel geweld tegen joden en werden veel joden tot het christendom bekeerd. Anderen zeggen dat Vicente Ferrer juist wel heel positief tegenover de joden stond en zij ontkennen dat hij deze dingen heeft gedaan. Tot op heden zullen we het dus nooit zeker weten.

Wat wel zo was, was dat de personen die zich bekeerd hadden, een speciale behandeling kregen van Vicente Ferrer. Hij investeerde in hun opleiding en onderwijs en zou pensioenen regelen.

Ernstig ziek

In zijn laatste jaren reisde Vicente Ferrer door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk waar hij door bleef gaan met prediken. Hij werd ernstig ziek en besloot terug te gaan naar Valencia. Maar er kwam een erge storm in Vannes (Frankrijk). Hij zag dit als een teken van God om terug te gaan naar Vannes om daar zijn laatste dagen door te brengen. Hier stierf hij op 5 april 1419. Zijn graf is in de kathedraal van deze stad te vinden.

Heilig verkozen

Rond 1431 werden het leven, de beslissingen en de werken van Vicente Ferrer bestudeerd door een aantal monniken. Zij zagen dat hij fundamentele bijdragen aan de stad Valencia had geleverd. Op 29 juni 1455 werd er gestemd in de Raad van Kardinalen. In dat jaar werd Vicente Ferrer heilig verklaard. Toen mocht hij San Vicente Ferrer genoemd. San is een afkorting van ‘santo’, het Spaanse woord voor ‘heilige’. Hij is tegenwoordig een van de belangrijkste beschermheilige van de Comunidad Valenciana (de regio Valencia; hier vallen de provincies Alicante, Valencia en Castellón onder).

Geboortehuis van San Vicente Ferrer

In Valencia kun je het huis van San Vicente Ferrer vinden, Casa Natal de San Vicente Ferrer. Dit betekent eigenlijk het Geboortehuis van San Vicente Ferrer. Echter heeft het huis vrij weinig met zijn geboorte te maken. Het was zijn ouderlijk huis, maar tegenwoordig is er weinig meer van over. Hij is wel op deze plek geboren, maar niet in dit huis. Het huis heeft twee ingangen, bij Carrer del Pouet de Sant Vicent en Carrer del Mar (hier vind je ook een bijbehorende kerk). In de kerk is een altaarstuk met een beeld uit dennenhout van San Vicente. Sommigen zeggen dat dit dennenhout afkomstig is van een boom uit de tuin van het huis van San Vicente en zijn ouders… Sinds 1573 is het Casa Natal de San Vicente Ferrer eigendom van de stad Valencia.

Wanneer je het huis binnenstapt vanaf Carrer del Pouet de Sant Vicent, kom je eerst in een lobby-achtige ruimte. Vroeger was dit een open binnenplaats. Aan de muur hangt een stenen bak met vier kranen. Boven deze wasbak zie je op de tegels de doping van San Vicente Ferrer. Deze zijn rond 1750 gemaakt. Daarnaast zijn gedeeltes van de muur bedekt met tegels uit de achttiende eeuw waar de verschillende wonderen van San Vicente Ferrer worden uitgebeeld.

 • Carrer del Pouet de Sant Vicent 1
 • Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 13.00 en 17.00 – 19.00 uur
  Zaterdag: gesloten
  Zondag: gesloten
 • GRATIS

Tips!

 • Toch echt een boodschap nodig op deze dag? Supermarkten Carrefour en Opencor zijn 365 dagen per jaar geopend. Ook de meeste wijkwinkeltjes, zoals ‘fruterias’, zullen geopend zijn.
 • De meeste bezienswaardigheden zijn geopend (zoals de Stad van Kunst en Wetenschappen) en de dierentuin Bioparc en sommige bezienswaardigheden/musea hebben aangepaste openingstijden.
 • Sommige winkelcentra, zoals Centro Comercial Bonaire, zijn gesloten met de dag van San Vicente Ferrer. Gelukkige zijn andere, zoals Centro Comercial Aqua en Centro Comercial El Saler, wel geopend. Check voor de zekerheid even de website van het winkelcentrum dat je wil bezoeken.