Segorbe

Onderwerpen

Zo’n 50 kilometer ten noorden van Valencia is het dorpje Segorbe gelegen (in de provincie Castellón). Voor de meesten zal het dorp niet bekend klinken, het heeft bijvoorbeeld slechts ca. 9.000 inwoners. Wanneer je op zoek bent naar een kijkje in het Valenciaanse leven met interesse voor kunst en cultuur, dan zit je in Segorbe (Sogorb in het Valenciaans) goed voor een dagtrip.

Even de geschiedenisboeken in

De geschiedenis van Segorbe gaat tot ver terug. Vanuit de Prehistorie en vooral vanuit de Bronstijd zijn er (menselijke) resten gevonden. Dit gebeurde ook in het ‘Cerro de Sopeña’, de plek die we tegenwoordig kennen als Segorbe. De aanwezigheid van volkeren op deze plek wordt verklaard, omdat het gebied op een strategische plek gelegen was tussen de Middellandse Zee en de stad Aragon.

Eén van de eerste eigenlijk noemenswaardige gebeurtenissen uit de geschiedenis van Segorbe, is toen de islamitische overheersing startte. Zayd Abu Zayd was de naam van de overheerser en hij werd gouverneur van Valencia. In 1229 werd hij afgezet en vluchtte hij naar Aragon. Koning Jaime veroverde het gebied en hij koos Segorbe als basis voor zijn volgende verovering: Valencia.

In de achttiende eeuw groeide Segorbe weer. Niet alleen de plaats, maar ook op cultureel en economisch gebied werd het rooskleuriger. Op een gegeven moment was het zelfs, samen met Castellón de la Plana, de grootste stad van de provincie. Helaas kwam de Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814) om de hoek kijken. Aan het eind van de negentiende eeuw raakte Segorbe in verval en de bevolking bleef stabiel tussen de 7.000 en 8.000 inwoners. Dit bleef zo tot het begin van de 20e eeuw. Segorbe verloor steeds meer aanzien en macht, mede door de opkomst van Castellón de la Plana en de stedelijke vorming aan de kust. Aan het begin van de 21e eeuw begon de bevolking toch weer iets toe te nemen en veranderde Segorbe. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste bestemmingen voor het toerisme in het binnenland van de regio Valencia. Sindsdien is de agrarische sector vooral van belang voor de plaats. Zo’n 150 hectare wordt gebruikt voor citrusbomen, daarnaast vind je er ook veel peren-, kersen- en olijvenbomen.

Cultuur snuiven

Voor een kleine plaats als Segorbe, is er wel ontzettend veel te zien. Vooral in het historisch centrum is de dichtheid aan belangrijke gebouwen hoog. Zo hoog zelfs dat het centrum van Segorbe is opgenomen als Cultureel Erfgoed. En dan te bedenken dat de plaats is beheerst door verschillende bevolkingsgroepen… Een greep uit de bezienswaardigheden van Segorbe:

Catedral Basílica de Segorbe

Eén van de meest indrukwekkende gebouwen van Segorbe is de kathedraal, gebouwd in de 13e eeuw en bevestigd aan de stadsmuur. Voorheen was er op deze plek een ‘mezquita’ gevestigd, oftewel een moskee uit de Arabische overheersing. De bouw van het huidige gebouw startte in 1246 met het idee een gotische kathedraal te creëren met romaanse elementen. In de loop der jaren was de kathedraal onderhevig aan verbouwingen en aanpassingen. Aan het eind van de 18e eeuw werd besloten een gehele make-over te doen. De nieuwe kathedraal bleef in de gotische stijl, maar kreeg nu ook neoklassieke elementen. Iets eerder, rond de 14e en 15e eeuw, werd er een klooster bij gebouwd wat uit twee verdiepingen bestaat. Hier vind je tegenwoordig het bijbehorende museum, waar onder andere schilderijen (14e tot 16e eeuw) kunnen worden bewonderd.

Arco de la Verónica

De Arco de la Verónica is een poort in de oude stadsmuur. Vanwege de bouwstijl denken velen dat het een poort van Arabische oorsprong is. Grappig weetje: de poort en het stukje oude stadsmuur worden omringd door moderne gebouwen, een apart gezicht!

Torre de la Cárcel

Aan de oude toegangspoorten van de stad waren ook verschillende torens bevestigd, zo ook de Torre de la Cárcel. De toren van ruim 20 meter hoog, bestaande uit twee verdiepingen, werd vanaf de 14e eeuw gebruikt voor gevangenen.

Tot rust komen in de natuur

Segorbe combineert cultuur met natuur feilloos. Om de rechterkant van de plaats kronkelt de Palancia rivier. Deze rivier start in het El Toro gebergte en 85 kilometer later mondt deze uit in zee bij Sagunto. Daarnaast is Segorbe tussen twee natuurparken ‘ingesloten’. Ten noorden van de plek is het Parque Natural Serra d’Espadà gelegen en ten zuiden vind je een van de bekendste natuurparken van Valencia: Parque Natural de la Serra Calderona.

Gastronomie van Segorbe

De regio Valencia staat bekend om de paella, ook in Segorbe kun je terecht voor het smakelijke rijstgerecht. Echter heeft de plaats ook nog een aantal eigen pareltjes. De keuken is namelijk Valenciaans met die van Aragon gecombineerd. Zo smullen de locals van ‘arroz al horno’ (rijst uit de oven), ’empedrao’ (rijstgerecht met witte bonen, kabeljauw, knoflook en saffraan) en ‘olla segorbina’.

Dit laatste gerecht komt uit Segorbe. Een ‘olla’ is een typerend gerecht voor de hele provincie en is een soort soep/stoof. In de versie van Segorbe worden hambot, kalfsvlees, varkensbotten, -staart, -oor, -snuit, -dravers, spek, ui, witte bonen en aardappelen toegevoegd, een bijzonder gerecht. Opvallend voor de (eenvoudige) keuken van Segorbe is, is dat het gekenmerkt wordt door het vele gebruik van producten van het platteland. Bijzonder om te weten, is dat het aanbod aan olijfolie erg groot is in Segorbe. De olijven komen uit het berggebied Serra d’Espadà en de olie die ervan wordt gemaakt, is beroemd sinds de middeleeuwen. Opvallend aan de olie is de milde en fruitige smaak en de lage zuurgraad.

Hapje eten

Gastroadictos Ilusión + Diversión

Een restaurant dat boven de andere uitsteekt vanwege kwaliteit én service? Dat zie je niet vaak in Spanje! Bij Gastroadictos Ilusión + Diversión is dit wel het geval. Mooi opgediende gerechten, smakelijke hapjes en ook nog eens voor een betaalbare prijs. Moleculair koken, aparte combi’s en nog meer! Wekelijks veranderen de twee proefmenu’s, je weet dus niet wat je te wachten staat…

 • Carrer del Palau 22
 • Website
 • Openingstijden:
  Woensdag t/m vrijdag: 13.00 – 17.00 uur
  Zaterdag: 12.00 – 01.30 en 21.00 – 00.00 uur
  Zondag: 13.00 – 17.00 uur

Zzz…

Hotel Spa Martín el Humano

Hotel Spa Martín el Humano is gevestigd in een oud ziekenhuis uit de 18e eeuw. In 2012 is alles gerenoveerd en tegenwoordig kun je hier ontsnappen aan de werkelijkheid… Het hotel heeft een warme uitstraling door de parketvloer, houten details en het type lichtinval. Er zijn 37 kamers, voor elk gezelschap iets. Met een gezin kun je bijvoorbeeld voor de Dúplex kamer gaan, waarmee je als het ware in een huisje zit. Voor ‘n romantische get-away kun je voor de Suite gaan, waarbij je een jacuzzi op de kamer hebt, heerlijk! Na een dag cultuur snuiven of genieten in de natuur van Segorbe, kun je in het hotel bijkomen in de spa. Hier kun je gebruikmaken van onder andere een Turks bad, een droge sauna en een voetenbad. Daarnaast worden er verschillende massages en behandelingen aangeboden. Al met al kun je in Hotel Spa Martín el Humano helemaal tot rust komen! Kijk op Hotel Spa Martín el Humano voor meer informatie, beschikbaarheid en de actuele prijzen.

Prijs: Vanaf €80,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★★★★      Hotelbeoordeling: 8.0+

Apartamento de la Montaña

Een eigen appartement is toch altijd fijn. Zo heb je alle rust en de mogelijkheid om zelf wat lekkers klaar te maken. Dit appartement heeft een oven, magnetron en alle ruimte in de koelkast. Na het eten op het balkon kan je heerlijk in de zithoek ploffen voor de televisie of genieten van een warm bad. Zin in een groter waterspektakel? Dat kan ook, want er is een waterpark dichtbij de accommodatie! Kijk op Apartamento de la Montaña voor meer informatie, beschikbaarheid en actuele prijzen.

Prijs: Vanaf €63,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren: ★★★      Hotelbeoordeling: 9.5+

Bereikbaarheid

 • Auto: in ca. 50 minuten via de V-21 en de A-7 te bereiken. Het laatste stuk rijd je over de A-23. Kijk hier voor meer informatie over het huren van een auto.
 • Bus: met busmaatschappij Herca, een aantal keer per dag tussen Valencia en Segorbe. Kijk op hun website voor de vertrektijden.
 • Trein: met de Cercanías lijn C5 (stoptrein voor korte afstanden) van Renfe zo’n 1,5 uur vanaf Estación del Norte. Een enkeltje met de trein kost € 6,10. Deze tickets kun je kopen op het treinstation van Valencia.

Tip!

 • Met kinderen in Segorbe, toe aan wat verkoeling in de zomermaanden en geen zin om naar de kust te rijden? Good to know is dat er een waterpark/zwembad in de plaats is: Segóbriga Park. Tip: Kom vroeg! In juli en augustus kunnen er ‘s ochtends al rijen staan!