Levante UD

Onderwerpen

De meeste mensen kennen Valencia CF als de voetbalclub van Valencia. De bijnaam van Levante UD en de supporters is Las Granotas, wat ‘De Kikkers’ betekent. Deze bijnaam kreeg de ploeg, omdat het vorige stadion voor 1969 aan een kanaal lag waar veel kikkers in het water zaten. Helaas speelde Levante in 2016/2017 in la Segunda División, maar vanaf het seizoen van 2017/2018 is Levante weer omhoog geklommen. Momenteel spelen ze in de Primera División! Mocht je eens een wedstrijd van Levante willen bezoeken of meer informatie over de club willen? Lees dan snel verder…

Ontstaan van de club

Levante UD is opgericht in 1909 onder de naam Levante Fútbol Club. De naam Levante komt van het gelijknamige lokale strand. Levante was een baanbrekende voetbalclub in de regio, andere voetbalclubs waaronder ook Valencia CF werden pas later opgericht. In 1909 werd in de regio Valencia ook de voetbalclub Gimnástico Fútbol Club opgericht. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog van 1936 werd het speelveld van Levante verwoest, maar het team bleef intact. In 1937 won de club de Copa de la República door de finalewedstrijd te winnen van Valencia CF. Dictator Franco heeft na de burgeroorlog de beker ongeldig laten verklaren. Uiteindelijk heeft het Spaanse parlement alsnog de overwinning erkend op 25 september 2007. Gimnástico behield het speelveld tijdens de burgeroorlog, maar verloor het grootste gedeelte van zijn team. Na de oorlog fuseerden de twee clubs daarom tot Levante Unión Deportiva, de huidige naam van de club.

De eerste speeljaren

De eerste wedstrijden van Levante werden gespeeld op een stuk grond bij de haven dat in handen was van een handelaar in parfum. In 1934 maakte Levante haar debuut in de Tweede Divisie van Spanje. In de jaren die volgden won de club een aantal grote regionale competities en haalde het de halve finale van de Spaanse Beker, hiervoor werden onder andere Valencia CF en FC Barcelona verslagen. In 1960 speelde de club voor het eerst in La Liga.

Rivaliteit

Zoals veel voetbalclubs die dezelfde stad vertegenwoordigen, zijn ook Valencia en Levante rivalen van elkaar. In 1919 werd de eerste derby Levante – Valencia gespeeld, Levante verloor toen met 0-1. Wanneer je tijdens deze derby in Valencia bent, is het zeker de moeite waard om deze wedstrijd te bezoeken. Mocht je geen kaartjes kunnen bemachtigen, dan is het kijken van de wedstrijd in een van de vele barretjes in Valencia ook een aanrader. Je proeft dan goed de sfeer van het Spaanse voetbal. Wil je meer weten over Valencia CF? Kijk dan eens hier.

Speelschema en tickets

In het Estadi Ciutat de València kun je de wedstrijden van Levante bekijken. Kaartjes voor de wedstrijden zijn te koop bij het stadion zelf (ook vaak nog vlak voor de wedstrijd en bij verschillende winkels in Valencia). Kijk ook eens op de website van Levante UD.

  • Estadi Ciutat de València
    Carrer de Sant Vicent de Paül 44
  • Website      

Tips!

  • Wil je zelf op voetbalkamp in Valencia? Kijk dan vooral op onze pagina.