Levante UD

De meeste mensen kennen FC Valencia als de voetbalclub van Valencia. Er is echter nog een tweede voetbalclub in de stad, Levante UD. Helaas is Levante in het seizoen 2015/2016 gedegradeerd en speelt Levante in 2016/2017 in la Segunda División. Mocht je eens een wedstrijd van Levante willen bezoeken of meer informatie over de club willen? Lees dan snel verder…

Levante

Ontstaan van de club

Levante UD is opgericht in 1909 onder de naam Levante Fútbol Club. De naam Levante komt van het gelijknamige lokale strand. Levante was een baanbrekende voetbalclub in de regio, andere voetbalclubs waaronder ook FC Valencia werden pas later opgericht. In 1909 werd in de regio Valencia ook de voetbalclub Gimnástico Fútbol Club opgericht. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog van 1936 werd het speelveld van Levante verwoest, maar het team bleef intact. Gimnástico behield daarentegen haar speelveld, maar verloor het grootste gedeelte van zijn team. Na de oorlog fuseerden de twee clubs daarom tot Levante Unión Deportiva, de huidige naam van de club.

De eerste speeljaren

De eerste wedstrijden van Levante werden gespeeld op een stuk grond bij de haven dat in handen was van een handelaar in parfum. In 1934 maakte Levante haar debuut in de Tweede Divisie van Spanje. In de jaren die volgden won de club een aantal grote regionale competities en haalde het de halve finale van de Spaanse Beker, hiervoor werden o.a. Valencia CF en FC Barcelona verslagen. In 1960 speelde de club voor het eerst in La Liga.

Rivaliteit

Zoals veel voetbalclubs die dezelfde stad vertegenwoordigen, zijn ook Valencia en Levante rivalen van elkaar. In 1919 werd de eerste klassieker Levante – Valencia gespeeld, Levante verloor toen met 0-1. Wanneer je tijdens deze klassieker in Valencia bent (en Levante weer in de eerste divisie van Spanje speelt), is het zeker de moeite waard om deze wedstrijd te bezoeken. Mocht je geen kaartjes kunnen bemachtigen, dan is het kijken van de wedstrijd in een van de vele barretjes in Valencia ook een aanrader. Je proeft dan goed de sfeer van het Spaanse voetbal.

Levante stadion

Speelschema en tickets

In het Estadi Ciutat de València kun je de wedstrijden van Levante bekijken. Kaartjes voor de wedstrijden zijn te koop bij het stadion zelf (ook vaak nog vlak voor de wedstrijd en bij verschillende winkels in Valencia.

Comments are closed.