Morella

Het oude vestingsstadje Morella ligt bovenop een heuvel (op ongeveer 1000 meter) en is omringd door vestingmuren. Dankzij haar gotische uitstraling en prachtige natuur is Morella een mooie plaats om te bezoeken en de sfeer van Spanje te proeven.

morella2

Het oude centrum

Met een bezoek aan Morella krijg je een goed beeld van het oude Spanje. Het authentieke stadje word gekenmerkt door vele smalle straatjes en oude gebouwen. In het centrum vind je een aantal belangrijke historische bezienswaardigheden:

Iglesia Santa María
De Santa María kerk wordt door velen de mooiste gotische kerk uit de regio Valencia genoemd. De kerk is gebouwd tussen de 13e en de 16e eeuw. Zowel de buiten- als de binnenkant van de kerk zijn prachtig en zeker een bezoekje waard.

Convento de San Francisco
Dit is een klooster uit de 14e eeuw. Ook dit gebouw in gotische stijl is een staaltje prachtige architectuur en een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Morella. Je kunt er o.a. een kerk, kapel en muurschilderingen bewonderen.

Edificio del Ayuntamiento
Ook het gemeentehuis van Morella is een gebouw met geweldige gotische architectuur. Het is gebouwd in de 14e eeuw en later zeer succesvol gerestaureerd. Deze restauratie heeft Morella in 1997 de Europa Nostra Award opgeleverd. Het gebouw werd vroeger gebruikt voor o.a. raadsvergaderingen, een markt en gevangenissen. Tegenwoordig vind je er o.a. tentoonstellingen.

Dit is echter niet alles dat er in Morella te zien is. Het hele stadje is eigenlijk een openluchtmuseum. Zo is er nog een ziekenhuis uit de 15e eeuw, een aquaduct (Santa Llúcia) en staan er vele authentieke huizen. Wandel bijvoorbeeld eens door het leuke straatje Calle Blasco de Alagon!

Kasteel van Morella

Op het hoogste punt van de stad vind je het kasteel van Morella. Om het kasteel te bereiken moet je dus even klimmen. Het kasteel heeft een lange geschiedenis die terug gaat tot 300 v. Chr. en waarin vele volkeren de bewoners zijn geweest, van Romeinen, tot Moslims en Christenen. De kasteelmuren zijn 2,5 kilometer lang en hebben 14 torens en 6 poorten. Deze vestingmuren zijn gebouwd met als doel het beschermen van de stad. Het kasteel bestaat uit verschillende delen, van torens tot gevangenissen. Sinds 1931 is het een Historisch-Artistiek Monument. Vanaf het kasteel heb je daarnaast een prachtig uitzicht over de omgeving.

Openingstijden
Van 16 september tot 15 juni
Dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00
Van 14 juni tot 15 september
Dagelijks geopend van 11.00 tot 19.00

Gesloten op feestdagen.

Prijs
€ 3,50 per persoon

morella1

Time of Dinosaurs

Heb je het even gehad met de kastelen en de Middeleeuwen? Ga dan nog een stapje verder terug in de tijd met een bezoek aan het Dinosaurusmuseum! Rondom Morella zijn dankzij haar geografische ligging en klimaat vele dinosaurusresten zeer goed bewaard gebleven. Geologen hebben hier al vele unieke vondsten gedaan. In het museum kan je fossielen en reproducties van de dinosaurussen die hier lange tijd geleden leefden bewonderen. Je vindt het museum naast de San Miquel poort.

Openingstijden
Van 16 september tot 15 juni
Dagelijks geopend van 11.00 tot 14.00 en van 16.00 tot 18.00
Van 14 juni tot 15 september
Dagelijks geopend van 11.00 tot 14.00 en van 16.00 tot 19.00

Gesloten op feestdagen.

Prijs
Volwassenen: € 2,- en kinderen € 1,50

De actieve vakantieganger

De bergachtige omgeving van Morella is prachtig en leent zich daarom ook goed voor actieve vakanties. Het is natuurlijk sowieso een mooie wandeling langs het kasteel en de vestingsmuren. Wil je nog een stukje verder? Ook dat is mogelijk. Er zijn een aantal prachtige mountainbike- en wandelroutes in de omgeving. Meer informatie over deze routes vind je op deze (Engelstalige) pagina van de toeristeninformatie Morella of bij het toeristeninformatiecentrum op Plaza de San Miguel.

Overnachten

Ondanks dat Morella maar een klein stadje is, zijn er wel een paar goede en leuke accommodaties waar je kunt overnachten.

Hotel Cardinal Ram ***
In het historische centrum van Morella ligt Hotel Cardinal Ram. Binnen enkele minuten lopen ben je bij de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Het hotel is gebouwd in een voormalig paleis uit de 16e eeuw en dit zie je ook terug in de sfeervolle inrichting en vele ronde bogen. Bij het hotel zit een restaurant, een schoonheidssalon en een terras. Verder zijn er ook 3 kamers die speciaal zijn aangepast voor mensen met een lichamelijke handicap. Voor meer informatie, actuele prijzen en boekingen kun je kijken op Hotel Cardinal Ram.

Morella hotel Cardinal Ram

Hotel La Fonda **
Hotel La Fonda is gelegen in het centrum van de stad op slechts 250 meter van het kasteel. Ook de andere bezienswaardigheden zijn dichtbij. De modern ingerichte kamers zijn van alle gemakken voorzien. Daarnaast beschikt het hotel ook over een mediterraans restaurant. Voor meer informatie, actuele prijzen en boekingen kun je kijken op Hotel La Fonda.

Morella hotel La Fonda

Casa Torre Grosa
Wanneer je liever in een appartement van je verblijf in Morella geniet, is Casa Torre Grosa misschien iets voor jou. Deze oude boerderij is verbouwd tot drie mooie appartementen. Er is een appartement met 1 slaapkamer, een appartement met 2 slaapkamers en een appartement met 3 slaapkamers. De appartementen zijn gelegen op een prachtige en rustige plaats tussen de bergen, op 3 kilometer van de stad Morella.
Voor meer informatie, actuele prijzen en boekingen kun je kijken op Casa Torre Grosa.

Morella casa

Op 14 februari 1673 bedankten de inwoners van Morella de Maagd van Vallivana (Virgen de Vallivana) voor het stopzetten van de uitbraak van de pest. Er werd toen de belofte gedaan dat er iedere zes jaar een feest voor haar gehouden zou worden. Met uitzondering van enkele keren (door oorlogen) is deze tradititie al die jaren in stand gehouden. Ieder jaar tijdens de tweede helft van Augustus staat Morella daarom in het teken van de processie voor de Virgin de Vallivana.

Lekker uit eten

Spanjaarden houden van eten! Er zijn in de stad dan ook verschillende restaurants te vinden. Wij hebben een selectie voor je gemaakt.

Daluan
Restaurant Daluan serveert innovatieve gerechten van traditionele seizoensproducten. De gerechtjes worden prachtig geserveerd. Echt een aanrader voor de liefhebber van goed en verrassend eten!

Locatie
Callejon Carcel, 4
12300 Morella
Website

Vinatea
Restaurant Vinatea bevindt zich in één van de leukste straatjes van Morella. In het sfeervol ingerichte restaurant kan je genieten van de heerlijke gerechten en vele soorten wijnen voor een goede prijs.

Locatie
Calle Blasco de Alagon, 17
12300 Morella

Morella rstaurants

Tips

– Met de auto ben je vanuit Morella binnen een half uur bij het mooie natuurreservaat Tinença de Benifassà.
– Bezoek tussen de vele bezienswaardigheden door ook eens een van de vele delicatessenwinkeltjes. Je vindt hier allerlei regionale lekkernijen en producten zoals truffels en honing.
– Al sinds de 13e eeuw was textielverwerking de belangrijkste activiteit in Morella. Je vindt er dan ook prachtige kleden die als mooi souvenir kunnen dienen!

Comments are closed.