Museo Histórico Municipal de València

Onderwerpen

In het gemeentehuis van Valencia vind je het Museo Histórico Municipal de València. Dit museum laat je in korte tijd kennismaken met de geschiedenis van Valencia en de ontwikkeling van de stad door de eeuwen heen. Nadat je het balkon en de balzaal van het stadhuis hebt bezocht, duik dan zeker even het historisch stadsmuseum in!

Ayuntamiento: het stadhuis

Het historisch stadsmuseum van Valencia bevindt zich in het Ayuntamiento, oftewel het stadhuis. Dit is het grootste gebouw op Plaça de l’Ajuntament en de reden dat het plein zo heet. In dit gebouw komt de gemeenteraad bij elkaar en worden speciale bijeenkomsten gehouden. Eigenlijk zijn het twee gebouwen. In de achttiende eeuw stond hier al een school met de naam Casa de la Enseñanza. Dit werd later overgenomen door de gemeente, waarna er een nieuw gedeelte voor werd gebouwd, wat tegenwoordig de voorgevel van het stadhuis vormt.

Een bezoekje aan het Ayuntamiento begint bij de voordeur, direct onder het balkon. Na een korte veiligheidscontrole (je loopt door een metaalscanner heen) sta je in het imposante trappenhuis. Als je boven aankomt, kun je gelijk even het balkon opstappen om je een ware beroemdheid te voelen! Terug binnen is de volgende halte de Salón del Cristal, de balzaal van het gemeentehuis. Deze prachtige ruimte is ontworpen door Francisco Mora Berenguer, één van Valencia’s bekendste architecten. Nadat je de balzaal hebt bewonderd, stap je aan de zijkant direct het Museo Histórico Municipal de València binnen.

Het Museo Histórico Municipal

Het historisch stadsmuseum bestaat uit vier zalen. De eerste zaal introduceert de bekendste elementen van de stad Valencia. Zo zie je videobeelden van het beroemde Fallas feest, de rijstteelt in Albufera, de Valenciaanse sport pilota (een lokale variant van kaatsen) en de batalla de las flores. In deze zaal staat ook de officiële vlag van de regio Valencia en het gemeentelijke wapenschild, beide inclusief vleermuis!

Ontdek de evolutie van Valencia!

De tweede zaal neemt je terug in de tijd naar het Valencia van de middeleeuwen en vroegmoderne periode. Er zijn twee grote plattegronden te vinden. Eén is de eerste plattegrond van Valencia ooit, getekend in 1608. De andere, een stuk groter, is de beroemdste historische kaart van de stad, gemaakt in 1704 door Tomàs Tosca. Tegenover deze kaarten hangen een serie schilderijen van het oude Valencia. Hierop kun je onder andere de oude stadsmuren bewonderen. Deze zaal laat heel mooi zien hoe Valencia veranderd is in de afgelopen vijf- tot zeshonderd jaar.

Een koninklijk verleden

Zaal drie gaat over de periode dat Valencia een onafhankelijk koninkrijk was. Centraal in deze kamer staan zes middeleeuwse privileges die door verschillende koningen aan Valencia toegekend zijn. Hierop was het gezag van het gemeentelijk bestuur gebaseerd. Maar wat waarschijnlijk meer opvalt, zijn de levensgrote muurschilderingen van Valencia’s eerste negen koningen. Onder het schilderij van koning Jaime I de Veroveraar ligt zijn zwaard in een vitrine.

Tussen de muurschilderingen valt één schilderij uit de toom: hierop zie je een rood geklede man protesterend voor de troon van een koning staan. Anderen staan er omheen met geschokte uitdrukkingen. Dit is Francesc de Vinatea, een raadslid van Valencia, die rond het jaar 1330 koning Alfonso met gevaar voor eigen leven berispte omdat hij een Valenciaans privilege genegeerd had. In veel middeleeuwse koninkrijken zou Vinatea dat met de dood hebben moeten bekopen. In het koninkrijk van Valencia was de stad echter zo machtig dat de koning deze opstandige uitspraken niet durfde te bestraffen en Vinatea gelijk gaf!

De Veroveraar

De laatste zaal toont onder andere een paar oude voorwerpen die te maken hebben met de verovering van Valencia op de islamieten. Hier hangt onder andere de oudste vlag van Valencia: de pendón de la reconquista. Deze vlag werd door de islamieten op één van de stadstorens gehangen om koning Jaime I te informeren dat ze de stad aan hem wilden overgeven. Vlak naast deze vlag staat een oud schild, waarop het bit en hoofdstel van het paardentuig van Jaimes paard zijn vastgemaakt. Achterin de zaal staat een prachtige buste van de koning waarop hij zijn beroemde drakenhelm draagt!

Door het museum heen zijn ook schilderijen en zelfs een oude hoeksteen terug te vinden van het originele stadhuis. Dit gebouw, la Casa de la Ciudad, stond vroeger op Plaza de la Virgen. Nadat het gesloopt is, is er op die plek een tuintje geplant met sinaasappel- en citroenbomen. Dit tuintje ligt daar nog steeds!

Praktische informatie

 • Plaça de l’Ajuntament 1
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag: 9.00–14.00 uur
  Zaterdagen, zondagen en feestdagen is het museum gesloten.
 • Gratis entree

Bereikbaarheid van het Museo Histórico Municipal

Dit museum ligt in het midden van het oude centrum van Valencia aan het belangrijkste plein van de stad, Plaça de l’Ajuntament. Het is dus goed te bereiken en de kans is groot dat je er sowieso al regelmatig langs wandelt! De metrohalte Xàtiva ligt op enkele minuten wandelen van het stadhuis en er zijn ook enkele bushaltes in de buurt. Taxis kunnen ook op het plein stoppen.

Tips!

 • Wil jij nog dieper de Valenciaanse geschiedenis in? Dan zijn het Museu d’Història de València en het archeologisch centrum L’Almoina aanraders voor jou!
 • Ben je geïnteresseerd in belangrijke kunstwerken uit de Valenciaanse geschiedenis? Bezoek dan het Museo de Bellas Artes.
 • Als je meer wilt weten over Plaza del Ayuntamiento, de andere bezienswaardigheden rondom dit plein en leuke restaurantjes in de buurt, schaf dan onze wandelroute door het centrum aan!
 • Het Museo Histórico Municipal de Valencia bevindt zich vlakbij de grote winkelstraat Carrer de Colón. Combineer een bezoekje aan het museum met een middagje shoppen!