Museo Histórico Municipal

Valencia is een stad vol geschiedenis. Van een Romeinse kolonie tot Arabische overheersing… Het heeft vele eeuwen geduurd voordat de stad zijn onafhankelijkheid bereikte. Wanneer je geïnteresseerd bent in de ontwikkeling van Valencia tot de stad die het nu is, dan is dit museum een aanrader. Je kunt er bijvoorbeeld oude kaarten, schilderijen en relikwieën bekijken.

Bewonder het stadhuis

Dit museum bevindt zich in het gebouw van het Ayuntamiento, het stadhuis van Valencia. Dit prachtige bouwwerk uit de 18e eeuw is een bezienswaardigheid op zich! Het stadhuis bestaat uit twee delen: het voormalige la Casa de la Enseñanza (het Huis van Onderwijs) en een nieuw gedeelte (ontworpen door Gaudí’s leerling Francisco de Mora y Berenguer) dat pas eeuwen later is aangebouwd. Naast een museum bevinden zich in het Ayuntamiento ook de stadsarchieven en verschillende gemeenteloketten. De ingang van het museum is de middelste deur wanneer je voor het gemeentehuis staat. Leuk om te weten, is dat je ook het balkon op mag! Zo kijk je over het hele plein Plaza Ayuntamiento uit.

Ontdek de evolutie van Valencia

Het museum bestaat uit drie kamers die elk ingedeeld zijn met hun eigen collectie. In de eerste kamer worden vijf ontwikkelingsplannen van Valencia tentoongesteld, onder andere uit 1608 (door Mancelli), uit 1704 (door Tosca) en uit 1853 (door Montero de Espinosa). Aan de hand van deze kaarten krijg je een mooi beeld van de evolutie van de stad. In de tweede kamer vind je onder andere een collectie van ruim 46 schilderen uit de laat 18e tot midden 19e eeuw. De kunstwerken zijn gemeentelijk bezit en geven allemaal een mooi beeld van Valencia in die tijd. Ook zijn er muurschilderingen van Ramon Stolz te bewonderen en staat het eerste manuscript met wetten van het koninkrijk van Valencia er tentoongesteld. De derde kamer is tot slot een ruimte vol met relikwieën uit de Valenciaanse geschiedenis. De meeste van deze staan symbool voor een belangrijke gebeurtenis van vroeger. Zo zijn er onder andere de sleutels van de stad, het zwaard van koning Jaime en de aarstengel van San Miguel te zien.

Bereikbaarheid

Dit museum ligt in het midden van het oude centrum van Valencia aan het belangrijkste plein van de stad. Het is dus goed te bereiken en de kans is ook groot dat je er sowieso al regelmatig langs wandelt! Je kunt er ook met de metro naartoe, de metrohalte Xativa ligt op enkele minuten wandelen van het stadhuis. Andere goede opties zijn per bus of met de taxi.

Locatie
Plaza Ayuntamiento 1
46002 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 9.00–15.00 uur
Zaterdagen, zondagen en feestdagen is het museum gesloten.

Prijs
Normaal ticket: €2
Studenten, jongeren tot 16 jaar en 65-plussers: €1

Tips!

– Ben je geïnteresseerd in belangrijke kunstwerken uit de Valenciaanse geschiedenis? Bezoek dan het Museo de Bellas Artes. Lees hier meer over dit museum.
– Wanneer je meer wil weten over Plaza Ayuntamiento, de andere bezienswaardigheden rondom het plein en leuke restaurantjes in de buurt, dan is de wandelroute door het centrum een aanrader.
– Het museum bevindt zich vlakbij de grote winkelstraat Carrer de Colon. Combineer een bezoek aan het museum met een middagje shoppen!

Comments are closed.