L’Umbracle

Onderwerpen

Een van de gebouwen in de Ciudad de las Artes y las Ciencias is het L’Umbracle. Dit gebouw is te herkennen aan de skeletachtige constructie en de muziek die je er op warme zomernachten vandaan hoort komen.

Wist je dat er tijdens de zomermaanden wekelijks feestjes in het L’Umbracle zijn? Check onze agenda voor alle data en om kaartjes te kopen.

Ontwerp

Dit gebouw uit de Stad van Kunst en Wetenschap is ontworpen door de Valenciaanse Santiago Calatrava, net als een paar andere gebouwen van deze stad. Het gebouw is sinds 2001 open voor het publiek en is te herkennen aan de spierwitte skeletachtige constructie en aan de prachtige wit-blauw trencadís. Trencadís zijn gebroken tegels en dit is een mozaïekvorm. Vooral aan de kant van de weg kun je het trencadís goed bewonderen. Het gebouw is 320 meter lang en 60 meter breed.

Tuinen

Het L’Umbracle was eigenlijk bedoeld als stadspark voor de Valencianen in de zomer. Over de skeletachtige constructie zouden klimplanten groeien om zo schaduw te creëren in de warme zomers. Helaas hadden de ontwerpers mogelijk niet goed over dit idee nagedacht. Omdat de zomers zo heet zijn, verbrandden de klimplanten vaak of krijgen niet voldoende water en werd er nooit echt een schaduwrijk gebied gecreëerd. Het bleef dus snikheet in het L’Umbracle… Het L’Umbracle staat nu vol met bijzondere flora. Er zijn 99 palmbomen, 78 mini palmbomen en 62 sinaasappelbomen. Verder kun je er nog steeds de klimplanten (kamperfoelie en bougainvillea) bewonderen, alleen zijn deze dus niet helemaal naar boven opgeklommen. In deze tuin zijn ook zo’n 5.500 grondplanten, zoals lotus en geurende planten zoals rozemarijn en lavendel.

Feestje naast de tuin

De relaxte tuin in het L’Umbracle beslaat ongeveer de helft. De andere helft wordt gebruikt voor feestjes. Hier staat het L’Umbracle namelijk vooral bekend om. In de zomermaanden is het gebouw een openluchtdiscotheek. Tussen de palmbomen en onder de sterrenhemel kun je dansen tot in de vroege uurtjes. In de kelder van het L’Umbracle is nog een andere ruimte te vinden: MYA. Hier wordt de muziek net even iets harder gezet en dit gedeelte is gedurende de wintermaanden ook geopend.

Tentoonstellingen & collecties

Naast feestjes worden er ook met regelmaat culturele activiteiten georganiseerd in het L’Umbracle. Om de zoveel tijd worden er tentoonstellingen opgesteld. Een vaste tentoonstelling is ‘de Tuin van Astronomie’. Je kunt hier doorheen wandelen en verschillende astronomische instrumenten uitproberen. Je kunt hier meer leren over de beweging van de sterren en met een zonneklok tijd leren lezen. De toegang tot deze tentoonstelling is gratis. Er is inmiddels ook een aantal tentoonstellingen van bekende en minder bekende kunstenaars in het L’Umbracle geweest. In 2012 werden bijvoorbeeld twintig snoepsculpturen van plexiglas door de Franse kunstenaar Laurence Jenkell tentoongesteld. Elk snoepje had een vlag. Zo zijn bijvoorbeeld de Spaanse, Chinese en Franse vlag voorbij gekomen.

Overige evenementen

In de zomermaanden wordt er in het L’Umbracle een leuk marktje georganiseerd: muziek, kraampjes en cocktails, de Mercat de l’Umbracle. Bij de kraampjes worden vooral hippieachtige items verkocht. De toegang tot dit marktje is gratis.

BannerCAC

Tips