Plaza Patriarca

Onderwerpen

Het centrum van Valencia telt talloze pleinen; van kleine gezellige pleintjes tot grote pleinen die gebruikt worden als meetingpoints. Denk aan het Plaza Ayuntamiento, oftewel het gemeentehuisplein. Veel van deze pleinen zal je misschien wel tegenkomen tijdens een bezoek aan Valencia, maar het Plaza Patriarca daarentegen is een verborgen pareltje in het hart van Valencia.

Het Plaza Colegio del Patriarca (Plaça del Col·legi del Patriarca in het Valenciaans), kortweg Plaza Patriarca genoemd, dat vol staat met mooie sinaasappelbomen, is op zich niet onwijs bijzonder. Het gaat namelijk vooral om de gebouwen die aan het plein staan. De twee hotspots die je hier vindt, zijn El Patriarca en La Nau.

Hotspots

El Patriarca

De Patriarca bestaat uit een museum (Museo de Patriarca) en een kerk (Iglesia de Patriarca). Het stamt uit de zestiende eeuw en in die tijd werden hier priesters opgeleid. Toentertijd heette de Patriarca nog het ‘Real Colegio Seminario del Corpus Christi’. In de Patriarca vind je veel boeken, documenten en schilderijen (bijvoorbeeld van El Greco en Francisco Ribalta). Het museum opende de deuren in 1959, maar het gebouw is een stuk ouder. Tussen 1586 en 1615 werd het gebouw van de Patriarca gemaakt. Meer informatie over het museum en de kerk vind je op de pagina Museo de Patriarca.

La Nau

In het gebouw La Nau is de Universidad de Valencia gevestigd. In 1502 kwam toestemming om hier een prestigieuze universiteit te bouwen. Maar hoe het er toen uit zag? Niemand zal het weten, want tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814) werd dit gebouw verwoest. Vanaf 1830 startte de bouw van het huidige pand. In de jaren ’60 verhuisden veel studies naar de modernere gebouwen aan de Blasco Ibáñez (wat tegenwoordig een echte studentenwijk is). La Nau wordt voornamelijk gebruikt als cultureel centrum voor exposities, theater, muziek en debat. Ook is er een bibliotheek gevestigd voor de studenten.

Palacio Marqués de Dos Aguas

Een beetje gesmokkeld, want het Palacio Marqués de Dos Aguas is niet aan het Plaza Patriarca gelegen. Waarom dit gebouw met prachtige façade wel vernoemd wordt, is omdat het net om het hoekje van het plein ligt en perfect gecombineerd kan worden met een bezoek aan het Plaza Patriarca. In dit paleis huist het keramiekmuseum, één van de highlights van Valencia. Op de pagina keramiekmuseum vind je meer informatie over dit bijzondere gebouw en het museum.

Hapje & drankje

Deli_rant

Eén van de eerste horecagelegenheden aan het Plaza Patriarca is Deli_rant. De kaart is mediterraan met een verrassende twist. Soms is de menukaart een puzzel met het ontcijferen van de inhoud. Een aanrader bij Deli_rant is het lunchmenu. Voor €15 inclusief water, brood en koffie ben je zeker voldaan. Een voorbeeld van zo’n lunchmenu is: voorgerecht (crème van drie uien, couscous salade of rijst uit de oven), hoofdgerecht (tonijn met spinazie of verse pasta) en nagerecht (red velvet cake met een kaasmousse of witte chocoladesoep met een mousse van zwarte chocolade). Al met al is een lunch of diner bij Deli_rant een gastronomische ervaring.

 • Plaza Colegio del Patriarca 4
 • Website
 • Openingstijden:
  Dinsdag t/m zaterdag: 12.30 – 01.00 uur
  Zondag: 12.30 – 17.00 uur

TagoMago

Eén van de nieuwste aanwinsten van restaurantgroep Saona is TagoMago. Aan het Plaza Patriarca is dit restaurant gelegen. Op de kaart staat veel lekkers, maar waar de groep vooral goed in is, zijn de lunch- en dinermenu’s. Zo lunch je hier doordeweeks voor €13,95 met een voor-, hoofd- en nagerecht. Zo kun je als voorgerecht voor de ham- of champignonkroketjes gaan, maar ook voor een salade van babyspinazie, avocado, tofu en pistachenootjes. Qua hoofdgerecht zijn de keuzes ook breed: kip yakitori of juist een tonijn tartar met mango en avocado. De kaart is mediterraan met een Aziatische twist.

 • Carrer de Salvà 1
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 13.00 – 16.30 en 20.00 – 00.00 uur

Tip!

 • Nog meer gedetailleerde informatie weten over het Plaza Patriarca en de omringende gebouwen? Bestel dan onze Wandeling Cultuur Historisch!