Valencia de groene hoofdstad van Europa

Onderwerpen

Valencia is uitgeroepen tot dé Europese Groene Hoofdstad van 2024. Valencia is bekroond met deze titel door de Europese Commissie. Deze prijs is een eerbetoon aan de stad voor haar voortdurende inzet om het milieu te verbeteren en de levenskwaliteit van zowel de inwoners als de bezoekers te verhogen. De stad heeft zich laten inspireren door de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, het European Green Pact en de Overeenkomst van Parijs.

Waarom heeft Valencia deze prijs gewonnen?

Valencia heeft deze prijs gewonnen vanwege haar prestaties de afgelopen jaren op het gebied van duurzaam toerisme en klimaatneutraliteit. Ze zijn geëvalueerd op twaalf verschillende indicatoren, zoals onder andere afval, lucht, lawaai, water en beperking van de klimaatverandering. Dit is de eerste keer dat Valencia heeft deelgenomen aan de titel van Europese Groene Hoofdstad. Naast dat ze erkenning krijgen voor de titel ‘Europese Groene Hoofdstad’ hebben ze ook nog een bedrag gewonnen van €600.000. 

Met dit geld kan Valencia weer meer geld investeren in het herstellen van de natuurlijke ecosystemen, duurzaamheid en het stimuleren van een gezondere en duurzame voedselproductie. 

Een groene hoofdstad

Als je ooit in Valencia op bezoek bent geweest, is het je misschien wel opgevallen, maar Valencia heeft veel groene gebieden in de stad. Met natuurlijk het bekendste groene gebied, het Turia Park. Alleen het Turia Park brengt al een 9 kilometer lange groene strook met zich mee. Naast het Turia Park bevindt zich net onder Valencia stad nog een ander natuurgebied, namelijk Albufera. Albufera is een natuurgebied van in totaal 5880 ha. Naast het Turia Park en natuurpark Albufera beschikt Valencia over nog veel meer groene gebieden, zoals het Parque Central. Wist je dat maar liefst 97% van de inwoners van Valencia binnen 300 meter van groene gebieden woont.

Duurzaam Valencia

Naast het investeren in groene ruimtes is Valencia ook erg druk bezig geweest met het investeren in duurzaam leven. Hier hebben ze zich voornamelijk gefocust op duurzame voedselproductie en duurzaam toerisme.

Duurzaam toerisme

Duurzaam toerisme is gericht op het minimaliseren van een negatieve impact op het milieu, cultuur en lokale gemeenschappen. Met duurzaam toerisme stimuleer je het behoud van de natuurlijke en culturele diversiteit en stimuleer je toeristen om lokale bedrijven te steunen. Een voorbeeld van duurzaam toerisme is bijvoorbeeld toeristen stimuleren om een kijkje te nemen bij de Mercado de Ruzafa, in deze markt bevinden zich allemaal kleine lokale bedrijven. Door hier je boodschappen te doen of ter plekke iets lekkers te halen, help je mee aan duurzaam toerisme. Een andere manier om deel te nemen aan duurzaam toerisme is door de stad te ontdekken per fiets. Zo zorg je ervoor dat jij geen uitstoot creëert met het verplaatsen door de stad. Ideaal, want zo kun je toch de hele stad ontdekken en meehelpen aan een groenere stad. 

Duurzame voedselproductie

La Huerta (L’Horta in het Valenciaans) is een mooi voorbeeld van duurzame voedselproductie. La Huerta is een gebied rondom Valencia en wordt door sommige chef-koks ook wel de moestuin van Valencia genoemd. Ze verbouwen hier allerlei lokale producten, zoals Valenciaanse tomaten. Naast tomaten verbouwen ze hier ook tijgernoten, deze gebruiken de valencianen om Horchata van te maken. Dit is een typisch Valenciaans drankje wat veel wordt gedronken in de zomer. In La Huerta vind je ook veel rijstvelden, hier komt de enige echte ´bomba´ rijst voor de paella vandaan. Zonder deze rijstvelden had het gerecht paella nooit bestaan. 

La Huerta is dus een heel belangrijk gebied voor zowel Valencianen als de mensen daar buiten. Allerlei soorten groenten en fruit worden verbouwd voor zowel de export als voor de lokale markten. Zo kun je in de stad Valencia jouw verse boodschappen kopen bij een van de vele Mercado’s, bijvoorbeeld bij de Mercado Central. Ook bij sommige lokale restaurants komen de producten van La Huerta vandaan. Soms heeft een restaurant dit erbij staan op de menukaart zodat je weet dat de producten in dat gerecht uit ‘La Huerta’ komen.

Verder maken ze in La Huerta gebruik van een historisch irrigatiesysteem. Dit irrigatiesysteem wordt in de gaten gehouden door de Water Rechtbank (het watertribunaal, in het Spaans ´Tribunal de las Aguas´). De Water Rechtbank komt elke week bijeen op Plaza de la Virgen, om dingen als een watertekort te bespreken. Daarnaast zet de stad zich in voor het opwekken van energie uit hernieuwbare bronnen en het verminderen van de koolstofuitstoot in de voedselsector.

Groene infrastructuur

Valencia heeft ook een ontzettende groene infrastructuur. Er zijn de laatste jaren veel fietspaden aangelegd waardoor er nu zo’n 160 km fietspaden door Valencia heen lopen. Veel Valencianen helpen ook mee met het duurzaam leven en pakken steeds vaker de fiets. Ook jij als bezoeker kunt meehelpen aan een duurzaam toerisme. Wat dacht je bijvoorbeeld van een leuke fietstour? Of misschien vind je het wel heel handig om een fiets te huren voor je verblijf zodat je niet afhankelijk bent van taxi’s of het openbaar vervoer. Door een fiets te huren maak je gebruik van een veel groenere keuze om je te verplaatsen en daarmee help je mee aan duurzaam toerisme.

Groene hoofdstad van Europa

Genoeg redenen dus waarom Valencia is benoemd tot Groene hoofdstad van Europa. Valencia is een prachtige stad en we zouden hem graag zo mooi willen houden.