Wat is turrón?

Turrón is een soort nougat, dat bestaat uit onder andere honing, suiker, eiwit en amandelen. Het is een typisch Spaanse lekkernij en behoort tot één van de bekendste delicatessen van Spanje. Turrón wordt vooral gegeten tijdens kerst en andere feestdagen. De geschiedenis van turrón ligt in de provincie Alicante, regio Valencia, en daarom vind je de beste turrón ook hier.

Waar komt turrón vandaan?

In de tijd van de Arabische overheersing is deze lekkernij terechtgekomen in Spanje. In die tijd was turrón een kostbare lekkernij. Het was zoveel waard, dat er mee werd betaald! Door de gevonden spullen en documenten (denk aan recepten) is duidelijk geworden dat turrón zijn oorsprong heeft gevonden in Jijona, een stadje in Alicante. Tegenwoordig staat Jijona bekend om de turrón, er is zelfs een turrónmuseum.

Waarom turrón tijdens kerst?

Er gaan verschillende verhalen rond over waarom turrón tijdens Kerst en andere feestdagen gegeten wordt. De ingrediënten van turrón zijn redelijk duur en vooral vroeger moest je bevoorrecht zijn om deze lekkernij te kunnen betalen. Daarom luidt er het verhaal dat veel mensen turrón met Kerst aten, omdat de feestdagen een grote rol speelden in hun levens en ze tijdens deze speciale gelegenheid flink uitpakten. Een ander verhaal komt uit de tijd van koning Filips ll. De chefkok van de koning, Antonio Martínez Montino, diende altijd tijdens de kerstdagen turrón aan de koninklijke tafel.

Tegenwoordig is het een traditie om tijdens de feestdagen turrón op tafel te zetten. Breek de reep in stukjes en zo kan iedereen er wat van pakken.

Soorten turrón

Er zijn tientallen soorten turrón. De klassieke en meest bekende soorten zijn de ‘harde turrón’ en de ‘zachte turrón’. Het verschil tussen deze twee zit hem in de amandelen, een belangrijk ingrediënt van de lekkernij. Bij de harde turrón (ook wel turrón duro genoemd) blijven de amandelen heel, terwijl ze bij de zachte turrón (ook wel turrón blando genoemd) tot een gelei gemaakt worden. Naast deze twee soorten van turrón, zijn er veel andere soorten. Je kunt namelijk van alles in deze lekkernij verwerken, zoals chocola, kokos, fruit, truffel, hazelnoot en eigeel, waardoor het naar marsepein gaat smaken. Ook kun je turrón verwerken in ijs of koekjes. Er zijn dus enorm veel soorten en vormen van turrón, mmm!

Waar haal je de lekkerste turrón in Valencia?

In Nederland en België wordt er weinig tot geen turrón verkocht, daarom is het een leuke tip om de lekkernij als souvenir mee te nemen (of gewoon omdat je het zo lekker vindt en het zelf op wilt eten). De lekkerste turrón in Valencia kun je op verschillende plekken halen.

Turrones Ramos

Eén van de beste plekken in Valencia om de lekkerste turrón te halen: Turrones Ramos. Vlakbij Plaza de la Reina, naast de Santa Catalina, vind je dit leuke zaakje. Hier verkopen ze de klassieke turrón, maar ook turrón zonder suiker en andere zoetigheid zoals marsepein, huisgemaakte jam of gekarameliseerde amandelen. Kun je niet kiezen tussen alle verschillende soorten turrón? Bij Turrones Ramos verkopen ze ook pakketten met verschillende repen turrón.

Weetje: ben je fan van turrón, maar helaas niet in Valencia? Bij Turrones Ramos kun je ook online bestellen en wordt het bij jou thuisbezorgd!

Locatie
Calle Sombrerería 11
46001 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 10.00-14.00 uur en 17.00-20.00 uur
Zaterdag: 10.00-14.00 uur
Zondag: gesloten

Turrones Galiana

Nog een leuk zaakje is Turrones Galiana. Deze is te vinden vlakbij het Plaza Ayuntamiento, het gemeentehuisplein. Hier verkopen ze maar liefst vijftien soorten turrón. Ook verkopen ze andere lekkernijen, zoals gevulde amandelen en allerlei geglaceerd fruit.

Locatie
Carrer de les Garrigues 1
46001 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 9.00-21.00 uur

Comments are closed.