Wat is turrón?

Onderwerpen

Turrón is een soort nougat, dat bestaat uit onder andere honing, suiker, eiwit en amandelen. Het is een typisch Spaanse lekkernij en behoort tot één van de bekendste delicatessen van Spanje. De lekkernij wordt vooral gegeten tijdens kerst en andere feestdagen. De geschiedenis hiervan ligt in de provincie Alicante, regio Valencia, en daarom vind je de beste turrón ook hier.

Waar komt turrón vandaan?

In de tijd van de Arabische overheersing is deze lekkernij terechtgekomen in Spanje. In die tijd was het een kostbare lekkernij. Het was zoveel waard, dat er mee werd betaald! Door de gevonden spullen en documenten (denk aan recepten) is duidelijk geworden dat turrón zijn oorsprong heeft gevonden in Jijona, een stadje in Alicante. Tegenwoordig staat Jijona er bekend om; er is zelfs een turrónmuseum.

Waarom tijdens kerst?

Er gaan verschillende verhalen rond over waarom turrón tijdens kerst en andere feestdagen gegeten wordt. De ingrediënten zijn redelijk duur en vooral vroeger moest je bevoorrecht zijn om deze lekkernij te kunnen betalen. Daarom luidt er het verhaal dat veel mensen het zoete snackje met kerst aten, omdat de feestdagen een grote rol speelden in hun levens en ze tijdens deze speciale gelegenheid flink uitpakten. Een ander verhaal komt uit de tijd van koning Filips ll. De chefkok van de koning, Antonio Martínez Montino, diende altijd tijdens de kerstdagen turrón aan de koninklijke tafel.

Tegenwoordig is het een traditie om tijdens de feestdagen de lekkernij op tafel te zetten. Breek de reep in stukjes en zo kan iedereen er wat van pakken.

Soorten turrón

Er zijn tientallen soorten; de klassieke en meest bekende soorten zijn de ‘harde turrón’ en de ‘zachte turrón’. Het verschil tussen deze twee zit hem in de amandelen, een belangrijk ingrediënt van de lekkernij. Bij de harde variant (ook wel turrón duro genoemd) blijven de amandelen heel, terwijl ze bij de zachte variant (ook wel turrón blando genoemd) tot een gelei gemaakt worden. Naast deze twee soorten, zijn er veel andere soorten. Je kunt namelijk van alles in deze lekkernij verwerken, zoals chocola, kokos, fruit, truffel, hazelnoot en eigeel, waardoor het naar marsepein gaat smaken. Ook kun je turrón verwerken in ijs of koekjes. Er zijn dus enorm veel soorten en vormen, mmm!

Waar haal je de lekkerste turrón in Valencia?

In Nederland en België wordt er weinig tot geen turrón verkocht, daarom is het een leuke tip om de lekkernij als souvenir mee te nemen (of gewoon omdat je het zo lekker vindt en het zelf op wilt eten). De lekkerste in Valencia kun je op verschillende plekken halen.

Turrones Ramos

Eén van de beste plekken in Valencia om de lekkerste turrón te halen: Turrones Ramos. Vlakbij Plaza de la Reina, naast de Santa Catalina, vind je dit leuke zaakje. Hier verkopen ze de klassieke versie, maar ook zonder suiker en andere zoetigheid zoals marsepein, huisgemaakte jam of gekarameliseerde amandelen. Kun je niet kiezen tussen alle verschillende soorten? Bij Turrones Ramos verkopen ze ook pakketten met verschillende repen turrón.

Weetje: ben je fan van turrón, maar helaas niet in Valencia? Bij Turrones Ramos kun je ook online bestellen en wordt het bij jou thuisbezorgd!

 • Carrer de la Sombrerería 11
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 14.00 uur en 17.00 – 20.00 uur
  Zaterdag: 10.00 – 14.00 uur
  Zondag: gesloten

Turrones Galiana

Nog een leuk zaakje is Turrones Galiana. Deze is te vinden vlakbij het Plaza Ayuntamiento, het gemeentehuis plein. Hier verkopen ze maar liefst vijftien soorten! Ook verkopen ze andere lekkernijen, zoals gevulde amandelen en allerlei geglaceerd fruit.

 • Carrer de la Sombrerería 11
 • Website
 • Openingstijden:
  Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 14.00 uur en 17.00 – 20.30 uur
  Zaterdag: 10.00 – 14.30 uur
  Zondag: gesloten