Fiesta Nacional de España

Onderwerpen

Op 12 oktober viert Spanje een van de vele nationale feestdagen, het Fiesta Nacional de España. Op deze dag wordt gevierd dat Columbus zijn eerste stappen op het toen nog onontdekte land Amerika zette. Hierna ging het steeds beter met het Spaanse Rijk en vele Spaanse invloeden verspreidden zich over de hele wereld. Vandaag de dag zijn er zo’n 500 miljoen mensen in de wereld met een Spaanse achtergrond. De ontdekking van Amerika wordt ook wel “de ontmoeting van twee werelden” genoemd, omdat vanaf toen Amerika en Europa altijd met elkaar in contacten zouden staan.

Wat

Op 12 oktober 1492 zette Cristobal Colón, beter bekend als Columbus, zijn eerste stappen in Amerika. Zelf meende hij in Japan (Azië) te zijn aangekomen. Hij wilde aantonen dat de wereld rond was en niet plat, wat heel veel mensen in die tijd dachten. Colombus zijn oorspronkelijk plan was om naar Indië te reizen, maar dan in westelijke richting. Het eerste land dat hij tegenkwam was echter Amerika. Vanaf dit moment werd het Spaanse Rijk steeds groter en op deze manier kwamen de Spaanse invloeden ook in Zuid-Amerika terecht. Later bleek dit een van de belangrijkste ontdekkingsreizen in de geschiedenis te zijn geweest! Terwijl Columbus zelf alleen zijn gelijk probeerde te behalen… Het Fiesta Nacional de España wordt ook wel Día de la Hispanidad genoemd. Deze naam is gegeven, omdat “Hispanidad” betrekking heeft op iedereen die zijn/haar geschiedenis heeft liggen in Spanje. Dit zijn heel wat mensen! Deze groep bestaat uit ongeveer 500 miljoen mensen uit 27 naties afkomstig uit vijf verschillende continenten. In veel landen ter wereld wordt deze dag herinnerd, zoals op de Bahamas, Costa Rica, Argentinië en Chili.

Waar

In elke regio in Spanje wordt het feest anders gevierd. In de hoofdstad Madrid gebeurt dit het grootst, waar de dag sinds 1935 wordt gevierd. Het gaat daar gepaard met stierengevechten, het hijsen van de Spaanse vlag en vele parades. De bekendste parade hierbij is misschien wel de militaire parade. Hierbij wordt de kracht van het leger getoond aan de koning en de minister-president. Ook vliegen er vliegtuigen over van het leger die de Spaanse vlag maken van rook. Er gaan jaarlijks ook veel mensen naar Zaragoza. Hier zijn vele processies en festiviteiten; hier komen duizenden mensen op af. De heilige maagd Maria zou hier zijn verschenen op 12 oktober aan Jacobus de Meerdere, een apostel van Jezus.

Spaanse bevolking

Op Fiesta Nacional de España zijn de Spanjaarden vrij. Er wordt niet erg veel ondernomen op deze dag. Meestal brengen ze de dag rustig door met familie of vrienden. Winkels, kantoren en overheidsgebouwen zijn gesloten op deze dag. Alleen wat bakkerijen en supermarkten zullen open zijn. Toch kun je jezelf nog steeds vermaken in Valencia. De meeste bezienswaardigheden (onder andere de Ciudad de las Artes y las Ciencias) zullen gewoon geopend zijn. Ook het openbaar vervoer rijdt op deze dag, maar wel op aangepaste tijden. Omdat in Valencia zowel 9 als 12 oktober feestdagen zijn, gaan veel Valencianen voor een mid-weekje erop uit. Op 9 oktober is het namelijk Día de la Comunidad Valenciana.

Tips

  • Ben je in Valencia en verblijf je bijvoorbeeld in een appartement? De meeste supermarkten zullen gesloten zijn. De supermarkten Carrefour en de supermarkt van El Corte Inglès zijn daarentegen wel geopend.