Kitesurfen

Onderwerpen

Op zoek naar goede kitesurfspots in Valencia? Dan ben je hier aan het goede adres! Valencia biedt de perfecte combinatie van stad en strand. Veel vakantiegangers komen op de stad af vanwege deze combinatie. Ook kitesurfliefhebbers hebben de stad ontdekt…

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen, wat ook wel kiteboarding of flysurfing wordt genoemd, is een surfvariant waarbij je door een soort vlieger, je kite, wordt voortbewogen. Met de combinatie van surfen en voortbeweging door middel van je kite kan je hoge snelheden bereiken en mooie stunts uithalen.

Waar?

In Valencia zelf en in nabijgelegen plaatsen zijn diverse kitespots te vinden. De dichtstbijzijnde kitespot is het strand La Patacona. Dit strand ligt vlakbij Alboraya, een kleine voorstad ten noorden van Valencia, dat vrijwel direct aan Valencia grenst.

Bereikbaarheid

Patacona is goed te bereiken met de fiets of het openbaar vervoer. Je kunt met de metro naar het station Peris Aragò. Van daaruit kan je de bus pakken, lijn 32 naar het strand. Ook kun je direct vanuit de stad een bus pakken, met lijn 19 kan je dan het strand bereiken. De uitstaphaltes die je direct bij het strand afzetten zijn Mar Menor en General Basset. In de zomermaanden kun je de gele lijnen pakken; deze stoppen zelfs bij het (verste) Patacona strand! Je kunt natuurlijk ook met de auto gaan, vlakbij het strand is voldoende gratis parkeergelegenheid.

Patacona

Het strand van Patacona is zeer breed en daardoor geliefd bij kitesurfers. Het biedt de kitesurfer voldoende ruimte voor het oplaten en landen van de kite. Sommige locals laten de kite al op het strand zelf op, het zand is daar zacht en er liggen geen stenen of schelpen.

Wind

In Valencia kun je genieten van verschillende windsoorten. In de lente- en zomermaanden, met name in juli en augustus, heerst er op het strand van Patacona een thermische wind. Het water is dan vlak en licht golvend, ook bij hoge windsnelheden. Vanaf de maand september veranderen deze omstandigheden. Het is dan verstandig Windguru te checken. Er heerst in deze periode doorgaans een (schuin) aflandige constante wind, uit het oosten afkomstig (ook wel ‘levante’ genoemd). Er is een live-webcam waarop je het strand kunt zien. Dit is erg handig als je even wilt checken of er mensen op het water aan het kitesurfen zijn.

Wat zeggen de locals?

Vanaf de maand september zijn er hogere golven, de locals geven daarom aan dat je beter alleen als je lichtgevorderd bent, kunt gaan kiten. Op de Facebookpagina ‘Kitesurf Valencia’ wisselen de locals informatie uit over goede kitesurfspots en wordt handige informatie over de weers- en windsomstandigheden gegeven.

Let op!

Patacona is geen officieel kitesurfgebied. Kitesurfen wordt op dit strand in de maanden september tot juni getolereerd. In het hoogseizoen, de maanden juli en augustus, is kitesurfen op Patacona verboden. Er vinden dan politiecontroles plaats en er zijn bovendien veel badgasten aanwezig.

Kitesurfspots in de buurt van Valencia

In de omgeving van Valencia zijn ook een aantal populaire kitesurfspots te vinden. Zo kan je bij de plaats Cullera (Playa del Pollo) en tussen Cullera en Valencia bij het Albufera natuurreservaat (Playa de Mareny San Lorenzo) goed kitesurfen. Deze plaatsen liggen op ongeveer 30-40 minuten rijden van Valencia.

Playa del Pollo

Een natuurlijk ‘virgen’ strand, zonder boulevard en zonder bebouwing, ideaal voor beginnende en gevorderde kitesurfers. Misschien handig om te weten is dat Playa del Pollo een naturistenstrand is.

Playa de Mareny San Lorenzo

Ook dit strand is een natuurlijk ‘virgen’ strand, met onaangetaste duinen en zonder gebouwen. Het strand is zeer breed en rustig, wat het bij uitstek geschikt maakt voor kitesurfliefhebbers. Je herkent het strand al van afstand; vanaf de weg die langs de kust loopt, vormen alle gekleurde kites in de lucht een mooi gezicht. Andere plaatsen waar je goed kunt kitesurfen, zijn de stranden van Gandía en Oliva. Deze plaatsen liggen vlakbij elkaar en op ongeveer 70 kilometer afstand van Valencia. Dat is ongeveer een uur rijden.

Kitesurfscholen in Valencia

Voor beginners is het van groot belang het kitesurfen goed onder de knie te krijgen. Zonder adequate voorbereiding kan de sport zeer gevaarlijk zijn, zowel voor jezelf als voor mede-kitesurfers. Er zijn verschillende kitesurfscholen te vinden in Valencia, waaronder Kite Zone. Bij deze scholen zijn er beginnerscursussen en cursussen voor gevorderden om je skills verder te perfectioneren.

Beginners

Bij de beginnerscursussen krijg je onder meer theorieles over de geldende kitesurfregels op de stranden, weersomstandigheden en word je stap voor stap begeleid in de voorbereidingshandelingen bij het opzetten van je kite. Natuurlijk krijg je ook praktijkles. Zo zal je worden bijgebracht hoe je de kite oplaat, deze onder controle houdt en hoe je van start gaat op het water. De prijs is afhankelijk van de cursusduur, welke per school verschillend is.

Gevorderden

De cursus voor gevorderden is afhankelijk van je eigen wensen en natuurlijk hoe ver je inmiddels gevorderd bent. Ook is het bij bepaalde scholen mogelijk privéles te krijgen. Voor een prijsindicatie kun je het beste contact opnemen met de kitesurfschool die je op het oog hebt.

Tips

  • In het laagseizoen krijg je bij bepaalde scholen korting op je kitesurfcursus. Ook als je met een groepje les neemt, dat kan al vanaf 2 personen zijn, krijg je soms korting.