Museo Casa de las Rocas

Onderwerpen

Ondanks de centrale locatie is het Museo Casa de las Rocas (letterlijk: huis van de stenen) relatief onbekend. Jammer, want dit museum is erg leerzaam en interessant. Vooral als je meer wilt weten over de Corpus Christi viering in Valencia en haar tradities. De ingang van het pand is niet te missen, het heeft namelijk één van de hoogste deuren van de stad!

Geschiedenis

Het pand werd in de vijftiende eeuw gebouwd in opdracht van koning Pedro IV. Hij wilde alle voorwerpen die gebruikt werden tijdens het jaarlijkse festival Corpus Christi goed bewaren. Een grote collectie werd verzameld met onder andere standbeelden van reuzen, dwergen en verschillende mythologische wezens, handgesneden houten rijtuigen (ook wel rotsen genoemd) en kostuums en maskers die gedragen worden tijdens de jaarlijkse optocht. Deze eeuwenoude verzamelingen zijn ondanks de overstroming van de Turia rivier nog erg goed bewaard gebleven.

Rocas, Rocks, Rotsen

De grote trots van het museum zijn de elf grote handgesneden houten rijkarren die meer dan 400 jaar geleden gemaakt zijn. De rijtuigen hebben de vorm van oude schepen en zijn ingegraveerd met bijbelse of heilige verhalen. Niemand weet zeker waar de naam roca (steen) vandaan komt, maar waarschijnlijk doordat de eerste rijtuigen een rotsachtige verschijning hadden!

Elke roca, elk voertuig kent zijn eigen verhaal. De oorsprong, wie bestuurder was, wie de rijtuigen heeft gebouwd, hoe oud het rijtuig is en wat ze vertegenwoordigen. Het wordt allemaal haarfijn uitgelegd in het museum. Maar ook zonder uitleg zijn de rijtuigen al een heel spektakel om te zien!

Dansen tijdens Corpus Christi

Naast Las Fallas en de feestdag voor de Virgen de los Desamparados is Corpus Christi een belangrijke viering voor de Valencianen. Deze processie is zo uniek omdat het al meer dan 650 jaar geloof en traditie samenbrengt in één groot feest. In de ochtend worden de rijtuigen vanuit Casa de las Rocas door paarden voortgetrokken naar Plaça dels Furs. In de avond worden de rijtuigen verplaatst en tentoongesteld op Plaza de la Virgen. Naast de verplaatsing van de rijtuigen is er een parade en wordt er veel gedanst op straat.

Verschillende christelijke verhalen worden met dans uitgebeeld, zoals de dans over het personage: La Moma. La Moma is een man verkleed als vrouw, in een wit gewaad en zijn gezicht geheel bedekt met een witte doek, en hij vecht tegen de zeven hoofdzonden. Ook deze hoofdzonden worden uitgebeeld en zijn kleurrijk en traditioneel gekleed. Daarna volgt de dans van de ‘Nanos’ en ‘Gegants’. Dit ritueel wordt al uitgevoerd sinds 1588! Hierin dansen vier koppels Gegants (reuzen) samen met drie koppels van Nanos (dwergen).

Tip!

Het museum Casa de las Rocas is vrij klein dus het is leuk om te combineren met een andere activiteit. Het museum ligt dichtbij Torres de Serranos en deze kun je voor twee euro beklimmen. Of je kunt een stukje verder lopen (ongeveer tien minuten) en een bezoek brengen aan het keramiekmuseum.

Praktische informatie

  • Carrer de les Roques 3
  • Website
  • Openingstijden:
    Dinsdag tot zaterdag: 10.00 – 14.00 uur en 15.00 – 19.00 uur
    Zondag en feestdagen: 10.00 – 20.00 uur
    Gesloten op 1 en 6 januari, 1 mei en 25 december
  • Gratis toegang